Consiliul Europei respinge printr-o decizie autonomia ”Ținutului Secuiesc”

• publicat la: 24 martie 2015
Consiliul Europei respinge printr-o decizie autonomia ”Ținutului Secuiesc”

Cererea de arbitraj pentru autonomia „Ținutului secuiesc”, solicitată de mai multe consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, a fost respinsă marți, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.

Președinta delegației României la acest congres, Ludmila Sfîrloagă, a declarat pentru AGERPRES că cererea a fost respinsă pentru că ‘nu este de competența Congresului și a Consiliului Europei’. Potrivit acesteia, tema în cauză face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbătută în țară și nu la instanțele europene, titrează ActiveNews.

Cele 47 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea obținerii autonomiei ‘Ținutului secuiesc’ au fost reprezentate la Strasbourg, printre alții, de către președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se arată într-un comunicat de presă transmis marți AGERPRES de către secretariatul delegației României la Congres.

”Dezbaterea a fost una foarte aprinsă, la aceasta participând membri din Franța, Italia, Finlanda, Portugalia și Republica Moldova (…) Chiar dacă prezența unui grup de aproximativ 20 de persoane de naționalitate maghiară, condus de șefa delegației Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, președinta delegației naționale a României, dna Ludmila Sfîrloagă, a reușit, prin intervenția sa argumentată și hotărâtă, să obțină respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentanții „Ținutului secuiesc” cât și a posibilității ca acest Congres să trimită o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalți membri ai delegației României’, se menționează în documentul citat.

Consiliul Național Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea ‘Ținutul secuiesc’, care să fie ulterior înaintate Guvernului și Parlamentului României, forurilor europene și internaționale. La solicitarea acestuia 47 de consilii locale din cele trei județe au adoptat proiectul de hotărâre privind autonomia, însă hotărârile au fost atacate în instanță de către Prefecturi pe temei de nelegalitate, concret, pe motiv că crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constituției României.

Într-o adresă transmisă anul trecut autorităților locale de către Prefectura Covasna se menționa că aceste hotărâri promovează ‘separarea teritorială pe criterii etnice’ și exced competențele autorităților locale, printre atribuțiile acestora neregăsindu-se aprobarea de documente privitoare la politicile statale în materia organizării administrației naționale, organizarea administrativ-teritorială sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului român.

În urma frăţiei între Viktor Orban şi Vladimir Putin, U.E. s-a prins de şmecheria maghiară cu autonomia Ţinutului Secuiesc şi nu o mai acceptă.

sursa napocanews.ro

comentarii

de gelu la 25 martie 2015 - 16:33

BRAVO!BRAVO!BRAVO LUDMILA !!!
BRAVO ROMANIA !!!
BRAVO EUROPA !!!

de mihaly la 26 martie 2015 - 14:51

CONSILIUL EUROPEI VI L-A DAT PE CEL DIN MIJLOC, DIN TREI ! MAI VRETI SI ALTCEVA ? LUATI-O DE LA COT IN JOS…!!!

de Horia Mărieș la 16 iulie 2015 - 22:54

Incă mă mai intreb, deși nu ar mai fi cazul, ce pască măsi are în cap nenorocitul ăsta de Boros Ernő, consilierul personal al primașului Kovács, în afară de tărâțe. Face ce face și mai găsește câte un pretext ca să intărâte lumea, să învrăjbească etnia română cu cea maghiară în Carei și în împrejurimi.

Azi a publicat pe hârtia igienică săptămânală tipărită, pe organul local al RDMSZ-ului un articol cu titlul “Románoknak egyesülés is, magyaroknak autonómia se” adică, vezi matale “Românilor (li se cuvine) și unirea, maghiarilor (nu li se cuvine) nici măcar autonomia”.

Doar că în articolul pe care îl traduce, intitulat – Igor Boţan: „Actualmente mişcarea unionistă se desfăşoară pe dimensiunea civică” Directorul ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru – apărut pe site-ul

europalibera.org la /content/article/27112968.html

nici vorbă de așa ceva.

Titlul din săptămânalul N&V este pur și simplu inveția deșănțată, rău intenționată, josnică, mojică și de prost gust a imbecilului șovin numit Boros Ernő.
Scopul este doar unul singur, ca să mai toarne gazul pe focul “vrajbei” româno-maghiare careiene, să nu cumva să-l lasă să se stingă fiindcă treaba asta nu-i convine politicianului de tot rahatul care este primașul Kovacs cel pe care redactorul șef il pupă zilnic drept in cur. Măgarul dracului, un nesimțit și un neobrăzat, notoriu!

Credeam că până și Boros s-a lămurit cum stă treaba prin Consiliul Eurpei cu aunonomuia pe care o tot propăvăduiește la toți țaranii din jurul Careiului, la ăia care sunt mai necitiți.

În schimb, dacă mai are nelămuriri în ce privește dorința moldovenilor de a se uni cu țara, poate revedea imaginile astea, care sper să-i stea de-a dreptul în gât!

http://youtu.be/ad3MHKLq8KM

Lasati un comentariu