„Casa unde începe drumul” lui Marcel Ursan cucereşte primul loc la Festivalului internaţional de film pentru copii

• publicat la: 30 martie 2015
„Casa unde începe drumul” lui Marcel Ursan cucereşte primul loc la Festivalului  internaţional de film pentru copii

Cinematograful „Sebastian Papaiani” din Piteşti  a fost gazda  Festivalului  internaţional de film pentru copii „Youth Cinefest”. Manifestarea organizată de Consiliul Judeţean Argeş, prin Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, s-a bucurat de o largă participare.

Locul I a fost împărtit de  două filme: „Casa unde începe drumul” (Radu Ştefan Sabou – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare), respectiv „Încă frumoşi” (produs de „Phantasia”  – Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti).

Pe locul al II-lea s-au clasat „Pe aripile bucuriei…” („Floare de colţ” – Şcoala de Excelenţă „Sf. Muceniţă Filoteea” Piteşti) şi „Umbrele trecutului” (Rareş Litescu, elev din Piteşti), iar locul al III-lea a fost împărţit de: „Călător prin satul meu” („Trio D” – Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” Domneşti) şi „Children around us” (Irem Basaran – Luleburgaz Highschool Turcia).

Juriul a fost alcătuit din: directoarea Şcolii Populare de Arte, Gabriela Pendiuc, regizorul Peter Van Til din Olanda şi directoarea Centrului Cultural Piteşti, Carmen Salub.

Filmul sătmăreanului  Radu Sabou, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, activând în cadrul Cenaclului “Alfazet” de pe lângă Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, redă  povestea de viaţă a elevului Marcel Ursan de la Şcoala Gimnazială Vasile Lucaciu din Carei,care de la vârsta de patru luni a fost crescut de familia Trif din Ianculeşti.

Juriul concursului în frunte cu preşedintele acestuia, Peter Van Til din Olanda a apreciat ideea, dar şi realizarea artistică a acestui film documentar. Menţionăm că Radu Sabou se află la prima sa participare la un concurs de acest gen, iar performanţa dobândită consituie o premisă serioasă pentru viitoarea sa carieră de regizor de film.  Marcel Ursan, elev în clasa a V-a , a fost recompensat de către juriul concursului judeţean de recitări RECITATIO,  cu Diploma de Excelenţă pentru modul în care a interpretat în primă audiţie poezia Rămas bunul unui gonit de Dimitrie Sfura.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 30 martie 2015 - 17:50

Aș vrea să știu dacă filmul elevului sătmărean Radu Ștefan Sabou, „Casa unde începe drumul” poate fi văzut pe undeva pe internet.

Oricum, sincere felicitări celor care au contribuit la realizarea lui!

de Tiberiu Vanca la 31 martie 2015 - 17:10

Bunule între Buni Marcel Ursan!
Dacă în 29 martie sub imperiul emoției ridicam un „Ave!” la adresa pruncilor careieni ce au bătut „Sătmarul!” luându-i „Coroana de Lauri” pentru a o lipi pe frontispiciul de glorii ale Careiului, ocazie în care te-am îmbrăţişat cu căldură împreună cu ceilalți eroi Careieni şi nu în lipsa „Marelor Doamne!” ce au osârdit pentru finisarea talentului vostru. Așa cum poate ai observat bucuria mea ridicată întru fericire a fost alimentat şi de materialul pe care l-aţi propus auditoriului (Dimitrie Sfura şi Ottilia Marchis), umbre slăvite al vechiului Carei.
Nu credeam că vor trece de abia câteva zeci de ore până când fiinţa Domniei Tale, slăvit prunc, avea să mă coboare în lacrimi. Prin „Casa unde începe drumul” ecranizarea a altui slăvit prunc , Radu Ştefan Sabău, peliculă ce a cules premiul I la Festivalul Internaţional pentru Copii „Youth Cinefest” desfăşurat în Municipiul Piteşti, eroica ta viaţă, supravieţuirea şi înălţarea, durată în mediu de împrumut. „Generoasa Familie TRIF din Ianculeşti”, te-a propus socialului cu un tonus de viaţă cel puţin egal cu pruncii ce cresc şi se dezvoltă sub mângâiere parentală. Te felicit şi te slăvesc! Mulţumesc semnatarului, fără semnătură, ce a propus publicităţii evenimentul de viaţă al Domniei Tale. Mai mult îl, sau, O felicit, nu fără a o dojeni că nu ne-a propus numele complet al celor doi părinţi de imprumut ce ţi-au vegheat anii şi asta pentru că astfel de „Suflete Mari” rar pot fi întâlnite.
Nu pot încheia Bunii Noştri Trif, Domnul şi Doamna, din Ianculeşti, fără a vă mulţumi că aţi aşezat pe orbita vieţuirii un prunc nu numai încărcat de talent cât în mod deosebit „Un suflet Mare”.

Lasati un comentariu