Se întâmplă în Carei. Atentat la istoria locală în pofida dorinţei contribuabililor

• publicat la: 18 februarie 2015
Se întâmplă în Carei. Atentat la istoria locală în pofida dorinţei contribuabililor

În municipiul Carei din România ne confruntăm momentan cu o  situaţie similară celei întâlnite în noiembrie 2014. Atunci, în plină campanie electorală, primarul UDMR din Carei îndemna electoratul maghiar să voteze Victor Ponta în detrimentul lui Klaus Iohannis, dar  rezultatele finale din data de 16 noiembrie  i-au adus actualului preşedinte al României aproape 70 % din sufragiile careienilor. Acum, primarul Kovacs nu este de acord cu amplasarea bustului regelui Ferdinand al României în părculeţul din faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei deşi contribuabilii careieni, români şi maghiari deopotrivă nu sunt deranjaţi defel de acest amplasament solicitat  de Asociaţiunea ASTRA Carei.

Mizând pe activitatea febrilă a instituţiilor  statului, care nu mai prididesc cu cercetarea înalţilor demnitari suspectaţi de fapte  de corupţie,  conducerea UDMR  a muncipiului Carei, prin  baronii locali,  îşi permite  să interzică comunităţii româneşti amplasarea de busturi ale personalităţilor marcante  pe orice alt alt loc decât cel aflat în imediata vecinătate a Monumentului Ostaşului Român.

Aceiaşi conducere, îşi permite  să facă angajări  de personal la primărie după legi instaurate de ei, să înfiinţeze firme tip SRL angajând Consiliul Local fără să respecte hotărârile acestuia, să  semneze recepţii ale obiectivelor realizate din fonduri proprii sau europene înainte de finalizarea acestora, să angajeze lucrări la anumite obiective înainte de a fi aprobate de Consiliul Local, să modifice proiectul de modernizare a Teatrului Municipal , finanţat din fonduri europene,  fără a solicita aprobările legale, să gestioneze defectuos bugetul local şi fondurile de care dispun, să ascundă informaţii publice şi  să acorde favoruri financiare unui grup de interese prin întocmirea de contracte de închiriere de  obiective locale la sume modice în detrimentul intersului local , să exploateze de 20 de ani apa geotermală din subsolul careian  generând profit dar  fără niciun  un aviz sau aprobare de la instituţiile abilitate , să neglijeze interesele cetăţeanului onest contribuabil şi lista poate continua.

Despre  refuzul primarului Kovacs care este şi preşedinte al UDMR Carei , de a amplasa statuia lui I.C.Brătianu sau a  a regelui Ferdinand al României … careienii ridică din umeri nedumeriţi, neînţelegând   motivele înverşunării primarului împotriva unor busturi.

În tot acest timp, primăria Oradea a demarat concursuri cu premii în bani pentru desemnarea celei mai reuşite statui pentru regele Ferdinand şi  prim ministrul Ionel Brătianu. Primăria Satu Mare şi primăria Negreşti Oaş au aprobat şi ele amplasarea de busturi ale lui Ionel Brătianu fără ca formaţiunea UDMR Satu Mare  să fie deranjată în vreun fel.

Cu totul alta este situaţia  în municipiul Carei care are şi primar şi viceprimar de la formaţiunea UDMR.

Primarul Kovacs  este cel ce desfăşoară în ultimii ani o amplă campanie de slăbire a elementului cultural românesc prin  alocarea de fonduri substanţiale doar manifestărilor dedicate comunităţii maghiare. Şi mă refer aici inclusiv la sumele acordate protocolului pentru evenimente  ce vizează întărirea  grupului apropiat interesului său ca baron local. Nu este cazul  protocoalelor pentru Ziua  Naţională a României, care din 2008 încoace lipsesc cu desăvârşire, fizic vorbind . O simplă cercetare a  facturilor  achitate  de către Primăria Carei poate dovedi cele afirmate mai sus.

