Prânzul de Duminică la Radio Carei:de la „Ajutaţi-mă…. că suntem colegi” la ..”din păcate,PNL este în opoziţie..”.

• publicat la: 7 decembrie 2014
Prânzul de Duminică la Radio Carei:de la „Ajutaţi-mă…. că suntem colegi” la ..”din păcate,PNL este în opoziţie..”.

Urmare a anuntului consilierului Ilie Ciută de a fi unul dintre posibilii candidaţi la funcţia de primar al Careiului ,care a produs o vizibilă agitaţie în tabăra udemeristo-pesedistă ,au început să apară articole denigratoare intr-o anumita presa apropiata de primarul Careiului,pe bandă rulantă ,în mod curios însă fără a prezenta vreo probă  concreta în acest sens.

Deranjat  si de mediatizarea  raportului de cumetrie cu primarul Careiului,finul său,director la  gazetă judeţeană,apelează în premieră şi la emisiuni radiofonice pentru a încerca să se justifice pentru omisiunile şi derapajele de la realitate promovate în gazeta  beneficiară de contracte grele  de publicitate cu primăria condusă de nasul său. Menţionez că finul gazetar a fost invitat de către consilierul Ciută  la emisiunea  de la Radio Transilvania de acum 2 săptămâni dar a refuzat invitaţia din motive….”am aflat târziu si am fost ocupat…”.

Fiecare trust de presa are politica sa editoriala a afirmat de mai multe ori invitatul jurnalist si fin de primar al Careiului ,acesta afirmand ca seriozitatea unei ziar vine din apartenenta sa la  un trust de presa,cu multi angajati si cu multe contracte de publicitate ce trebuie onorate si „nu cum fac altii care daca au banii lor pot sa scrie ...”.

Cu alte cuvinte,în viziunea sa,cei seriosi sunt cei care apelează  la banul public şi nicidecum cei care prin munca lor  contribuie la bugetul de stat şi la reducerea şomajului. ” Sa fim seriosi,daca nu ar exista contractele de publicitate cu administratiile locale  nu am avea presă…”  .Oare cum se descurcă presa  care nu are relatii de cumetrie cu primăria Carei si care totusi apare zilnic? Că prea e mare diferenta intre unii si …altii.

Sa fie de vina pentru supărarea sa dezvăluirile sustinute cu documente ale celor ce scriu pe banii lor si nu se infruptă din banii publici?

Nici un cuvânt despre faptul ca cei la care face referire ca au banii lor,sunt persoane care  au taxele si impozitele platite la zi catre stat si mai au si demnitatea de a nu fi aserviti cuiva. Un pericol total pentru cei care consemneaza  episodic cele ce se intampla in municipiul Carei si doar in functie de interesul financiar al nasului inca dator la bugetul de stat din 2008 si pentru care datorii are retinere pe salariul de primar de 30%.  Cum se face ca astfel de aspecte sunt trecute sub tacere de jurnalistul care are pretentia de a fi un …profesionist?

La fel de cameleon ca si nasul sau de cununie,finul metamorfozat in jurnalist metioneaza ca  presa trebuie sa fie atenta la tot ce se intampla,noi adaugand …doar daca faptele se intâmplă in ograda celor ce prezinta public documente despre afacerile primarului cu banii publici.  Afirmatiile ce au insistat pe lobby ul făcut la Bucuresti pentru obtinerea de fonduri pentru proiectele depuse ne duc cu gândul la ceva trafic de influenta,cel atât de cercetat in perioada actuala de organele de control ale statului de drept.

Invitatul Radio Transilvania Carei desfiinţează presa ce apare doar online pe motiv că… nu se pot verifica cele ce apar acolo…pe internet nu există control…e foarte rău..poate să scrie oricine..presă serioasă se face doar de organele acreditate…nu pe facebook sau bloguri   ,probabil  facand referire la publicarea unor  stenograme pe gandul.info.ro

A fost adusă in discutie problema asfaltărilor din 2011,dar nu se suflă  un cuvintel   despre hotărârea  Consiliului  Local care a aprobat lucrarea de asfaltare cu plată prin credit furnizor eşalonat pe 5 ani,doar că Surpiza- la o zi dupa aprobare,primarul a platit integral întreaga sumă,cu tot cu creditele pe 5 ani incluse de executant, şi chiar cu rata dobânzilor! …deci  careienii ar trebui să se bucure doar de asfaltare şi să nu întrebe care au fost comisionele încasate pentru această lucrare de edil şi cu cât a fost prejudiciat  bugetul local al Careiului prin plata dobanzilor,nu?!

