Iresponsabilitate totală

• publicat la: 5 februarie 2015
Iresponsabilitate totală

”Vom transmite către Parlament Legea minelor, un proiect mult aşteptat şi mult întârziat, din motive de dezbatere politică. Trebuie să asigurăm un cadru foarte clar, transparent şi predictibil pentru un domeniu care asigură încă foarte multe locuri de muncă şi în care trebuie să dăm răspunsuri pe care le-am amânat foarte mult timp. Parlamentul României va avea această ocazie de a decide ce şi cum şi care este viitorul mineritului în România.” – Victor Ponta, 2 februarie 2015, Parlamentul României.

Da, ați citit corect data declarației: este vorba de 2 februarie 2015, nu toamna anului 2013, când Victor Ponta a spus același lucru. Și nu, nu e vorba de consecvență, pentru că, între timp, au fost respinse două proiecte de modificare a legii minelor. Dacă el e uituc, nu la fel sunt și cetățenii, care au reținut că Ponta a mai spus, tot în toamna lui 2013, cât se poate de explicit, că dacă legea specială pică, pică și avizul pentru proiectul de la Roșia Montană. Așadar, înainte de a vorbi despre orice altă lege a minelor Ponta are obligația de a respinge proiectul depus spre avizare de RMGC la Ministerului Mediului.

Vă rog revedeți fragmentele din emisiunea de la TVR 1, din septembrie 2013. De două ori, nu o dată, Victor Ponta spune cât se poate de clar că dacă legea nu trece, RMGC n-o să obțină avizul de mediu.

Pentru a nu o mai lungi: dacă Ponta vrea un nou proiect de lege a minelor, mai întâi trebuie să facă ceea ce a spus – respingerea proiectul depus de RMGC la Guvern. În caz contrar, oricât ar învârti-o din vorbe, nici Dumnezeu, nici necuratu și nimeni altcineva nu-l vor crede că nu e vorba decât tot de o lege cu dedicație pentru Roșia Montană. Oricum, și în cazul altor dezvoltări miniere (altele decât cele privind exploatarea aurului), problemele unor schimbări legislative de genul exproprierilor în interes privat ori privitoare la regimul de protecție al patrimoniului, pădurilor, pajiștilor etc. rămân aceleași. Prin votul din Parlament (de două ori, nu o dată), exact așa cum a spus Ponta, România a respins ÎN ANSAMBLUL EI acele proiecte de legi. Așadar, dacă n-are de gând să țină cont de voința cetățenilor români, exprimată prin votul reprezentanților lor în Parlament, Ponta să-și facă bagajele și să părăsească în viteză Palatul Victoria.

Cu atât mai mult, cu cât declarația pe care a făcut-o acum conține o doză uriașă de iresponsabilitate și dăunează grav intereselor României. Mai exact: sunt convins că Victor Ponta știe că un nou proiect al legii minelor are tot atâtea șanse de a trece de Parlament, cum au avut și primele. Adică zero. În același timp, știe că Gabriel Resources se pregătește să dea România în judecată. ATENȚIE, însă, Gabriel nu a strâns de la acționari banii necesari pentru acest demers. Declarațiile premierului României nu fac decât să resusciteze speranțele acționarilor. De fapt, Ponta îi încurajează să mai scoată niște bani din buzunar, pentru a se putea judeca cu statul român! Am mai arătat de multe ori: șansele ca Gabriel să câștige un eventual arbitraj internațional sunt direct condiționate de o legislație cu dedicație. Adică exact ceea ce Ponta le-a promis din nou acționarilor de la Gabriel Resources…

integral pe romaniacurata.ro

Lasati un comentariu