Şi nu am uitat nici de incidentul din 2013, când  oraşul a fost împodobit  cu drapele de Ziua Naţională doar după  ce preşedintele CJ a dat un telefon la primăria Carei , în după- masa zilei de 30 noiembrie 2013.  De 1 Decembrie 2014, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, primarul Kovacs nici nu a catadicsit să poarte  eşarfa tricoloră, semn distinctiv al primarilor  din România la manifestările oficiale  .

In acest climat subversiv , atent întreţinut de administraţia locală,  pentru a  incita şi a discrimina  membrii comunităţilor  ce formează oraşul multietnic Carei, obţinerea unei aprobări pentru amplasarea  bustului regelui Ferdinand este o adevărată aventură.

Degeaba se plâng de soarta lor liderii UDMR pe la ambasadele străine, când în localităţile unde au primar UDMR refuză colaborarea cu  viceprimar din partea comunităţii româneşti, cazul municipiului Carei, şi  refuză  amplasarea de busturi ale personalităţilor româneşti.

Vă rog să nu cădeti in capacana întinsă cu mare atenţie de baronul local Kovacs  şi  să aplecaţi urechea la lamentările lui şoptite inclusiv la urechile premierului aflat în vizită în Carei pe data de 25 octombrie 2014.

Acceptul primarului de a amplasa bustul regelui Ferdinand doar în vecinătatea Monumentului Ostaşului Român, loc pe unde suveranul nu a călcat în vizita sa din 1919, împotriva voinţei  iniţiatorilor de proiect  şi a contribuabililor careieni, români şi maghiari deopotrivă , are de fapt cu totul alte conotaţii.

Realitatea este că  nu se acceptă de conducerea oraşului  amplasarea vreunui bust al vreunei personalităţi românesti  în oricare alt loc  înafară  de perimetrul adiacent Monumentului  Ostaşului Român.

În sprijinul acestei aberaţii, a fost ticluită o găselniţă, spun ei credibilă, redactată sub forma unei adrese oficiale adresată primăriei Carei,chiar de către Direcţia Judeţeană de Cultură din subordinea Ministerului Culturii din România, ţara în care se află şi municipiul Carei.

Aceasta este adresa folosită de primarul Kovacs ca motiv de refuz, la ultima şedinţă de CL, domnia  fiind în imposibilitatea de a oferi o altă explicaţie, mai plauzibilă,  pentru  interzicerea amplasării bustului regelui Ferrdinand în parcul din faţa Parchetului.

O simplă trecere în vedere asupra situaţiei actuale a amplasării busturilor şi statuilor din municipiul Carei, este relevantă şi atestă cele afirmate anterior.

Administraţia locală UDMR promovează  şi încurajează cu predilecţie  amplasarea de plăcuţe şi busturi ale comunităţii maghiare .  In acest context, discursurile sforăitoare ale reprezentantilor UDMR, legate de autonomie culturală,  sunt palme date comunităţii româneşti din Carei, aflată vremelnic sub  conducere UDMR.

Observaţi plăcuţele amplasate de UDMR în municipiul Carei, exclusiv în limba maghiară!

placa de pe Şcoala Gimanzială nr.1 Carei

placa  Kolcsey

Singurele busturi ale personalităţilor româneşti ce se află amplasate în municipiul Carei  sunt cele ale lui Vasile Lucaciu, aflat chiar în faţa şcolii ce îi poartă numele,   cel al lui Simion Bărnuţiu, aflat în faţa şcolii frecventate de acesta , care o vreme a purtat numele lui iar după ce a fost retrocedată către Episcopia Romano-catolică  a ajuns să fie  deranjant  dacă ar fi să dăm crezare celor afirmate de primar la  şedinta Consiliului Local din 3 decembrie 2014.

Mai există în oraş şi  bustul lui Avram Iancu, amplasat evident în perimetrul agreat, pe axa şoselei  Satu Mare – Oradea.

Ne confruntăm şi cu situaţia  potrivit căreia  amplasarea bustului regelui Ferdinand în parcul Castelului ce se află în patrimoniul local,  să fie împiedicată de persoane străine , care nu sunt contribuabili careieni şi nici nu contribuie la bunăstarea careienilor decât profitând de pe urma  sumelor alocate de la bugetul local ca susţineri pentru evenimente dedicate lor.

