Mărnenii premiaţi la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Negreşti-Oaş

• publicat la: 28 decembrie 2014
Mărnenii premiaţi la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Negreşti-Oaş

Duminică a avut loc la Negresti Oaş,cea de-a XVII-a editie a Festivalului concurs de Datini  și Obiceiuri de Iarnă. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Consiliul Județean Satu Mare, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti Oaş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Evenimentul a debutat cu o paradă a portului popular,desfăşurată pe artera principală a orasului,in prezenţa a numerosi spectatori.

Frumoase costume traditionale românesti au atras atentia prin autenticitatea lor dar si prin mândria cu care erau purtate.

Coloana de colindători s-a oprit in faţa Catedralei Ortodoxe unde a luat cuvântul prof.dr.Natalia Lazăr,directorul Casei de Cultura Negresti Oas si al acestui Festival.

Oşenii şi-au deschis porţile sufletului pentru a primi colindătorii celei de-a  XVII-a  ediţii a acestui festival-concurs. Festivalul îşi continuă cursul de până acum fiind organizat totodată şi un concurs pe două secţiuni al cetelor de colindători”, a  precizat in deschidere,prof.dr.Natalia Lazăr.

Au rostit alocutiuni Andrei  Bărbos,primarul Aurelia Fedorca si deputatul Andreea Paul. Al[turi de acestia au mai fost  prezenti  preşedintele CJ Adrian Ştef, directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo şi consilierul preşedintelui CJ, Felician Pop.

Festivalul concurs s-a desfăşurat in incinta lăcasului de cult,unde fiecare grup participant a avut la dispozitie 10 minute pentru a-si prezenta programul.Moderator  a fost Andrei Bărbos.

În concurs s-au înscris: Ansamblul folcloric „Sânzienele” Negreşti Oaş, Ansamblul folcloric „Ceatăra” Carei, Grupul folcloric din Slatina (Solotvino) – Ucraina, Găzdoile Călineștiului – Maramureş, Ansamblul folcloric „Măgura” Târşolţ şi Maria Petca-Poptean, Colindătorii din Marna, Ansamblul “Țara Oașului” Bixad, Ansamblul folcloric “Cununa Oaşului” Batarci şi Petre & Petrică Zele, Ansamblul folcloric „Cununița” Satu Mare, Ansamblul folcloric „Florile Bihorului” Oradea, Ansamblul folcloric „Florile Tărnii” Tarna Mare , Ansamblul folcloric „Florile Turţului” Turţ, Ansamblul folcloric „Oşencuţa” Călineşti-Oaş, Grupul folcloric „Junii Oaşului” al Liceului Tehnologic „Ioniță G. Andron” Negreşti Oaş, Ansamblul folcloric „Oașul” şi Maria Tripon, Ansamblul folcloric „Doina Maramureșului” Moisei -Maramureș, Corul bărbaţilor din Tur, Grupul folcloric din Vama, Grupul folcloric din Racșa şi Colindători de la Clubul copiilor Negrești-Oaș.

Din juriu au facut parte etnologul Pamfil Biltiu,primarul Aurelia Fedorca,directorul Natalia Lazăr,protopopul Mihai Feher,Robert Laslo,directorul Centrului  Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare,Florin Dura din partea presei.

Criteriile care au stat la baza selectiei participantilor au fost : cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor, aspectul general al grupului de colindători (obligativitatea costumului popular). Premiile au fost acordate pe două secţiuni: colinde şi teatru cu masti sau  prezentari de datini.

Concurentii au tinut trează atentia publicului numeros până  în ultimul minut.  Au evoluat de la copii de câţiva anisori si până la octogenari “verzi si mlădiosi”,toţi  plini de energie si de dorinta de a impărtăşi din obiceiurile si datinile zonei reprezentate.

Zona Careiului a fost reprezentată de catre Ansamblul folcloric Ceatăra si de către grupul de colindători “Nepotii Iancului” din Marna Nouă,acesta din urma evoluând si la Carei la prima editie a Festivalului de Datini si Obiceiuri de Crăciun din data de 21 decembrie 2014.

Ansamblul Ceatăra a prezentat  colinde specifice de Crăciun.  Mărnenii,coordonati de prof.Viorica  Tomai si Amalia Rus au reconstituit în faţa asistenţei o seară de Crăciun moţesc, în care rolul gazdelor a fost interpretat  de lelea Victoria  si de familia Stefan si Nicoleta  Fiuzi. Aceştia au primit cetele de colindători după obiceiul străbun,cu mere si nuci,cozonac si bucate aranjate frumos pe masă si în cosulete atent împodobite.

Nu au lipsit nici colindătorii adulti  dar nici  Capra si Steaua.

Pentru evoluţia  lor de duminică,mărnenii au obţinut un merituos loc II.

La secţiunea colinde, primul loc a fost câştigat de Corul bărbaţilor din Tur şi de Grupul folcloric din Slatina (Solotvino)

urmat de Găzdoile Călineștiului din  Maramureş

şi de Ansamblul folcloric „Oașul”.Pe locul trei s-au clasat Grupul folcloric Racşa, Ansamblul folcloric “Măgura” Târşolţ şi Ansamblul folcloric “Sânzâienele” Negreşti Oaş.

La cealaltă secţiune,primul loc a fost ocupat de Ansamblul folcloric „Oşencuţa” Călineşti-Oaş, urmat de Colindătorii “Nepotii Iancului”din Marna şi de Grupul folcloric din Vama.

Primul loc  la ambele secţiuni, a fost premiat cu câte 500 de lei, locul doi cu  400 de lei iar locul trei cu 300 de lei. S-au mai acordat si  premii speciale în valoare de 150 de lei şi menţiuni în valoare de 100 de lei.  Organizatorii au oferit tuturor o masa calda la un local din  centrul orasului.

 Daniela Ciută

comentarii

de motii la 29 decembrie 2014 - 09:31

FELICITARI DRAGILOR!!!!
TRAIASCA DUHUL LUI IANCU!
LA MULTI ANI FERICITI!

de ioan ciarnău la 30 decembrie 2014 - 13:36

Felicitări organizatorilor,dar şi mărnanilor care s-au prezentat la acest festival mai mult decât meritoriu ocupând în final un onorabil loc II.

Lasati un comentariu