DSP la ora bilanţului: între cifre seci şi realităţile din municipiul Carei

• publicat la: 7 februarie 2015
DSP la ora bilanţului: între cifre seci şi realităţile din municipiul Carei

Direcția de Sănătate Publică a prezentat în cursul săptămânii  recent încheiate un bilant al activităţilor sale din anul  2014.

Am aflat despre realizarea imunizărilor conform Calendarului Naţional de Vaccinare,care au presupus vaccinarea unui  număr de 2.500 de persoane cu vaccin antigripal în ultima perioadă a campaniei de vaccinare antigripală din luna decembrie si a unui  număr de 3.971 de persoane cu vaccin VTA – pentru profilaxia plăgilor tetanigene.

În ceea ce privește protejarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă, DSP a realizat în cursul anului 2014 un număr de 167 activități de evaluare igienico-sanitară la producătorii şi furnizorii de apă potabilă și s-au prelevat un număr de 1.489 probe de apă potabilă din care fizico-chimic: 886 și bacteriologic 603.

În cadrul supravegherii sanitare a calităţii apei de băut au fost incluse şi sursele locale (fântâni din mediu rural), în scopul prevenirii apariţiei de îmbolnăviri prin methemoglobinemie la copiii de vârstă 0-1 an sau a altor îmbolnăviri, intoxicaţii acute de natură digestivă.

In municipiul Carei însă continuă să curgă la unele robinete apă cafenie pe care consumatorii o achită ca şi apă potabilă. Situaţia persistă de ani de zile.

În cadrul Programului Național VI de Sănătate a Femeii și Copilului, DSP afirmă că  s-au  distribuit un număr de 4.809 contraceptive (1.603 beneficiari) orale și un nr. de 11.698 buc.  prezervative (1.451 beneficiari).

Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, s-a realizat prin distribuirea de 3.831 Kg lapte praf la un număr de 1.194 copii.  Profilaxia anemiei feriprive la sugar s-a realizat prin distribuire de preparate de fier pentru un număr de 746 de copii.
Profilaxia rahitismului carențial la copii s-a realizat prin distribuire de vitamina D3 la un număr de 198 de copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 luni.

La şedinţa de bilanţ a DSP au fost făcute cunoscute activităţi din aria celor de control  pentru  verificarea normelor de igienă în colectivitățile de copii și tineri , menţionându-se chiar  numărul  de 238 de acțiuni de control privind mediul de viață al populației şi  566 de acțiuni de control a condițiilor igienico-sanitare privind furnizarea de servicii în domeniul apei potabile.

Cifre seci care nu reflectă însă  care a fost rezolvarea situaţiilor negative întâlnite . Una dintre acestea persistă în municipiul  Carei  de ani de zile, într-una din locaţiile primăriei Carei pentru care aceasta percepe chirie de la locatari, fără însă a le asigura condiţii minime  de igienă şi mai ales apă potabilă, nu cu miros de urină.  Blocul cu pricina se află în plin centrul municipiului şi se vede de la geamul sălii de şedinţe a noii clădiri primăriei Carei.  Grupuri sanitare sunt inutilizabile în condiţii de siguranţă  din cauza şobolanilor. Datorită condiţiilor  de igienă precară sunt  greu de vizitat de către adulţi darmite de copii care locuiesc în acele spaţii!

Imaginile sunt deosebit de relevante şi  pentru a vă convinge de veridicitatea lor vă invităm să faceţi o deplasare la clădirea din spatele Casei de  Cultură recent inaugurate.

comentarii

de stefan la 8 februarie 2015 - 15:39

situatia este la fel de peste 5 ani de zile asa ca nu este o simpla scapare din partea primariei care incaseaza chirie si da la directia de sanatate ca totul este ok!
pacat ca directia crede tot ce spune primaria carei care a trimis sala de casatorii a orasului la centrul social

de fane la 9 februarie 2015 - 00:14

baiiiii boschetariloooor dim primerieeeeeeeee
frecaaaaatiiii mentaaaaa si luatiiii de la amaratiiiiiii banuuuuutii
apoiiii rusineeeee sa ve fieeeee

de dimitriu radu mihai la 9 februarie 2015 - 06:50

nu este de vina primari si DSP,au si ei o anumita vina prin faptul ca nu au pus la punct anumite grupuri sociale pe care sa le dea in primire respectivilor cetateni si sa angajeze un om care sa le urmareasca (distrugerea deteriorarea lor si automat sa recupereze daunele),cat si cei care locuiesc in acele incinte.Deci vina se imparte la doi !

de ionica la 9 februarie 2015 - 08:12

nu este de vina primari si dsp ca iau salar de la stat ca sa aiba grija de asigurare de conditii si daca nu respecta sa ia masurile de rigoare……mortu o sa fie de vina daca este muscat de sobolan cand mere sa isi faca nevoile la baie pentru ca nu a calcat pe langa sobolan…
daca vina se imparte la doi de ce nu si salariile???

Lasati un comentariu