Primarul nu are în această situaţie nici un cuvânt de spus?  Se află la mâna unor  străini  şi totuşi nici o autoritate a statului nu a luat atitudine?  Să fie grupul de interese mai puternic decât  instituţiile statului de drept?

Pe fondul timidităţilor  din partea instituţiilor statului de drept,  la Carei au loc aniversări ale personalităţilor româneşti  cu bustul mobil iar pe locul solicitat pentru amplasarea acestora se aprobă rapid  amplasarea  altei  statui  care era refuzată constant de peste 20 ani .

Până şi evenimentul dedicat dezvelirii statuii din centrul oraşului a avut loc exclusiv în limba maghiară, într-un dispreţ total faţă de vorbitorii de limbă română din oraş, cetăţeni români şi contribuabili careieni.
În acest context, am solicitat păreri ale contribuabililor oneşti careieni, care nu au reţinere pe salar pentru datorii la bugetul de stat.

La întrebările noastre :

1.  ,,Ce părere aveţi de ideea de a amplasa un bust al regelui Ferdinand I a României, cel care a vizitat Careiul în luna mai 1919,  în părculeţul dintre Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi Banca Raiffeisen ?’’

2. ,,Dar de amplasarea  unui bust al  poetului naţional, Mihai Eminescu în municipiul Carei, ce părere aveţi?’’ , au răspuns  toţi cei solicitaţi.

Vom prezenta opiniile câtorva dintre cei cu care am discutat.

Doamna Mayer Eleonora lucrează la magazinul de textile din oraş şi  declară că nu are nimic împotriva  amplasării  bustului  regelui Ferdinand I în părculeţul  dintre Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi Banca Raiffeisen:,,Se poate amplasa acolo, n-am nimic împotrivă. E un loc potrivit, iar dacă arată bine bustul, de ce nu? Şi un bust al lui Eminescu ar putea fi în oraş. Sunt multe statui şi busturi în oraş, dar nu văd de ce n-ar maifi  şi cel al lui Eminescu…nu sunt împotrivă deloc.

Domnul Gergely Francisc, patronul localului City Club Biliard &Cafe  se declară şi el favorabil unei asemenea iniţiative.  ,,…poate fi orice bust amplasat în oraş, şi bustul regelui Ferdinand şi cel a lui Eminescu, chiar nu am nimic împotrivă.’’

Nici domnul Szabo Ioan de la magazinul Oţelul  nu este împotriva amplasării bustului regelui Ferdinand în municipiul Carei:

,, nu sunt împotriva busturilor, de mine poate fi amplasat bustul regelui Ferdinand în acel părculeţ, nu am nimic împotrivă, De ce nu? De asemenea, nu sunt nici împotriva vreunui bust al poetului Mihai Eminescu în oraş’’ , a declarat acesta.

Doamna Saloti Ildiko este vânzătoare în Carei şi spune că nu este deranjată de amplasarea bustului regelui Ferdinand în  părculeţul din faţa Parchetului.,, Mie îmi este indiferent. Eu  cred că sunt şi alte probleme care ar trebui rezolvate în oraş, apă potabilă bună, de exemplu, altele mă interesează prima dată, dar nu sunt împotrivă.Oricum sunt atâtea, poate să mai fie unul, chiar mi-e indiferent.’’

Domnişoara Kinzer Anita a declarat pentru Buletin de Carei că este de acord cu această iniţiativă.

,, Am o părere bună despre amplasarea bustului regelui Ferdinand în acel părculeţ.  Mi s-ar părea frumos, ar arăta bine să fie pus în părculetul acela.  Şi un bust al lui Eminescu ar putea fi în oraş.Mi s-ar părea ok, şi dacă ar arăta bine, estetic, ar fi frumos să fie în Carei bustul său’’.

Domnului Asztalos Carol i se pare o idee bună amplasarea bustului regelui Ferdinand în părculeţ:

,,Ar fi frumos, e un loc potrivit, mai ales dacă a şi trecut prin acea zonă. Nu sunt împotrivă deloc. Chiar şi un bust al lui Eminescu şi-ar avea loc aici, în oraş, ştiu că sunt şi în alte oraşe din ţară, poate fi şi în Carei, de ce nu?, ne răspunde acesta.

