Grupare infracţională din Carei anihilată

• publicat la: 30 ianuarie 2015
Grupare infracţională din  Carei anihilată

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Satu Mare au ridicat peste 165.000 de fire de ţigarete, 18 kg. de tutun vrac, 45 de litri de alcool, aproape 250.000 de lei, 143.000 de forinţi şi 1.600 de euro, în urma a 19 percheziţii efectuate la membrii unei grupări infracţionale specializate în contrabandă. 19 persoane au fost conduse la audieri.

La data de 29 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – S.C.C.O. Satu Mare şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare au efectuat 19 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Satu Mare și Zalău, la membrii unei grupări infracţionale specializată în contrabandă.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Poliției Municipiului Carei, precum şi jandarmi.

Au fost puse în executarea 19 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 165.800 de fire de ţigarete, 18 kg. de tutun vrac, 45 de litri de alcool, 247.241 de lei, 143.000 de forinți şi 1.600 de euro, bani proveniţi din activitatea infracţională.

Din cercetări a reieşit că gruparea infractională acţiona pe raza municipiului Carei, judeţul Satu Mare.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au reţinut 16 persoane (14 cetăţeni români şi 2 cetăţeni unguri), pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

comentarii

de Horia Mărieș la 31 ianuarie 2015 - 04:28

Doamna Stela Cădar, în ziua de 28 ianuarie 2015 titrează: „In județul Satu Mare se fură orice”.

Prin deducție logică, trebuie să ințeleg că și la Primăria Municipiului Carei din județul Satu Mare se fură orice.

N-am argumente ca să o contrazic pe doamna Stela Cădar.

de dicicot la 2 februarie 2015 - 17:59

sa spuie finu la prosti povestile cu nanasu si camataru fotbalist ca doara la ponyvas este centrul logistic la afacera cu marii judetului si cu ioji cu tot cu atop…au pus sef la tiptop din carai ca sa fie siguri ca scapa de mascati!!!!
barurile cine le controleaza…da impartitu medicamentelor din ajutaorele din germania….sa nu ziceti ca nu ati stiut ca consilierii udemeristi impart si medicamentele de la forum pe sub mana la farmacie…si spaga tot la jeno si lajos in pozonar intra….

de Horia Mărieș la 2 februarie 2015 - 20:11

@dicicot la 2 February 2015 – 17:59

Am tot citit pe aici pe la comentarii de bairamurile si paranghelile (cu sau fără animatoare) care au loc la „ponyvás”.

Recunosc, de incult ce sunt, habar n-aveam până azi ce pisici înseamnă, ce este acel „ponyvás”, ba mai si credeam în ignoranța mea impardonabilă si total greșit, că o fi vre-un cuibușor de nebunii aflat pe undeva in zona ștrandului termal sau ín Viile Careiului.

Foarte greu, dar până la urmă – și asta mai ales fiindcă există și internet, m-am lămurit.

Ponyvás(puszta), pe românește Viișoara, este un sătuc (cătun) ce face parte, începãnd din 2004 din comuna Ciumești (Csomaköz) care mai conține în afară de Ciumești, și Viișoara și satul Berea (Bere). Înainte de 2004, Ponyváspuszta făcea parte, ca și Ciumești și Berea, din comuna Sanislău (Szaniszlo). Păi localitatea natală trecută în cartea de identitate a celui la care vă referiți este Sanislău, ăsta nu este de loc un secret, deci locația se potrivește. Nu este exclus și nu este nimic rău nici în treaba asta, mai mult decât probabil ca dânsul să fi moștenit de la părinți o gospodărie sau o vie în Ponyváspuszta.

Despre faptul că Ponyváspuszta este „centrul logistic al afacerilor cu mai marii județului” eu unul nu știu absolut nimic.
Dvs ați afirmat acest lucru.
O să-i întreb însă și pe Govor, pe Ștef, pe Kereskenyi, pe IPS Sigheteanu si pe ceilați. Sau o sa intreb pe la DIICOT.

Dacă nu mă însel, ponyváspuszta se traduce mot-a-mot prin pusta (câmpia) căruțelor cu coviltir.
În vremea tinereților mele, căruțele cu coviltir erau folosite îndeosebi de către romi, atunci cãnd migrau dintr-o tabără in alta. Numai că pe vremurile acelea de mult trecute, romii se numeau țigani. Iar atunci când căruțele cu coviltir se grupau in câmpie (în pustă) ele formau o tabără de țigani sau o șatră. Nu era nimic rău in asta, era ceva chiar pitoresc și tradițional. Probabil că ăsta este și motivul pentru care locul se numește azi Ponyváspuszta. Era un loc de făcut tabăra sau șatra. Numele este de altfel predestinat unui cuibușor potrivit pentru traficanțili de „cigi”.

Singurul lucru pe care nu-l ínteleg este de ce a fost tradus Ponyváspuszta ín limba româná prin Viișoara.
Nu-i exclus ca șvabii să aibă și niscaiva vii pe acolo. O să mai studiez puțin problema asta istorico-etnografică.

de Horia Mărieș la 2 februarie 2015 - 20:46

Viișoara s-a despărtit in 1956 de Ciumești. Ponyváspuszta 1956-ban vált külön Csomaköztől.
In 1956 avea 2071 locuitori 1956-ban 2071 lakosa volt.
In 2002 din 1238 locuitori 126 erau romăni, 1029 maghiari, 36 țigani. 2002-ben 1238 lakosából 126 román, 1029 magyar, 36 cigány volt. La recesământul din 31 octombrie 2011 au fost inregistrati 6 (șase) locuitori. Népesség: 6 fő (2011. okt 31.)

Unde a dispărut tot poporul ăla din Viișoara (Ponyváspuszta) ?????

de denis la 3 februarie 2015 - 09:09

politia locala sta la panda sa prinda pe cei care intra pe sens unic de pe cimitirului lunea si vinerea si langa ei se vand tigarii si tutun la negru…..felicitariiii asta face politia locala

Lasati un comentariu