Transparenţa bat-o vina dă cele mai mari bătăi de cap  primarului,care nu precupeţeşte niciun efort şi nici un aservit pentru a clama despre binefacerile unor şedinţe de consiliu local fără discuţii în plen,adică fără show,având în vedere multitudinea de aspecte financiare ce trebuiesc ascunse careienilor plătitori de taxe şi impozite!

“Nu putem noi  scrie, cât pot ei risipi din banul public!”  scriam în articolul în care consemnam care este contribuţia primăriei Carei la societatea ce editează ziarul din trustul de presă serios unde finul îşi desfăşoară activitatea.

Iată că toate se confirmă,pas cu pas,şi se poate ca Buturuga mică să răstoarne Carul mare căci cum altfel se justifică această emisiune  cu un jurnalist  cu o experienţă de 14 ani care să nu poată enumera decât două din multiplele drepturi şi obligaţii ce revin unui jurnalist ? Întrebarea nevinovată pusă de moderatoare unui jurnalist serios cum se pretinde a fi finul primarului a scos în evidenţă de fapt carenţele acestuia….” un jurnalist trebuie sa oglindeasca cat mai fidel realitatea,sa incerce sa fie drept,…..ajutati-ma …ca suntem colegi…”

Mai multe detalii pe paginamedia.ro

Ideea  promovată de fin pe tot parcursul emisiunii ,a fost, pe scurt: careienii să se uite la ce au în oraş,la ce se construieşte şi să nu fie interesaţi de  modalităţile de atribuire a lucrărilor sau de modalităţile de plată care aduc deservicii bugetului local că e de-a dreptul nepotrivit să ai asemenea pretenţii. Şi  tot careienii să fie amabili şi să nu uite să treacă pe la Servicul localde taxe şi impozite pentru a plăti ce au de plătit,nu care cumva să procedeze ca şi gospodarul şef  al  oraşului Kovacs Eugen.

Nu tu acolo o discutie despre cum foloseste strandul concesionat pe 1000 de euro pe an apa termala fara nici o autorizatie de la minister si deci fara nicio taxa si despre care am sacris in luna august a acestui an,iar acum se incearca punerea in curat a afacerii cu pretul de 84.000 lei tot din banii orasului,evident,ca altfel nu stie gospodarul Kovacs sa lucreze.  Subiectul era de actualitate in conditiile in care sedinta a avut loc in data de 3 decembrie si a fost filmata de  trustul de presa la care lucreaza finul si caruia Primaria Carei  ii acorda contracte de publicitate mai mult decat triple fata de celalalt trust de presa judetean.

Niciun cuvant despre incredintarea lucrarii de reabilitare a grajdului,si nu manejului,firmei Tarr,care a inceput deja lucrari in valoare de 300.000  lei inainte chiar de a fi aprobate de Consiliul Local . Un subiect interesant  pentru un jurnalist de la un trust de presa cu multi angajati care pot urmari firul lucrurilor mai usor decat cei nevoiti a se ocupa si de subiecte din alte domanii pentru a tine la curent cititorii careieni cu toate evenimentele. Unde mai pui ca subiectul a fost disecat pe toate fetele in vremea cand era jurnalist careian…nici atunci si nici acum,societatea careia i se renoveaza cladirea nu este inregistrata ca platitor de taxe si impozite iar   cel care semneaza lucrarile cuprinse in proiect este nimeni altul decat sotul administratoarei.

Un alt subiect bagat sub pres de finul metamorfozat in jurnalist a fost si renovarea fostei cantine de la grupul scolar Agro. Incercata a se introduce pe gatul consilierilor in cursul anului trecut reabilitarea costa  958 de euro / mp,cladirea fiiind de fapt in stare buna atunci. „Show -ul” de atunci al consilierului Ciuta,a protejat bugetul local si acum ,la sedinta din 3 decembrie pretul propus de primarie a devenit unde la peste 500 euro/mp pentru aceiasi lucrare….Deci,se poate,si oricum e un pret urias pentru o reabilitare in conditiile in care pentru o cladire nou construita, cu fundatie si dotari extra,pretul e mult mai redus.

