Cursuri universitare la Carei finanţate de guvernul maghiar

• publicat la: 16 decembrie 2014
Cursuri universitare la Carei finanţate de guvernul maghiar

Marţi, 16 decembrie, de la ora 13.00 a avut loc la sediul nou al primăriei, o şedinţă  extraordinară  de Consiliu Local, o şedinţă fulger care a durat 10 minute. Au fost prezenţi toţi consilierii, preşedinte de şedinţă fiind Alina Mocanu.

Primele trei proiecte propuse, Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al  Municipiului  Carei  pe anul   2014, Proiect de hotărâre privind aprobarea  rectificarii Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al  Municipiului  Carei  pe anul 2014   al Centrului Cultural al Municipiului Carei şi  Proiect de hotărâre privind aprobarea scutirii de la plata impozitelor şi taxelor locale datorate pe anul 2015, pentru imobilul situat în Carei, str.Horea nr.2, proprietatea Fundaţiei DOWN Carei au trecut fără  să fie iniţiate discuţii.

Proiect de hotărâre privind asigurarea folosinţei gratuite a spaţiilor de studiu pentru funcţionarea unei filiale ale Universităţii din Nyiregyhaza,  Institutul tehnologic şi de agronomie – în Carei a fost singurul  la care au avut loc dezbateri.

Prezent la întrunire, directorul Liceului Tehnologic „Simion Bărnuţiu” a afirmat că aceste cursuri universitare „vor fi  finanţate din bugetul de stat al Ungariei. Dacă sunt doritori vor fi cursuri  cu plată, dar deocamdată nu vor fi cu plată. Ele vor fi în beneficiul tinerilor”.

In sprijinul afirmaţiilor directorului Gindele Emeric a venit si primarul Kovacs, care a afirmă că  ,,Directorul este careian. Eu am fost la ei, au dotări care pentru mine mi s-au părut extraordinare. Careiul e o zonă preponderant agricolă…. Sunt mulţi care fac facultăţi de tot felul  şi obţin diplome fără valoare…Trebuie să asigurăm o şansă celor care vor să facă teoria aici la Carei, iar practica la laboratoarele din Ungaria… Institutul din Nyregyhaza este singurul din Ungaria unde sunt   instruiţi piloţii pentru 5 milioane de forinţi pe an. O colaborare cu ei ar fi în benefică tinerilor din Carei.’’

Urmare a adresei remise de catre directorul institutului, Sikolya Laszlo,se solicită acordarea folosinţei gratuite a spaţiilor de studiu pentru funcţionarea unei filiale  a Universităţii din Nyiregyhaza, Facultatea Tehnică şi de Agronomie – în Carei, la Liceul   Tehnologic „Simion Bărnuţiu”, constând în 3 săli de clasă, un laborator de informatică şi un laborator de chimie, în zilele de vineri şi sâmbătă pentru perioada 2015 – 2023.

Solicitarea Liceului Tehnologic „Simion Bărnuţiu” a fost aprobată de consilieri, urmând ca mai departe să fie obţinut şi un aviz de la Ministerul de resort.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare s-au regăsit şi două solicitări de amplasare a unor plăci comemorative. O solicitare a venit din partea FDG Carei care doreşte să amplaseze  la intrarea principală a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu o placă pe care să fie menţionat

Zur Erinerung an die im Januar 1945 zur Zwangsarbeit in die  Sowjetunion deportierten Schwaben

În amintirea şvabilor deportaţi la muncă forţată în Uniunea Sovietică în ianuarie 1945

Az 1945 januárában a Szovijetunióba kényszermunkára deportált svábok emlékére

10.01.2015 Demokratisches Forum der Deutschen

Dezvelirea se doreşte a avea loc pe data de 10 ianuarie 2015, într-un cadru festiv.

Cealaltă solicitare a venit din partea Asociaţiunii culturale ASTRA, Despărţământul Carei, care a dorit ca la aniversarea a 95 de ani de la de la semnarea şi oficializarea instaurării administraţiei româneşti în Carei, de către Iuliu Maniu, Președintele Consiliului Dirigent, să fie amplasată o placă comemorativă  de dimensiuni decente, tot la intrarea principală a clădirii CT Iuliu Maniu. Actuala placă este puţin vizibilă şi degradată.

Sala unde au fost semnate actele oficiale este actuala Sală Festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu. Urmare a acestei oficializări, pe data de 25 mai 1919, Careiul este vizitat de însuși suveranul Ferdinand Întregitorul.

Dezvelirea plăcii ar urma să aibă loc la data de 8 ianuarie 2015, cu prilejul aniversării a 141 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu, într-un cadru festiv.

La finalul  sedintei, consilierul Ciută  a adresat urări  atât consilierilor cât si careienilor: „Vă urez Sărbători Fericite, sănătate şi  un An Nou cu multe împliniri şi cu tot ce vă doriţi.’’

Buletin de Carei

Lasati un comentariu