O altă opinie are domnul  Czumbil Valter, care este de părere că personalităţilor ale  căror busturi sau statui se află în Carei sau s-ar vrea să fie amplasate în municipiul nostru ar trebui să aibă legătură directă cu oraşul sau …să fi influenţat cultura din Carei. ,,Eu nu am nimic împotrivă, poate să fie amplasat, dar nu ar trebui să fie din Carei sau să fi influenţat cultura locală? E ok, am înţeles că regele Ferdinand a vizitat oraşul Carei şi mi se pare ok să aibă bust aici, dar cred că personalităţile culturale locale, indiferent de etnie, ar fi mai potrivite să aibă statui aici în oraş, asta cred eu.’’

Cu alte cuvinte, careienii  chestionaţi  se declară Pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand în părculeţul din faţa Parchetului Carei.

Ale cui interese le promovaţi din postura de primar al unui oraş multietnic din România dacă nu ale careienilor care nu  sunt deranjaţi de amplasarea de busturi ale personalităţilor româneşti în oraşul lor?

Daniela Ciută

 

comentarii

de istoria la 18 februarie 2015 - 23:44

singurul oras unde udmr fura voturile romanilor ca sa fie singuri la primaria carei si sa poata angaja pe cine le linge koru!
dupa ce au angajat nu se stie cum pe megyeri de la ziarul maghiar acum au angajat pe nevasta reprezentantului romicilor din primarie la facut de curatenie si se fac contracte de colaborare ca sa se poate scoate bani din primarie Carei!!!
prefectura si curtea de conturi ce spun despre aceste mizerii de la carei???

de Horia Mărieș la 19 februarie 2015 - 05:48

Sunt foarte mulți careieni maghiari, cum sunt de exemplu și cei intervievați, care sunt oameni de toată isprava, cu capul pe umeri, și care merită tot respectul. Inclusiv tot respectul meu, fiindcă am și eu norocul și privilegiul să cunosc o parte dintre ei.
Din păcate, mai sunt și alții, puțini ce-i drept, care au mințile cam încesoșate și cam îmbâcsite de o propagandă șovină intreținută mereu, inclusiv de ziarele de limba maghiară. Cel tipărit și cel online.

Este foarte adevărat, cam exact același lucru se poate spune și despre careienii români.
Și este un mare păcat că lucrurile se întâmplă așa.

Asperitățile, divergențele de păreri, de opinii se pot rezolva doar dacă există toleranță și bunăvoință reciprocă și dacâ există … cultură.
N-au auzit niciodată să fi existat divergențe de păreri, fățișe, pe teme etnice între un intelectual român și unul maghiar, ambii fiind careieni. Chiar dacă gândeau altfel, aveau suficient bun simț încãt reușeau să evite subiectele spinoase, să nu îsi aducă injurii, să nu se jigneasă unu pe celălalt.
Cu cât cunoști mai multe despre cultura celuilalt neam, cu atåt asperitățile, divergențele de opinii, poate uneori inerente, se estompează mai mult.

De unde, se poate trage eventual concluzia că este nevoie să se investească cãt mai mult posibil în Carei, in școală, in educația tinerilor.

Dacă tinerii maghiari și cei români vor cunoaște cât mai multe amănunte despre cultura celuilalt, vor ști câte ceva atãt despre Petöfi si Ady cât si despre Eminescu si Minulescu, dacă vor fi iesi din scoală ca oameni bine educați și culți, atunci nu se poate ca să nu înțeleagă bine și în societate, în viața cea de toate zilele, să nu fie toleranți unii cu altii, chiar dacă n-o să fie niște prieteni la cataramă. Dar o să fie „oameni”. Și se vor respecta reciproc. Eu unul așa cred și așa sper ca se vor întãmpla cândva lucrurile. Chiar dacă la acel timp numit „cãndva” eu n-o să mai fiu în viată.

