Moţilor ianculeşteni li se refuză dreptul la Cămin Cultural

• publicat la: 9 februarie 2015
Moţilor ianculeşteni li se refuză dreptul la Cămin Cultural

De la ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 118 din 21 decembrie 2006 privind  organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale au trecut mai bine de 8 ani şi iată că nu toată lumea a dorit să beneficieze de avantajele ei. După 2009, când ordonanţa şi-a încetat efectele, pentru comunitatea din Ianculeşti nu a fost accesat vreun proiect european dacă din  fonduri locale nu se putea renova clădirea Căminului Cultural.  Astăzi, suntem în situaţia ca un sat  ce aparţine de UAT Carei să nu dispună de Cămin Cultural funcţional. Comunitatea de moţi din Ianculeşti nu are din 1999  Cămin Cultural utilizabil  şi nici un alt spaţiu pentru reuniuni sau activităţi culturale.

Din fericire, satele şi comunele din zona Careiului au un Cămin Cultural  funcţional. Unele  sunt noi, cu toate  dotările  aferente utilizării lor şi ca spaţii pentru nunţi, altele sunt doar renovate  dar  pot găzdui orice fel de eveniment cultural. Din nefericire, singura comunitate care nu beneficiază de avantajul unui Cămin Cultural utilizabil este comunitatea de moţi din satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei.

Având în vedere cele menţionate de OUG 118/2006,  era de aşteptat ca şi clădirea din Ianculeşti, ce găzduia altă dată frumoase şi interesante activităţi culturale , să fie renovată şi reintrodusă în circuitul cultural atât de benefic unei comunităţi rurale.

Dacă înainte de ’90, Festivalul Naţional ,, Cîntarea României’’, îi obliga pe primari să igienizeze permanent aceste spaţii, după revoluţie, unele dintre ele , cum este şi cazul de faţă, au ajuns la mâna unor primari  dezinteresaţi de păstrarea lor măcar la stadiul de   „utilizabil”.

Să fie deranjat cineva de menţinerea potenţialului folcloric moţesc lăsat ca moştenire de înaintaşii  sătenilor  de  astăzi ?

Ordonanţa oferea pentru o perioadă de 2 ani multiple posibilităţi de revitalizare a activităţilor culturale în aşezăminte adecvate, prin facilitarea  accederii la surse financiare. Totul ţinea doar de intenţia UAT Carei de a  se implica  şi de a renova Căminul Cultural deja existent, altădată funcţional.

Potrivit localnicilor, ultima nuntă ce a avut loc la Căminul Cultural a fost în 1998. Înainte de 1999, aici veneau şi săteni din localităţile din jur pentru a asista la manifestări culturale sau vizionări de filme.  Declinul a început în anul 1999, când în incinta Căminului Cultural au fost cazate persoanele  angajate să introducă cablul optic pentru telefonie în sat şi să instaleze o mică centrală. De atunci, acesta a fost abandonat de autorităţi.

Niciunul dintre delegatii săteşti de după 1999 nu a mai fost interesat în renovarea clădirii care este deosebit de spaţioasă şi multifuncţională.

Actualul delegat sătesc , Ciprian Chiorean, a solicitat în mai multe rânduri, din 2013 încoace, acordul primăriei Carei pentru  administrarea lăcaşului de cultură, la fel cum a solicitat şi administrarea clădirii şcolii ce se dărâmă pe zi ce trece din lipsa lucrărilor de reparaţii . Fără sorţi de izbândă.  Cele două clădiri se află în domeniul public privat al municipiului Carei iar primarul nu îşi dă acordul pentru ca acestea să fie gestionate de delegatul sătesc în folosul comunităţii moţeşti.

In lipsa acestui acord, sătenii nu pot  demara lucrări de reparaţii şi de întreţinere a celor două clădiri, lucrări la  care sătenii sunt  dispuşi să îşi aducă contribuţia.  Tin să menţionez în mod special că locuitorii satului Ianculesti plătesc taxe şi impozite către UAT Carei, atât ca pesoane fizice cât şi ca persoane juridice.

Impozitul pe terenul agricol este unul dintre cele mai mari impozite plătite  din această zonă de câmpie, ajungând la 120 lei/ha în timp ce locuitorii din Marna plătesc doar 60 lei/ha.  Incadrarea de către primăria Carei a satului Ianculeşti în zona A, în condiţiile în care nu are drumuri asfaltate înafară de cel principal, nu are apă curentă şi nici canalizare, nu are acces la nici o televiziune locală, nu are punct de  prim ajutor sau pază pe  timp de noapte, ridică  serioase semne de întrebare legate de intenţiile administraţiei locale .  Gradul  de confort civic în perimetrul  localităţii  nu este o prioritate a administraţiei locale de care aparţine.   Satul Ianculeşti nu are nici denumiri de străzi ci  doar numere de casă!

Sătenii plătesc impozit şi pe porţiunea de pământ încadrată ca şi păşune comunală dar pe care este construită de către primăria Carei o parcare generoasă şi o fundaţie a unei clădiri.  O altă porţiune pe care sătenii plătesc impozit este şi  cea din jurul lacului, pe care administraţia locală şi-a permis să o  împrejmuiască cu sârmă ghimpată , diminuând astfel păşunea comunală.

In aceste condiţii , refuzul primăriei Carei de a nu permite localnicilor să îşi reabiliteze Căminul Cultural poate fi catalogat ca şi rea intenţie dacă nu sabotaj cultural. Pentru renovarea şi revigorarea activităţii culturale în Ianculeşti , nu a fost accesat niciun proiect european de către primăria Carei de care aparţine satul Ianculeşti.

Frumuseţea satului şi  terenurile agricole de cea mai bună calitate le atrag  moţilor gospodari din Ianculeşti  numai necazuri din partea administraţiei locale UDMR.  Până şi dreptul de a-şi construi o capelă mortuară în cimitir  le este condiţionat de orientare voturilor . vezi aici.

Dar ceea ce este  ciudat e faptul că personaje aflate în funcţii importante în administraţia locală sau  de stat se joacă  de-a traficul de influenţă,  ameninţă , iar instituţiile statului, cele care ar trebui să fie atente la abuz în serviciu, la şantaj exercitat public, nu au nicio reacţie.

Până şi renovarea  Căminului Cultural  din Ianculeşti să fie un troc politic  şi să fie sacrificată tocmai viaţa cultural-artistică la fel cum a fost  episodul capela mortuară?

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 9 februarie 2015 - 09:46

E voba cumva de CULTURĂ?
Acum unde doarme oare numitul George Vulturescu și ceilalți culturnici județeni tributari PSD-ului?

„Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Satu Mare este serviciu public descentralizat al Ministerului Culturii si Cultelor, cu personalitate juridica. In aceasta calitate indeplineste, la nivelul judetului Satu Mare, atributiile Ministerului Culturii si Cultelor in domeniul culturii si artei, al cultelor, al protejarii patrimoniului cultural national si al valorificarii si dezvoltarii elementelor ce definesc identitatea culturala a colectivitatii locale. Atributiile Directiei au fost stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 742 / 03.07.2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii si Cultelor si prin Ordinul Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2543 / 28.02.2003 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Directiei judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Satu Mare.”

Prima pagină > Organigrama
Filolog, Drd. Silaghi Gheorghe POP – Director Executiv
Telefon: 0722532213
Fax: 0261717568
Email: vulturescu(at)poesis.ro

Întreb și eu, doar așa, într-o doară, nu dau cu parul.
Fiindcă știu că oricum n-o să primesc, ca de obicei, nici un răspuns.

de viorel la 9 februarie 2015 - 10:42

E voba cumva de cel care a împărţit oraşul Carei în perimetre etnice ca să nu aprobe bustul lui Ferdinand pe calea 1 Decembrie 1918 din Carei?
Atunci se continuă aversiunea lui pentru cultura românească.
Înţelegera lui cu primarul e doar pentru blocarea oricărei iniţiative româneşti!

de Horia Mărieș la 9 februarie 2015 - 11:43

@viorel: Exact. Ăla este.

de gigi la 9 februarie 2015 - 14:15

nu este de mirare ce se intampla la Ianculesti atata vreme cat acest sat a fost pastorit de bravii membrii psd care si-au rezolvat doar problemele personale( traiasca psd in frunte cu mincinosul lor iubit!!!)

de Andrada la 9 februarie 2015 - 16:06

te referi la cel cu pensie de handicapat nevazAtor care conduce bolid de multi euro si care se viziteaza cu jeno pentru a primi indicatii de valoare despre cum sa ia de la sateni si terenurile ce le-au mai ramas?????

de Motul la 10 februarie 2015 - 10:07

@ Andrada

Te rog sa fi mai explicit-a. Cine ia pensie de nevazator si conduce un bolid de multi euro?
Sigur nu Tica……. Sigur nu Cipri…. Sigur nu Fogas…. Mai sa fie candidatul la mana „dreapta” a primarului cu, care se, si se va sterge in continuare la „cur”? Prostituatul de Ianculestean pe care-l renegam cu totii? Rusinea motilor? Aliatul ungurilor care nu iubesc romanii dar mai ales motii? Tradatorii de usl? defapt sunt doi cu Ciucos cu tot. Sau e vorba de sotul indoit al doamnei nedoamna?
Se cade sa ne scrii mai exact ce stii, dar nu povesti nemuritoare.

de pelaghia rosu la 16 februarie 2015 - 11:07

dapoi jena e ocupata sa cumoere atentia de la romani impotriva lui ciuta si chiorean si nu are timp pentru semnat acte pentru camin unde oamenii din sat sa faca activitati culturale!
disperare mare ca nu poate cumpara pe acesti doi oameni cu bani asa cum tine langa el o armata din banii statului roman si din darile careienilor cand el nu plateste nici o taxa sau impoyit catre oras si inca mai are datorii pentru care are retinere pe salarul de primar!
mare frica are ca vor descoperii si maghiarii ca vor avea viata mai buna cu ciuta care nu are nevoie sa fure si sa ia spagi si care respecta oameni indiferent de etnie.

de Margelatu la 18 februarie 2015 - 10:07

e adevarat ca pesedeii si udemereii o fac lata la casele de vacanta a fostbalistilor de la ponyvas si frontieristii stau de paza????
cica acolo se pun la cale toate potlogariile si numirile pe posturi ce capata apoi semnaturile judetenilor si scrierile finului gazetar pe multi bani si mereu dator la colegii satmareni…

de unireatulipana la 18 februarie 2015 - 13:57

haoleu da ce este cu utilajele primariei carai la firma lui micle de langa membau???? bun aldamasu baut la 24 ianuarie cu jenika si loicica matol dus de brat acasa ..
podete facute de primarie la firme private la fel ca la strand cu canalizarea platita de primeriei si facute de marghita srleu…

Lasati un comentariu