SCRISOARE DESCHISĂ către Klaus Iohannis

• publicat la: 12 decembrie 2014
SCRISOARE DESCHISĂ către Klaus Iohannis

Stimate Domnule Președinte ales Klaus Iohannis,

 

Victoria dumneavoastră în alegerile prezidenţiale a reprezentat o cauză şi pentru  societatea civilă din Carei. S-a votat masiv pentru  Klaus Iohannis, omul  care doreşte să lupte împotriva corupţiei, pentru  întărirea statului de drept, pentru modernizarea ţării si mai ales pentru asigurarea respectului  reciproc intre cetăţenii acestei ţări, indiferent de etnie.

Mă adresez dumneavoastră pentru că problemele cu care ne confruntăm în ultimii ani riscă să depăşească limitele suportabilului şi continuă să învenineze bunele relaţii interetnice din acest colţ de ţară, datorită celui care ar trebui să fie garantul respectului reciproc intr-un oraş multietnic.

Cine poate înţelege mai bine ca dumneavoastră  faptul că în domeniul relaţiilor sociale sau interetnice nu poţi construi nimic solid semănând ură şi învrăjbire?

Cu experienţa  în materie de administraţie publică ati transformat Sibiul  dintr-un orășel multietnic oarecare de provincie  în capitală culturală europeană.

Apelez  deci  la experienţa dumneavoastră  de bun negociator și mediator în mijlocul unei comunități.

Am admirat de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, gestul dumneavoastră de a depune o coroană de flori  la monumentul de la Alba Iulia al Regelui Ferdinand Reîntregitorul, în semn de omagiu pentru contribuția sa esențială la desăvârșirea statului național unitar român.

Noi, careienii, nu am avut parte de un astfel de privilegiu, cu prilejul Zilei Naționale, cu toate că există un bust al Regelui Ferdinand, realizat din fondurile Consiliului Județean Satu Mare, dar pe care edilii din Carei refuză să-l accepte, împiedicând prin tot felul de manevre politicianiste, amplasarea acestuia.

Trăim aici la Carei de veacuri, într-o armonie multietnică exemplară, iar derapajele unor consilieri locali apropiaţi lor nu sunt expresia voinței celor care l-au ales.

Spre edificare, ar fi destul să aruncăm o privire asupra rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale, și la îndemnurile liderilor UDMR, care nu au fost ascultate de etnicii maghiari din acest oraș.

Cu toate acestea, Consiliul Local Carei, unde majoritar este UDMR, nici nu vrea să audă de amplasarea bustului Marelui Nostru Rege, şi mai ales de cel  al  lui Ion I.C.Brătianu, două simboluri ale Marii Uniri de la 1918, figuri reprezentative din istoria României Mari.

Vă adresez  această scrisoare deschisă, în primul rând pentru a face publice abuzurile conducerii UDMR a municipiului, care nu vrea  să înțeleagă că municipiul Carei, trebuie să devină, măcar în 2015, un oraș cu pretenții europene, al concordiei și armoniei între toți cetățenii săi.

Nu credem că este normal și nici în spiritul largii democrații promovate de Uniunea Europeană, ca bustul unui glorios rege al României să zacă într-un depozit, iar cetățenii orașului să nu aibă unde să depună o coroană de flori, cu prilejul Zilei Naționale a României, numai pentru că aceasta este abuziva voință a grupului de  consilieri UDMR  și a unui primar care le refuză românilor, dreptul de a-și cinsti înaintașii, așa cum se cuvine.

Urmare a numeroaselor sesizări şi a aniversării cu bustul mobil a celor două personalităţi, consilierii majoritari au condiţionat amplasarea doar a bustului regelui Ferdinand într-un loc mărginaş,ferit privirilor, motivând că oraşul are statornicit un perimetru al personalităţilor româneşti doar în jurul Monumentului Ostaşului Român.

În România anului 2014, în municipiile cu populaţie multietnică  se delimitează suprafeţe de teren pentru fiecare etnie componentă?  Este interzisă amplasarea de statui româneşti în apropierea celor maghiare sau slovace sau….?

Chiar dacă suntem minoritari în municipiul Carei,nu vreau să ne ruşinăm  când ne uităm în ochii copiilor noştri care nu înţeleg de ce noi, românii, nu avem voie să ne amplasăm în oraşul în care trăim un bust  al lui Ionel  Brătianu , premierul Constituţiei Regale din 1923, constituţia României Mari şi democratice sau  o statuie a regelui Ferdinand,amplasată  la loc de cinste,în locurile vizitate de acesta în 1919.  Sunt personalităţi de seamă ce fac parte  din istoria noastră, a României.

Vrem şi noi,românii din Carei,să trăim demn în ţara noastră.

