Să scriem corect. Aplicaţia ajutătoare

• publicat la: 2 februarie 2015
Să scriem corect. Aplicaţia ajutătoare

Nu esti sigur daca un cuvant sa scrie cu doi de „i” sau cu unul singur? Ori daca se scrie legat sau dezlegat? Acum poti afla mai repede care este varianta corecta, cu ajutorul unei aplicatii.

„Cum se scrie?” este creatia echipei din spatele organizatiei FlyOnMobile, coordonata de Mihai Zinculescu.

Ziare.com a stat de vorba cu acesta pentru a afla mai multe detalii despre aplicatia care poate inlocui DOOM-ul.

Ea poate fi descarcata din Google Play, iar varianta pentru dispozitivele Apple va fi lansata in curand.

„Am observat si eu de multe ori ca ma intreb cum se scrie corect un anumit cuvant (vroiam/voiam, deacord/de acord, altfel/alt fel etc.) si am decis sa fac o baza de date cu toate expresiile buclucase”, ne-a mentionat Mihai Zinculescu.

El a precizat ca investitia a fost minima, iar momentan nu obtine profit, avand in vedere ca aplicatia e gratuita, iar utilizatorii nu sunt deranjati de reclame.

Totusi, este posibil ca varianta pentru iOS sa fie cu plata, insa suma va fi modica (un euro).

Cum functioneaza aplicatia

La instalare, „Cum se scrie?” nu solicita nicio permisiune speciala, ceea ce inseamna ca nu va avea acces la informatii stocate in telefon.

Ce trebuie sa faci? Tasteaza in bara de cautare ce dilema gramaticala ai („vroiam” sau „voiam”), iar aplicatia iti va arata care e varianta corecta.

„Expresiile buclucase le luam din viata cotodiana, apoi ne informam din DEX. Pe viitor, posibil chiar in urmatoarea versiune, utilizatorii vor putea adauga sugestii / semnala greseli”, a mentionat Mihai Zinculescu.

Totusi, colectia mai trebuie imbunatatita. De exemplu, aplicatia nu intoarce niciun rezultat dupa cautarea „sa stii sau sa sti”.

De ce este „faultata” limba romana?

Avansul tehnologiei a daunat grav limbii romane, iar lumea e tot mai putin preocupata sa scrie corect.

„Atunci cand scrii un text (de mana sau la calculator/telefon/etc.), traind in secolul vitezei, nu mai tinem toti cont de anumite aspecte. Ce conteaza daca este cu un ‘i’ sau cu doi. Care e diferenta intre klumea si ca lumea? E acelasi lucru.. Si, tot stalcind cuvintele, ajungem sa gresim si asa nu mai stim cum sa scriem corect”, a opinat Mihai Zinculescu.

IT-ul in Romania

Intrebat ce nu le ofera Romania dezvoltatorilor de software, el a sustinut ca e nevoie de legi mai bune pentu dezvoltarea si monetizarea aplicatiilor mobile.

De asemenea, el a dat si cateva sfaturi tinerilor cae vor sa umeze o cariera in acest domeniu.

„Ai o idee? Schiteaz-o pe hartie, iar apoi public-o. Niciodata nu se stie cine iti vede aplicatia. Mai stii, poate te trezesti ca inventia ta ajunge si la TV”, a punctat dezvoltatorul.

sursa ziare.com

comentarii

de ioan de bobalt la 2 februarie 2015 - 13:37

ar trebui sa se inceapa cu rolul si unde se pune virgula

Lasati un comentariu