Academicianul Dinu Giurescu, la 88 de ani! TVR l-a omagiat printr-o emisiune cenzurată cinci ani

• publicat la: 20 februarie 2015
Academicianul Dinu Giurescu, la 88 de ani! TVR l-a omagiat printr-o emisiune cenzurată cinci ani

Profesorul Dinu C. Giurescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi-a petrecut cea de a 88-a aniversare discret, acasă, pe Calea Victoriei, fiind încă într-o perioada de refacere după operaţia de 12 ore pe cord deschis, la care a fost supus anul trecut.

În urmă cu doi ani, profesorul era celebrat de ziua sa în plenul Academiei, la lansarea Enciclopediei Regimului Comunist elaborată de INST. Anul acesta, TVR a avut lăudabila iniţiativă de a prezenta în patru părţi o emisiune realizată de regizorul Radu Dănilă: “Mărturii pentru viitor”, serial încheiat chiar înainte de ziua marelui istoric, 15 februarie. Surse din TVR afirmă că emisiunea a trebuit să aştepte dispariţia directorilor “Andi” Lăzescu, Radu Călin Cristea si Elwis Săftoiu pentru a fi dată pe post. De altfel, realizatorul Radu Dănilă a fost “disponibilizat” din TVR la epurările din 2013.

Pentru românii de pretutindeni, interviul cu marele istoric, filmat de operatorul Mihai Buzura, reprezintă o adevărată „lecţie de istorie”, dar şi un act de promovare a identităţii poporului român. „Istoria este cea care, împreună cu creaţia culturală, îţi conferă legitimitate”, de aici începe discuţia cu academicianul, scrie TVR. Serialul încheiat sâmbăta trecută a fost structurat în patru episoade, transmise începând cu aniversarea Unirii Principatelor Române. Documentarul regizorului Radu Dănilă aduce în atenţia publicului o pertinentă abordare a istoriei din ultimii 150 de ani şi conţine imagini şi materiale de arhivă, dar şi secvenţe din arhiva TVR cu mari personalităţi precum istoricul Constantin C. Giurescu sau acad. Henri Coandă, mai arată sursa citată.

Interviul în care reputatul profesor, nepot al istoricului Constantin Giurescu dar şi al marelui geopolitician Simion Mehedinţi, vorbeşte despre naţionalism, istorie, destrămarea României, atacul la valorile fundamentale, poşete de mii de euro, intelectuali comunişti transformaţi peste noapte în dizidenţi anticomunişti, revoluţia română, securişti şi terorişti, poate fi vizionat integral prin TVRPlus – AICI.

Integral pe ziaristionline.ro

Lasati un comentariu