Expoziţia „Egiptul Faraonilor” va poposi şi la Carei

• publicat la: 25 ianuarie 2015
Expoziţia „Egiptul Faraonilor” va poposi şi la Carei

Două statui uriașe ale faraonului Ramses și soția acestuia, Nefertari, au fost amplasate în fața Muzeului Județean Satu Mare. Piesele egiptene sunt aduse de la muzeul din Szeged și timp de trei luni vor putea fi văzute cu ocazia unei expoziții egiptene.

Expoziția dedicată Egiptului Antic va avea loc începând cu data de 10 februarie, în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean Satu Mare.

Expoziţia Egiptul Faraonilor” va funcţiona la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare  şi la Castelul din Carei, dorindu-se a fi cel mai mare eveniment muzeistic sătmărean din anul 2015.

Expoziţia permite abordarea unor teme eterne ale culturii şi civilizaţiei umane (originea statului, originea birocraţiei, originea artei, originea iconografiei creştine etc.), a căror impact la public este asigurat de faptul că vor fi prezentate într-o altă viziune decât cea marxistă, sub care este în genere cunoscută din şcoală civilizaţia egipteană. Expoziţia se compune dintr-un material de recuzită de mare atractivitate, dar şi din numeroase piese originale ce sunt aduse de la numeroase  muzee din ţară, ce au fost aduse înainte de cel de-al doilea război mondial.

Din perspectiva locuitorilor judeţului Satu Mare, expoziţia are o importanţă deosebită,  deoarece permite expunerea pentru public a unor legături cu Egiptul, surprinse atât prin prisma unor artefacte (spada 1 de la Apa), cât şi în ce priveşte influenţele în organizarea socială a civilizaţiilor tell-urilor din Câmpia Tisei.

Lasati un comentariu