 

Ing.Daniela Ciută,

un contribuabil careiean

comentarii

de Careian la 12 decembrie 2014 - 08:01

Asa este!
Deparca nu toti am plati acelasi dari la oras!
Primarul vine la 1 decembrie fara esarfa tricolora sau pune steaguri dupa ce da telefon Consiliul Judetean si interzice romanilor sa isi puna statui dar nu le interzice sa plateasca darile la oras!
Ce fel de primar e cel care dupa preluarea mandatului are retinere pe salar pentru datoriiile la bugetul de stat???
Ce primar isi mai cumpara masina din banii fundatiei locale de turism?

de careian la 12 decembrie 2014 - 10:28

Sa inteleg ca Monumentul ostasului roman e un loc marginas ferit privirilor?Hai ca ma faceti sa rad…DECI DVS AFIRMATI CA PARCUL CASTELULUI E O ZONA MAI BUNA DECAT PARCUL MONUMENTULUI?

de moni la 12 decembrie 2014 - 10:51

lasa lorand nu te mai chinui ca nu tine denaturarea la careieni si stiu toti de unde vin banii pentru scris.
ca doar stii ca primaru vrea sa bage statuia linga cartierele de locuinte,ascunse de tuia de 7 m cu ajutorul lui vulturica alt abonat la banii careienilor
https://www.buletindecarei.ro/2014/11/bustul-regelui-ferdinand-intre-nu-fortati-si-existenta-unui-perimetru-al-busturilor-romanesti-autorulignorat.html

de helga la 12 decembrie 2014 - 15:24

pe noi nu intereseaza unde pun vecinii romani statuile penmtru ca nu din asta traim si nici nu vrem sa ne certam!
noi vrem locurile de munca cat mai multe si vrem lucrul bine facut nu asa cum se arunca pavajele si bordurile in cartierele si vrem ca sa nu mai injure la noi primarii cand intrebam pe ei ceva!!
daca este om bun si gospodar care are grija de oras atunci nu conteaza daca este roman sau maghiar!

de lolita la 12 decembrie 2014 - 21:14

noul presedinte ar trebui sa cunoasca toate zonele tarii pentru ca si la Carei traiesc oameni care muncesc tot in Romania si nu e corect sa fie batjocoriti de un primar nerusinat care nu se mai satura de banii orasului.
de ce se permite ca un primar sa faca de ras guvernul tarii prin exemplul pe care il da?
primarul din Carei are retinere pe salar pentru datoriile nep0latite si isi cumpara bunuri din banii orasului.
la cei de la UDMRE se permite sa nu respecte legea ?

de Surse la 12 decembrie 2014 - 22:27

Dupa investirea in functie ,prima vizita in luna Ianuarie a presedintelui Iohanis va fi la Carei.Se pare ca a reactionat rapid,tot asa de rapid va reactiona si la alte matapazlacuri facute de altii care nu-si incap in piele si nu le mai ajungi la nas decat cu barna.

de alte surse la 12 decembrie 2014 - 22:46

dupa ce a pierdut cu brio voturile maghiarilor,primarul jeno partyicipa la toate intrunirile cu preotii ortodoxi la sediul de pe strada Doina asa ca si astazi,,pana la ora 7 seara.

umbla vorba ca cel mai vehement politician in sutana care impunea credinciosilor de pe Doina rugaciuni si vot pentru rosiatici e tot un fin al lui jeno si pentru care a intervenit la inspectorat ca sa aiba nevasta directoare de gradinita.
sa simta jeno ca va fi excomunicat de reformati si sa incerca sa isi gaseasca loc de sarbatori?????

de Ale la 13 decembrie 2014 - 00:00

Chiar Patriarhului voi adresa scrisoarea mea pe care sunt sigur ca o vor semna multi enoriasi daca mai are curajul vre-un preot sa foloseasca biserica in orice alt scop, decat ocrotitor al sufletelor credinciosilor.
Oricum sper ca le arde obrazul tuturor celor care au facut campanie deschisa “rosilor”, frunte in prezenta cui am simtit o vibratie, o stima. Un nimb vedeam in el. Dar tot acolo era si cel cu, coarne. Poate sa sune a defaimare pt mai inaltii prelati insa e doar un sentiment de dezamagire.
Va rog mult preoti ortodocsi sa va vedeti de cele jurate la hirotonie si atat.

de Ale la 13 decembrie 2014 - 00:10

Primarul joaca la mai multe capete. Poate pentru el e normal sa o faca, insa preotii si multi altii sunt atrasi da farmiturile de bani pe care le presara edilul. Da, asa e, tentatia e mai mare decat coloana. Mierea e prea dulce pt a nu te linge, insa langa miere e si otrava. Dar ce mai conteaza pentru ei, e si miere!