Liniste totala din partea unui jurnalist din presa judeteana serioasa despre faptul ca la evenimentul inaugurarii statuii Florian din Carei tot istoricul si detaliile si programul artistic au fost exclusiv in limba maghiara la fel ca la evenimentul dedicat celor 300 de ani de existenta a Gradinii Viilor din Carei. Tot nimic despre defilarea cu bustul mobil al lui Ionel Bratianu si regele Ferdinand,refuzati a fi amplasati de nanasul sau in Carei sau despre campania dusa de primarul Kovacs in biserica din Ianculesti pentru sustinerea candidatului Ponta.

Poate pentru ca finul jurnalist are o cu totul alta viziune despre acest fapt decat nasul sau,viziune exprimata in finalul emisiunii,la intrebarea moderatoarei referitoare la rolul bisericii: „biserica trebuie sa aiba un rol social,sa patroneze spitale sau camine de batrani,e un pilon pe care se spijina o natiune…”

In discutiile pe care recunoaste ca le poarta cu nanasul de care nu se dezice,finul ar putea incerca sa il  converteasca pe calea cea buna daca tot mai vrea sa candideze pentru cel putin inca un mandat la primarie.

Referitor la subiectele din sfera politicului,invitatul jurnalist  gazetar si fin al  primarului Kovacs a spus ca Victor Ponta ar fi fost un presedinte mai bun pentru romani,pentru ca…”e mai tanar si vorbeste mai repede…” in timp ce” Iohannis a inceput sa isi dea cu parerea despre multe lucruri fara a fi inca investit ca presedinte”.

Parerea jurnalistului fin al primarului Careiului  legata de rezultatele din judet de la prezidentiale este ca cei care au inclinat balanta in favoarea lui Iohannis au fost maghiarii care nu au ascultat indemnurile conducatorilor lor de a vota cu Ponta. Ca urmare,UDMR a decis sa iasa de la guvernare,speriati ca electoratul nu mai reactioneaza la indemnurile conducerii formatiunii.

La intrebarea moderatorului Doina Macesan,daca votantii maghiari sunt dispusi sa voteze un candidat roman,jurnaliastul fin a afirmat ca                     ” electoratul  maghiar ar vota  si cu un candidat roman,e un lucru bun,doar fiecare poate sa voteze cum vrea”.

Surpriza de la sfarsitul emisiunii a recompensat efortul de a asculta emisiunea.

„...se stie ca primarul este initiatorul majoritatii proiectelor de hotarari de la sedintele de consiliu..din pacate se voteaza politic….iar daca consilierii UDMR nu il sprijina ,atunci cine? mai este sustinut de consilierii PSD…Daca o idee este buna ,ar trebui votata indiferent de la cine vine…proiectele de la PNL au fost mai mereu respinse…e o istorie mai veche….din pacate,PNL a fost mereu in opozitie…si s-a creat o contrareactie…”

Tot spre finalul emisiunii,consilierul liberal  Ciută a solicitat  dreptul de a pune o intrebare telefonică si nu prin SMS,solicitare  refuzată  de către invitatul jurnalist.

Cu astfel de practici,greu de crezut ca se va face o schimbare in  bine in societatea noastra,ideal despre care s-a tot discutat in emisiune.

Prin refuzul de a participa  acum 2 saptamani la emisiunea Radio Transilvania Carei alaturi de cel infierat in articolele sale ( fara a i se solicita vreodata un punct de vedere)  iar acum prin refuzul de a dialoga telefonic  in direct, invitatul da dovada de un mod  extrem de părtinitor și lipsit de imparțialitate.

Codul deontologic al jurnalistului, le impune ziariștilor echilibru și imparțialitate față de orice subiect, cu atât mai mult in cazul celor legate  de abordarea unui subiect ce ascunde  realitatea sau gestionarea frauduloasa a banilor publici.

 www.buletindecarei.ro

comentarii

de viorel la 7 decembrie 2014 - 22:19

ar fi bine sa se termine cu povestile astea rau mirositoare platite de primar ca sa arunce cu noroi in cei care sunt corecti si lucreaza la vedere!
nu va mai saturati de atatea minciouni domnule eugen? lasati oamenii in pace si liniste ca adevarul tot iese la iveala.
nu cu maghiarizari fortate si minciuni veti fi apreciat de votanti.lumea e satula de cancanuri mincinoase!
pana si ungurii sunt satui de sfidarile la adresa romanilor pe care nu ii lasati in pace sa isi sarbatoreasca eroii! lasati si bisericile cu popii sa isi vada de treaba lor si nu va mai bagati in ciorba altora ca va ajung din urma minciunile si datoriile!!1

