„Industria electroenergetică la 110 ani de existenţă în Carei”. Lansare de carte

• publicat la: 23 ianuarie 2015
„Industria electroenergetică la 110 ani de existenţă în Carei”. Lansare de carte

Vineri,23 ianuarie 2015, a avut loc un dublu eveniment, avându-l în prim plan pe Cziker Andrei, fost angajat al societăţii Electrica.

Lansarea de carte  ,,Industria electroenergetică la 110 ani de existenţă în Carei”, a careieanului  Cziker Andrei  a fost dublată de vernisajul expoziţiei fotografice pe aceeaşi temă a autorului.

Cartea a apărut în editie bilingvă, română – maghiară si se doreste a fi o istorie  a industriei  electroenergetice din  oraşul Carei. Data aparitiei este legată de sărbătorirea  a 110 de existenţă a acestei industrii de a cărui binefacere beneficiază careienii şi nu numai ei.

Cel care a deschis evenimentul a fost  directorul Muzeului Municipal Carei, Hago Nandor care i-a mulţumit autorului Andrei Cziker pentru că a contribuit prin fructoasa sa activitate la electrificarea municipiului nostru, dar şi a oraşului Tăşnad şi celorlalte localităţi rurale din împrejurimi. Acesta a amintit că autorul mai este cunoscut şi ca fotograf, cu acest prilej fiind organizată şi o expoziţie fotografică pe tema industriei electroenergetice din Carei.

Hompot Peter a  dat citire  mesajului  Directorului General al SC Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA, Vasile Filip, care, în câteva cuvinte a expus conţinutul extrem de bogat în informaţii al lucrării, începând cu un motto care aparţine unuia dintre cei mai mari oameni de ştiinţă, Nikola Tesla. ,,Răspândirea civilizaţiei poate fi asemănată cu un foc: la început o scânteie slabă, apoi, o flacără ce pâlpâie, urmată de un incendiu puternic ce creşte continuu în viteză şi forţă.’

Fără să riscăm să fim acuzaţi de patetism, putem aprecia că civilizaţia depinde, într-o măsură covârşitoare, de folosirea la scară largă a electricităţii. Cartea domnului Andrei Cziker are marele merit de a expune, cu elocvenţă remarcabilă, o istorie vie a industriei electroenergetice în Carei. Acum când se celebrează 110 ani de existenţă a acestei industrii în partea aceasta de ţară, este un moment cum nu se poate mai bun pentru a rememora traseul, adesea sinuos şi dificil, dar mereu ascendent, al electroenergeticii judeţului Satu Mare.

Demersul d-lui Cziker este unul admirabil, cu atât mai mult cu cât, domnia sa a făcut şi încă mai face parte , cu mândrie, din familia energeticienilor, iar a recunoaşte meritele precursorilor şi a urmaşilor, reprezintă o calitate notabilă şi din ce în ce mai rară. Suntem onoraţi că am avut în mijlocul nostru un profesionist desăvârşit şi o personalitate care, după 40 de ani de activitate fructoasă, se preocupă de menţinerea vie a valorilor trecutului şi prezentului energeticii.’’

Autorul  a mulţumit celor prezenţi în număr neaşteptat de mare, cum spunea chiar el, şi a făcut un scurt istoric al realizării cărţii prin care a vrut să remomoreze momentele importante ale electrificării Careiului şi a localităţilor din împrejurimi. El a spus că ,,industria electroenergetică ocupă un loc de avangardă în dezvoltarea civilizaţiei moderne. Aceste descoperiri au contribuit şi contribuie astăzi la realizarea marilor obiective ale omenirii şi la îmbunătăţirea continuă a vieţii. Este un fapt de importanţă vitală în revoluţia tehnico-ştiinţifică.

Fiecare activitate a noastră, de la micile obiceiuri cotidiene la activităţi de natură economică este conectată şi condiţionată de conectarea permanentă la energia electrică. De aceea, o reţea imensă de energie electrică ne conectează în permanenţă la civilizaţie, făcând posibilă bunul mers al activităţilor omeneşti, în general.

Având în vedere că m-am dedicat peste 40 de ani  industriei electroenergetice, lucrarea înfăţişează şi o parte din viaţa mea. Mă consider norocos pentru că am avut prilejul să lucrez în funcţii de conducere în cele două mari etape ale electrificării judeţului.

Monografia  ,,Industria electroenergetică la 110 ani de existenţă în Carei”, precum şi expoziţia fotografică  deschisă o dată cu lansarea cărţii, urmăresc să prezinte istoricul acestei industrii în Carei, precum şi aria de acoperire a acestei activităţi. Am făurit şi am realizat  în primă fază electrificarea Careiului, a cărei bază a fost pusă în 1904, odată cu punerea în funcţiune a centralei electrice. Circa 50 de ani, această activitate a fost dirijată de primărie, deci de conducerea oraşului. De la înfiinţare, această industrie este în ascensiune, în dezvoltare continuă şi nici perioada de tranziţei nu a putut s-o distrugă, cum au fost distruse alte ramuri industriale în Carei şi nu numai.

Consider că este de datoria noastră să transmitem generaţiilor viitoare experienţele şi lecţiile învăţate de la predecesori, astfel încât să dezvoltăm industria electroenergetică din zonă.’’

A luat cuvântul şi deputatul UDMR , Erdei Istvan,  care a fost coleg cu autorul , lucrând şi el în industria electroenergetică la un moment dat.

El a afirmat că ,,în timpul prezentării acestei cărţi, mi-am adus aminte de primul curs la Facultatea de Electrotehnică din Timişoara, ţinut de  prof.dr.ing. Ioan   de Sabata, care  la terminarea primului curs introductiv spunea ,,măi băieţi, fiţi mândri că meseria voastră seamănă cu meseria preoţilor!’’. Am rămas aşa şocaţi, pentru că în anul 1976  nu prea se pomenea de preoţi…şi în liniştea care s-a instalat în sală, ne-a dat şi explicaţia ,,veţi lucra în ceva ce nu a văzut nimeni….dar se simte prezenţa lui! Iar din 31 decembrie 2014, careienii simt şi lipsa lui…deci, acuma vă daţi seama ce înseamnă, ce importanţă are, cum a zis domnul Cziker, în viaţa noastră de toate zilele. Noi aşa suntem obişnuiţi. Au trecut şi acele vremuri de dinainte de ’89 când făceam acele deconectări, când deconectam noi manual, fiindcă trebuia să încadrăm judeţul în consumul prezis, când venea momentul ca să reconectăm nu rezista sistemul fiindcă frecvenţa era foarte scăzută şi se deconecta automat prin caz frecvenţă, cei care sunt în meserie ştiu sistemul, descărcarea automată a sarcinii sub acţiunea frecvenţei. Au trecut acele vremuri,  sperăm că acuma lucrările care se fac, în urma suferinţei careienilor, că oricum au suferit 3 zile, tocmai într-o perioadă foarte neplăcută, de altfel, a fost foarte plăcută că era sfârşitul de an, dar măcar s-au obţinut aceşti bani pentru a face această investiţie şi sperăm că acel eveniment nu se va mai repeta.’’

Autorul a invitat apoi publicul să vizioneze inedita expoziţie fotografică, după care a împărţit tuturor doritorilor o carte cu semnătura sa, inclusiv redacţiei  Buletin de Carei.

De asemenea, el a transmis cititorilor Buletin de Carei   ,, să aibă parte de un viitor mai bun şi de şi mai multă lumină!’’

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu