Numărul îmbolnăvirilor de viroze depăşeşte 1300 de cazuri în judeţ

• publicat la: 13 februarie 2015
Numărul îmbolnăvirilor de viroze depăşeşte 1300 de cazuri în judeţ

Potrivit evidențelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, numărul cazurilor de viroză, gripă şi pneumonii a crescut îngrijorător în  ultima săptămână de raportare  şi anume 2-8 februarie 2015, fiind înregistrate 1304 cazuri.
Cele mai multe astfel de cazuri (386) au fost înregistrate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. Pe locul secund se află cei cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani (282), aceștia fiind urmați de copiii între 2 şi 4 anișori (197 cazuri)

În ceea ce priveşte cele 483 pneumopatii acute  raportate  în  aceeaşi săptămână , incidenţa cea mai crescută s-a înregistrat la grupa de vârstă 15-49 ani, cu 142 de cazuri, şi în rândul copiilor cuprinşi în grupa de vârstă 2-4 ani, cu 85 de cazuri.

Fiind sezonul virozelor respiratorii şi deoarece răspândirea lor este favorizată şi de vremea blândă, dorim să vă reamintim unele aspecte privind virozele respiratorii banale (răceli) şi gripa; măsurile de prevenire şi tratament sunt asemănătoare.

Gripa (influenza) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu febră, stare generală alterată, durere de cap, dureri musculare şi de obicei manifestări respiratorii, ca şi în cazul virozelor respiratorii banale. Sunt posibile forme severe, cu complicaţii, suprainfecţie bacteriană, mai ales la copii şi vârstnici, precum la bolnavi cronici, persoane cu imunitate compromisă.

Gripa apare sub formă de epidemii în sezonul rece. Datorită existenţei mai multor tipuri de virusuri gripale şi a variabilităţii lor, o persoană care a trecut prin infecţie gripală se poate îmbolnăvi din nou, contactând un alt tip de virus gripal.

Pentru prevenire trebuie ştiut că infecţia gripală se răspândeşte pe cale aeriană. Acoperiţi gura şi nasul cu şerveţelul sau batista când strănutaţi, tuşiţi, căscaţi, şi spălaţi-vă des pe mâini. Aerisiţi frecvent, şi la copii mici, vârstnici, bolnavi!

Vă sfătuim să evitaţi aglomeraţia (transportul în comun, sălile de spectacole etc.). În caz de epidemie,  în spitale se ordonează carantină, dar nu e bine de mers nici în vizită sau la petreceri. Evitaţi răceala, frigul fiind un factor important care pregăteşte teren ideal pentru invazia virală. Medicul  poate să vă recomande şi vaccin antigripal. Femeile gravide să se ferească în mod special de gripă, pentru că poate produce avort spontan sau malformaţii congenitale.

Creşteţi rezistenţa organismului cu vitamine, mai ales vitamina C, de preferat sub formă naturală, consumând fructe proaspete (mere, portocale, grape-fruit, lămâi), varză murată. Vitamina C se distruge prin preparare termică, deci lipseşte din mâncarea gătită, compoturi.

În caz de îmbolnăvire apelaţi la medic! Este indicat repausul la pat; bolnavul să fie izolat, să doarmă separat, eventual puteţi să folosiţi chiar şi acasă măşti de protecţie. Copilul bolnav să fie scos imediat din colectivitate. Se recomandă vitamine, mai ales vitamina C, dietă uşoară cu multe lichide (apă minerală, supe, ceai, sucuri de fructe şi de legume, iaurt etc.).

Este important să nu daţi copiilor Aspirină (poate provoca sindromul Reye, rar întâlnit dar fatal: encefalopatie şi hepatopatie acută). Deoarece predispune la sângerări, administrarea Aspirinei este strict interzisă bolnavilor cu ulcer. Astăzi Aspirina (în doză mică) se recomandă în special persoanelor cu risc de a face tromboză sau infarct miocardic.

Lasati un comentariu