Ziua Sf.Valentin vs. Dragobete pentru careieni

• publicat la: 14 februarie 2015
Ziua Sf.Valentin vs. Dragobete pentru careieni

,,Valentine’s Day”, Ziua de Sfântul Valentin, cunoscută sub numele de ,,Ziua Îndrăgostiţilor” , este o sărbătoare de import, mult mediatizată  în peisajul românesc de după 1990 . A fost repede adoptată  de cei tineri, datorită  promovării  sale mult mai intense decât sărbătoarea  autohtonă  a  îndrăgostitilor şi anume Dragobetele.

Atraşi de inimioare roşii sau roz, trandafiri sau cine romantice în oraş, unii tineri preferă ,,Valentine’s Day” .

Asocierea dintre dragoste şi Sfântul Valentin a fost considerată de un mare număr de istorici ca o legendă care viza descurajarea sărbătoririi Lupercaliilor de către tinerii îndrăgostiţi romani, considerată o sărbătoare păgână. Sfântul Valentin a fost îndelung celebrat nu ca sărbătoare a îndrăgostiţilor, ci a celor singuri. În această zi, tinerele necăsătorile se ascundeau în împrejurimile satelor lor, cu speranţa de a-şi găsi perechea. Cuplurile care se formau trebuiau să se căsătorească în acelaşi an.

Abia în epoca medievală, spre secolul al XVI-lea, ziua Sfântul Valentin capătă o conotaţie amoroasă în Franţa şi în Anglia. În această zi îndrăgostiţii schimbau bilete (ilustrate cu simboluri cum ar fi Cupidon sau inimioare) şi îşi spuneau Valentini.

Municipiul Carei este mai temperat în ce priveşte  această sărbătoare. Dacă în muncipiul Satu Mare găseşti  în tot centrul tarabe ce abundă de produse roşii, jucării, mici obiecte  vestimentare sau doar atentii , nu acelasi lucru îl întâlnim la Carei. Aici tinerii sunt mai moderati în ce priveşte această sărbătoare , ceea ce nu  înseamnă că nu sunt şi adepţi ai acestui eveniment.

Pe Maria şi Ioana le-am întâlnit în piaţă, unde colindau magazine pentru a căuta cadouri pentru iubit. ,,Am venit să mă uit pentru un cadou pentru iubitul meu, vreau să-i  iau ceva frumos. Obişnuim să ne dăruim câte ceva de Valentine’s Day .O  să mergem  la petrecere cu prietenii noştri la un local în oraş să ne distrăm şi să ne simţim bine.’’

Şi Dalma şi Melita  vor sărbători ,,Valentine’ Day’’ distrându-se la o petrecere în oraş:,,Mergem la un pub în Carei să bem ceva , să ascultăm muzică şi să dansăm. Eu nu am iubit, dar voi petrece ,,Valentine’s Day’’ cu prietenii şi sper să fie fain.’’, a declarat Dalma pentru Buletin de Carei.

Pentru  Nicanor Măran, sărbătoarea de ,,Valentine’ s Day nu are vreo semnificaţie aparte şi nici nu o va marca într-un fel anume:,,o să fiu la Oradea. Am prietenă, ne vom întâlni şi o să fim împreună, dar nu facem  nimic deosebit în această zi, pentru noi e o zi ca oricare alta.’’

Sărbătoarea Iubirii ce  are legătură cu tradiţia şi spiritualitatea românească este Dragobetele, asteptat in fiecare an în data de 24 frebruarie.

In tradiţia populară, i se mai spune şi Cap de primăvară, pentru că marchează începutul unui nou anotimp şi reînsufleţirea naturii, când ursul iese din bârlog, păsările îşi caută perechea şi îşi fac cuiburi, iar omul trebuie să participe şi el la bucuria naturii.

Asemănător ca simbolistică lui Eros sau Cupidon, Dragobetele era un bărbat chipeş şi neastâmpărat. Acest personaj mitic a fost preluat din mitologia daca şi transformat în protectorul dragostei. În tradiţia populară, se crede că îndrăgostiţii ce se întâlnesc în această zi vor avea iubirea protejată întregul an. Tradiţia spunea că şi păsările cerului se „logodesc” pe 24 februarie.

AnaMaria Roman

comentarii

de dimitriu radu mihai la 15 februarie 2015 - 07:03

nu ca as avea ceva cu sarbatoarea acesta IMPRUMUTATA dar daca nu tinem la obiceiurile noastre riscam sa ne pirdem cu timpul IDENTITATEA si cu trecerea anilor si a generatiilor nu se va sti de DRAGOBETE care este o sarbatoare autentic ROMANEASCA!

Lasati un comentariu