Expoziţia ,,Egiptul faraonilor’’ la Muzeul Judeţean Satu Mare

• publicat la: 23 February 2015
Expoziţia ,,Egiptul faraonilor’’ la Muzeul Judeţean Satu Mare

Joi, 19 februarie de la ora 17.00, la Muzeul Judeţean Satu Mare  a avut loc vernisajul expoziţiei ,,Egiptul faraonilor’’ dedicată interesantei şi spectaculoasei civilizaţii a Egiptului antic.

În cadrul expoziţiei au fost expuse  numeroase piese originale, precum statuete, amulete, scarabei, podoabe aduse de la zece muzee: un muzeu din Ungaria (Muzeul Ferenc Móra din Szeged) și nouă muzee din România. Prin reconstiturile și obiectele originale expuse, cei care vizitează inedita expoziţie  vor putea intra în universul fascinant al culturii și civilizației egiptene antice şi vor putea reflecta la naşterea şi evoluţia cunoscută în decursul a patru milenii de către instituţii, legi şi cutume ale societăţii umane „civilizate”.

În cadrul expoziţiei a fost reconstituită şi o cameră funerară, în care,în mijlocul ei tronează un sarcofag, decorat multicolor, înconjurat fiind de vase şi statuete, cu reprezentări ale zeilor la căpătâiul decedatului care  fascinează prin monumentalitate.

De asemenea, prin informațiile expuse pe panouri, vizitatorii vor afla numeroase detalii despre istoria și cultura egipteană veche, precum și despre legăturile acesteia cu alte spații geografice, inclusiv cu teritoriul României de astăzi. Legătura Egiptului Antic cu teritoriul României, chiar cu teritoriul care aparţine astăzi judeţului Satu Mare a fost surprinsă atât prin prisma unor artefacte (spada 1 de la Apa), cât şi în ce priveşte influenţele în organizarea socială a civilizaţiilor tell-urilor din Câmpia Tisei.

Piesele egiptene vor putea fi văzute în sala de expoziții temporare a Muzeului  Județean Satu Mare timp de 3 luni de zile, până în 10 mai.Astfel, veţi putea avea o ,,întâlnire cu istoria’’ la un preţ de numai 3 lei, pentru adulţi, respectiv 2 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.

Expoziţia va poposi şi la Castelul din Carei, dorindu-se a fi cel mai mare eveniment muzeistic sătmărean din anul 2015.

redactia

Lasati un comentariu