de costi la 8 decembrie 2014 - 08:19

ma lorant nu mai bine iti sezi pe k.r si nu faci jocurile nasului care are frica ca iar ramane fara bani si cu faliemntul pe cap????nu mai bine stati departe ca ai scris si despre boros si veres cu mare ura si acum sunteti haveri.
astia se folosesc de tine si cand nu le trebuiesti te lasa balta si te mai si injura

de carei la 9 decembrie 2014 - 14:03

Referitor la toate aceste lucruri pot sa spun doar atat, consilierul Ciuta a gresit de fiecare data cand a fost invitatla radio.
Stiti unde ?
Va spun eu, mereu a menajat persoanele care nu merita , mereu a avut grija sa nu jigneasca nici macar pe cel care il jignea , drept exemplu sunt cele intamplate in turul doi al alegerilor cand a fost atacat.
Ungurii au ales sa viteze cu klaus I ,bine ar fi sa aiba ochii deschisi si mintea limpede si asa sa voteze daca chiar d-nul ILIE CIUTA va candida de primar la Carei.
D-nule Ilie Ciuta , oamenii care nu se uita in ochii tai cand stai de vorba cu ei ,sunt MINCINOSI, cei care nu stiu ,s-au nu vor sa poarte un dialog fie el si telefonic sunt FALSI sau si CONDUSI de cineva si stiu sa raspunda doar la acele intrebari la care au acordul si poate chiar ca si chestionarul de la examenul pentru permis: intrebare -raspuns mai mult nimic.
Impotrivirea primarului Kovacs se vede ,se simte , este prezenta si in aerul din Carei si ultima data de ziua Romaniei.

Domnilor consilieri va rog sa treceti la cheltuielile din buget ,ceva banuti sa-si poata cumpara si primarul KOVACS EUGEN TRICOLORUL tarii noastre asa cum trebuie sa poarte fiecare primar .

Doamne da sa candideze Ciuata Ilie ca primar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IN SFARSIT AM AVEA UM PRIMAR CU ADEVARAT ROMAN!!!
Abia astept!!!

de Darius la 9 decembrie 2014 - 15:46

s-ar putea ca ce numesti greseala sa fie de fapt o calitate a domnului ciuta.
e o persoana care nu jigneste dar spune lucrurilor pe nume si adversarii baga ca dezinformare tocmai pentru ca deranjeaza dezvaluirile domnului ciuta despre ce se intampla prin bucataria primariei!
un romana fost mereu tolerant si nu a jignit pe nimeni iar frica mafiotilor de acum de la conducere e ca odata ales un primar roman se va vedea ca si ungurii de rand o vor duce mai bine si vor fi mai respectati decat de cei doi udemeristi care nu stiu decat sa provoace si sa incite la ura interetnica..
de ce credeti ca primarul da numai la maghiari protocol dupa orice manifestare si la romani nimic?
nici maghiarii nu mai sunt asa usor de prostit cum erau acum 25 de ani si vad ca au ramas tot cu straita goala daca nu cumva sunt dintre mafiotii din jurul primarilor ca sa ajunga la malai..
inca nimeni nu poate sa spuna ca a fost mintit de domnu ciuta dar de primari aduni o ceata intreaga

de PNL-PSD la 9 decembrie 2014 - 16:43

Lorand face parte din trustul condus de catre PSD. Ati vrea sa spuna pe post ca adora PNL-ul sau oricare partid din opozitie? Si el la randul lui e cu bratul in menghina, voi nu va ganditi? Vorbeste ce i se da voie si ce nu, ca din pacate in rahatul asta de tara asa se procedeaza: esti al meu, nu-ti convine, pleaca!
Jos gunoaiele de activisti de partid!

de Vali la 9 decembrie 2014 - 22:08

Ciuta Ilie – nu are o problema personala cu nimeni.Eu l-am auzit mai de multe ori la emisiuni,dar moare cand vede ca se risipeste banul public.Si are mare dreptate,toate se fac de mintuiala in Carei,sa fie facute,sa scoata ochii careienilor cei de la executiv.E adevarat se fac lucruri bune,se vede…spunea D-nul.Ciuta ,dar cu ce pret si ce calitate??/Isi bat joc de careieni si banul public.

Lasati un comentariu