de dimitriu radu mihai la 19 februarie 2015 - 06:06

se poate rezolva foarte simplu adica in Consiliul Local sa se aprobe efecuarea unui referendum cu problemele mentioate mai sus si acesta hotarare sa fie obligatorie si imediat pusa in teren.Si cu acesta se termina toate discutiile acestea sterile care nu au nici un rost si fac rau acestei comunitati.

de Traian la 19 februarie 2015 - 08:09

Semnaturi! 1000, 2000 ca referendumul costa! Cu 2000 de semnaturi in mana………….. !!!!!!!

de rebeca la 19 februarie 2015 - 08:59

primaru a pus gand rau romanilor care nu isi apleaca spinarea in fata lui…si cum busturile nu stau aplecate….cum sa le permita sa stea cu capul sus prin oras….poate dau exemplu si altora….

de Tiberiu Vanca la 19 februarie 2015 - 14:09

În comentariul nostru la articolul „Vizita la Carei a Regelui Ferdinand” publicat în 29 ianuarie 2015, am propus un inventar al localităților şi românilor ucişi de bestialul detaşament militar condus de Petofi Şandor. Am dovedit prin acel comentariu că Kossuth Lajos, erou naţional al maghiarimii şi Petofi Sandor poet naţional al Ungariei au fost doi objecţi criminali, şi că au fost şi rămân în istorie autori de crime genocidale. În rest sănătate.

de rusine la 19 februarie 2015 - 14:50

pe primarul udemerist nu il intreaba nimeni de snatate ca prea o duce bine din bani furati de la statul roman si fonduri euuropene.
o vinitura adusa de pcr care incita la ura si dezsbinare intre careieni asa cum nu a fost niciodata ,in oras!
numai un nemernic nu aproba pentru romani un bust la regelui lor si alte figuri marcante din istoria lor!
la groapa istoriei cu el si la munca in folosul comunitatii pentru tot ce a jefuit de la primaria noastra!

de Horia Mărieș la 19 februarie 2015 - 15:28

(Copiii) israelieni și palestinieni se pare că pot fi convinși să se respecte reciproc ….. prin dans.

https://www.facebook.com/video.php?v=10152340000372689

– Oare nu se poate face la fel si la Carei?
– Centrul Cultural, școlile, ce zic la o treabșoară ca asta?
– Sau poate că nici nu e nevoie!
– S-a intrebat oare cineva dacă este nevoie, sau nu?

de Matei la 19 februarie 2015 - 17:20

problema nu e la careini ci la primarii care baga zazania ca sa poata conduce smenuielile si furtisagurile lor!!!!!

de Horia Mărieș la 19 februarie 2015 - 20:35

@Matei.

Foarte corect.
Dar dacă problema este la primari și dacă această problemă este cunscută, atunci rezolvare ei este: Jos (dat de pământ) cu ei!

de gigi la 19 februarie 2015 - 20:58

Atata vreme cat primarul are sustinerea totala a consilierilor psd (PARTID AFLAT LA GUVERNARE)este forte greu sa fie convins ca bustul sa fie amplasat in acel loc( rusine psd ,rusine consilierilor si sustinatorilor lor!!!!!)

de spaclu la 19 februarie 2015 - 21:23

conselerii psd sunt apa de ploaie in carei ca si asa sunt doar 2 si nu conteeaza ,,pentru ei conteaza buzunarul lor si afacerile facute impreuna cu primatru ca ei nu sunt in stare singuri nici sa umble dupa voturi,,pana si pentru voturi a umblat covaci pt ei si 500 a dat de la romici!

de citromail.hu la 19 februarie 2015 - 22:39

da ne lasi taticule???? hai…la gara cu voi…..andreispagari

de La multi ani Daniela Ciuta ! la 20 februarie 2015 - 11:52

Sa ne traiesti La multi ani Daniela Ciuta!
20 Februarie,de ziua ta de nastere iti dorim sa ai parte de tot ce este mai frumos pe lume !Sa fii sanatoasa,fericita si iubita ,sa te bucuri de familia ta frumoasa si de prieteni adevarati!
La multi ani cu multe satisfactii personale si profesionale !

de Trompeta la 22 februarie 2015 - 17:06

Bine Lorand.Ti-ai castigat pita astazi.

Lasati un comentariu