de claudiu la 13 decembrie 2014 - 00:13

domnule presedinte ar fi bine daca ati discuta si cu primarii din orasele mai mici si care au impresia ca au ajuns sa fie stapani pe vietile noastre si pe banii nostri si ca pot face ce vor fara sa fie trasi la raspundere.
cel mai mare nesimtit din judet si cel mai nerusinat este primarul kovacs care minte de ingheata apele si care nu suporta romanii!
toate afacerile murdare ale lui le face cu romani bagati la inaintare si la care le promite ceva bani dar din bugetul local.
crede ca daca nu lasa romanii sa isi puna statui in oras va distruge neamul romanesc dar inca nu cunoaste careienii romani!!! nu toti sunt ce si cei care ling dosul sau si pupa mana care le da o suta de lei plus ca sa uite de neamul lor!!!
de la regele ferdianand li se va trage la toti nemernicii mafioti d ela primarie!!!

de Ale la 13 decembrie 2014 - 00:13

La comentul de la ora 00:00, ma refeream la preasfintitul Iustin

de PROAUTONOMIST la 13 decembrie 2014 - 08:15

credeti ca un om de calibrul lui Johannis se va ocupa cu treburile voastre sovine ? Naivitate si incompetenta totala. Nenorocitilor ce sunteti.

de sas la 13 decembrie 2014 - 08:48

presedintele Iohannis este un om corect care a facut din Sibiu un model de convietuire intre etnii!
doar in Carei sovinii unguri sunt deranjati pana si de personalitatile romanesti sub forma de statui.Ura lor este atat de mare ca nu suporta nici statuile romanesti dar atunci romanii!
primarul Iohannis a aprobat pentru toate etniile statui si va deranjeaza!
unde erati cu autonomia voastra cand PNL Carei facea campanie pentru Iohannis?
pana si FDG CArei a trecut cu adeziune la UDMR Carei numai ca sa aibia cine sa ridice mana pentru extremistii de la UDMR!
nici maghiarii de rand nu va mai suporta cu incitarile voastre la ura impotriva romanilor! a tot latrat jeno ca sa voteze cu Ponta dar am vazut ce ascultat a fost si a iesit Iohannis cu 70 la suta din voturile careienilor!

presedintele Iohannis este uin om echilibrat si va doare ca se afla ca la Carei UDMR duce politica hortista!

de ernest la 13 decembrie 2014 - 08:51

iohannis a fost un primar model dar la carei primarul are retinere pe salr pentru ca nu isi plateste datoriile de miliarde la bugetul de stat…pana si copii din carei stiu de datornicul orasului care este primarul si mai stiu ca si-a cumparat masina din ban ii fundatiei de turism local pentru ca nu are voie sa isi cumpere masina pe numele lui pana n u isi plateste datoriile l;a fisc….acesta este primarul careiului care a facut campanie si in biserica impotriva lui iohannis!

de motii la 13 decembrie 2014 - 08:54

priomarul jeno a venit la ianculesti si a am amenintat preotul si oamenii ca daca nu voteaza ponta le taie fondurrile catre sat..de ce nu se spune cate case a facut primarul pentru membrii familiei lui de cand sre pe mana banii careiului??? si vicele fura la fel doar ca el se da mare fdg dar are adeziune la udmr chiar daca n u stie sa scrie bine
amandoi injura angajatii din primarie ca la usa cortului

de szabi la 13 decembrie 2014 - 09:26

la carei este cred singurul fdg din tara care nu a facut campanie pentru klaus iohannis pentru ca nu au avut voie ca sa nu isi piarda mandatele de consilieri udemeristi.
numai la carei se poate ajunge in situatia ca romanii sa nu aiba voie in tara lor sa isi puna busturi pentru cine vor si unde vor.
presedintele iohanis trebuie sa fie presedinte pentru toti cetatenii romani si sa dea ujn semnal ca respecta legea pentru toti la fel!
de ce sunt ridicati in tara numai unii care sunt vinovatio de defrisari masive si de retrocedari ilegale iar la udmr nu se aplica legea???
la fel este si la carei unde udmr traieste din bani romanesti iar primarul udmr isi bate joc de romani! un primar cu retinere pe salar si cu averile adunate pe numele copiilor poate sa isi bata joc cum vrea el de oricine?

de emil la 13 decembrie 2014 - 15:07

12 dec 10:28

Monumentul ostașului român este ferit privirilor de arbuștii de tuia din jurul său, arbuști care nu se regăseau în concepția autorilor săi. Din cauza arbuștilor, monumentul poate fi văzut de la distanță numai de la înălțime, iar de pe sol, numai de lângă el.

Lasati un comentariu