Atenţie! Dispar plopii de pe raza UAT Carei

• publicat la: 27 ianuarie 2015
Atenţie! Dispar plopii de pe raza UAT Carei

Luni dimineaţă am fost sesizaţi de câţiva localnici din satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei că au dispărut  câţiva  plopi de pe marginea drumului de intrare în localitate. După cum se poate observa şi din imagini, plopii au dispărut cu ajutorul unei drujbe, adică au fost atent tăiaţi, să nu cadă pe firele de cablu de curent   şi încărcaţi apoi în mare grabă, nu fără a lăsa însă şi urme care să arate lungimea la care au fost secţionaţi. Probabil pentru a nu fi prea bătător la ochi şi a întârzia descoperirea tăierilor ilegale, autorii  nu au efectuat tăieri în linie ci din loc în loc.

Acţiunea s-a petrecut pe timpul noptii se pare, indivizii certaţi lcu legea  dorind să evite  identificarea lor de către săteni.

Delegatul sătesc  a depus în acest sens o sesizare la Poliţia Municipiului Carei , numărul arborilor tăiaţi ilegal fiind  9.  Infractorii  care au tăiat ilegal  plopii, i-au ales pe cei mai frumoşi şi potriviţi pentru a fi  valorificati.  După urmele lăsate, aceştia au fost ulterior tăiaţi la 2 m pentru a fi mai uşor transportati sau probabil la cererea solicitantului de masă lemnoasă.

Operaţiunea având loc pe  timpul nopţii, înafara perimetrului de locuit,a fost relativ uşor pentru drujbaşi să îşi desfăşoare nestingherit activitatea.

Politia Locală  a nu a observat nici ea incidentul şi  nici buturugile rămase în urma tăierilor deşi ar trebui să patruleze şi în această zonă.

Oficial, nu a fost depusă nici o solicitare de tăiere a acestor arbori.  Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekesy a declarat telefonic că nu a fost înregistrată  nici o solicitare de aprobare sau informare  în acest sens şi nici la primăria Carei nu se ştia de aceste tăieri.

De câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles! În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

O situaţie similară celei din Ianculeşti s-a petrecut în cursul anului trecut pe drumul judeţean Carei-Tăşnad de unde plopii au dispărut peste noapte fără ca cineva să poata da vreo explicaţie pertinentă.

Falnicii plopi ce străjuiesc  drumul  către Ianculeşti dinspre DN 19 sunt o tentaţie evidenta pentru cei dornici de câştiguri uşoare. Pe lângă faptul că satul Ianculeşti nu beneficiază de punct sanitar sau dispensar medical,de televiziune prin cablu ,de cămin cultural sau apă curentă sau canalizare, nu beneficiază nici de pază pe timpul nopţii, scăpări exploatate de către  infractorii cunoscători.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 27 ianuarie 2015 - 12:56

@moții

Am fost deja interpelat fiindcă aș fi postat azi „penibil” la articolul „Istorie care se vrea uitată”. Mi-am cerut scuzele de rigoare și n-o să mai aduc vorba de pește.

Dar de istoria asta cu furăciunea celor opt plopi ce strajuiau drumul către Ianculesti dinspre DN16 ce părere/opinie aveți?

A devenit cumva Ianculești un sat fără cãini in care se fură ca-n codru? Nu se poate fura ca-n codrul in Ianculești fiindcă cele 28,5 hectare de pădure comunală care a aparținulde prin 1926 coloniei „Urmașii lui Iancu” a fost furată de mult, fără sa lase nici o urmă, nici o amprentă. Drujbele alea cu care s-au tăiat cei opt plopi au fost silențioase de n-a auzit nimeni nimic?

Tot intreb pe aici pe la comentariile de la BdeC ca prostul de soarta pădurii comununale Ianculești și nimeni, dar absolut nimeni, nici măcar cineva de la Primaria MUnicipiului Carei de care ține din pdv adminstrativ satul Ianculești nu zice absolut nimic pe tema asta, se tace exact așa cum tace și porcul in păpușoi (zicală). Parcă s-ar ascunde o crimă. Ajung să cred că a fost într-adevăr vorba de o crimă, altfel nu-mi explic cum de a putut băga cineva în buzunar, în jeb, și cum a putut apoi să se și care cu cele 28,5 hectare de pădure comunală Ianculești.

@moții ce știu de isprava asta numită dispariția fără urmă a pădurii comunale Ianculești?

Chiar n-a mai rămas chiar nici o urmă, nici o așchie din ea? A avut pe la Carei cineva școala lui Hrebenciuc și a lui Verestoy și a altora, a celor specializați în afaceri forestiere, care a făcut-o dispărută?. Incă mai aștept, incă mai am răbdare, poate va fi cineva care va dori să mă contreze tare și să-mi ofere informațiile pe care le tot cer. Doar ca să nu mor prost. Eu unul chiar n-am nici un interes. În ce o privește pe Directorul APM Satu Mare, de la dânsa oricum n-am nici o speranță să mă lămurească cãndva, dãnsa oricum habar n-are de nimic, dânsa are doar o slujbă numită sinecură, dobândită pe criterii de cumetrii politice. La ce să te aștepți de la dânsa. O fi și blondă.

de motii la 27 ianuarie 2015 - 20:06

motii au ridicat o troita in amintirea celor masacrati in septembrie 1940 si a celor izgoniti din casele lor.
motii si-au primenit biserica fara ajutor de la primaria carei si au reabilitat crucea profanata de hotisti in 1940..pan, la urma noi vom fi fost de vina ca altii au furat padurea noastra sau plopii de pe drum? stati linistit ca nici noi nu dormim dar nici nu ne dam in spectacol daca nu e nevoie!
razbiram noi printre dusmani ca hortistii ase ca la aiestia chiar nu ne lasam!
cine vre sa ne ajute il primim cu mare drag si acum avem si delegat satesc care tine cu satu si oamenii si umbla de randu nostru!

de dimitriu radu mihai la 28 ianuarie 2015 - 06:35

ne pana la o fi avut oamenii lemne fe foc si ca sa vina pana al Carei ce au zis hai sa ii taiem ca si asa stau ca sa se rastoarne si mai fac vreun accident si ma stii.Oricum acest lucru s-a intampalt si la Carei si cei de la Buleti de Carei au avut o campanie care pana la urma a ramas asa cun s-a inceput.

de stefan la 28 ianuarie 2015 - 08:18

campania dusa de buletindecarei a salvat de la taiere castanii din centrul orasului.
matale ne spui ca incurajezi taierile ilegale fara autorizatie? o fi ajuns si la dimitriu vreun plop din cei taiati sau numai ati impratit castigu cu taietorii?
hai ca la varsta matele ar trebui sa nu incurajezi ilegalitatile si sa dai lectii de buna purtare nu sa gasesti motive care sa justifice actiunea hotilor!

Lasati un comentariu