Marele premiu RECITATIO revine la Carei. O poezie a lui Dimitrie Sfura în primă audiţie

• publicat la: 28 martie 2015
Marele premiu RECITATIO revine la Carei. O poezie a lui Dimitrie Sfura în primă audiţie

Marele premiu al concursului de recitări din lirica poetilor satmareni,RECITATIO, a revenit în acest an careianului, Darius Duţescu de la Liceul Teoretic, un tânăr din clasa a VII-a, cu potenţial , despre care vom mai auzi, cu siguranţă. Toti careienii înscrisi la acest concurs revin acasă cu premii. La ediţia din acest an, a fost recitată o poezie a  lui Dimitrie Sfura, în primă audiţie.

Pentru editia jubiliară de anul viitor, a X-a  a concursului RECITATIO, Despărţământul ASTRA Carei lansează  organizatorilor   invitaţia de  veni în  municipiul Carei, în faţa unui public cald şi primitor. Numeroasele şi importantele premii culese de careieni de-a lungul tuturor ediţiilor, justifică această invitaţie.

Vineri 27 martie 2015, la la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, a avut loc a X-a editie a concursului  de recitări din lirica poeților sătmăreni ”Recitatio.

Evenimentul a fost  organizat de Consiliul Județean Satu Mare, Filarmonica „Dinu Lipatti”, Asociația Scriitorilor de Nord-Vest și de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Initiativa de acum 9 ani apartine scriitoriilor  sătmăreni Felician Pop, Robert Laszlo, Vasile Rus și Aurel Pop.

Juriul din acest an a fost alcatuit din Felician Pop, scriitor, Loredana Știrbu, prozatoare, Mehes Kati, actriță a trupei Harag Gyorgy, părintele Cristian Boloș și Ciprian Vultur, actor al Teatrului de Nord Satu Mare. Peste 50 de elevi s-au inscris la editia  din 2015 a acestui apreciat concurs, care pune în valoare opera  lirică a scriitorilor  sătmăreni.

Carte frumoasa, cinste cui te-a scris, spunea regretatul Tudor Arghezi. Pe noi o să ne aibă parteneri toți cei care se îngrijesc de promovarea județului Satu Mare, de promovarea valorilor culturale, de promovarea tineretului. Toți acei tineri poeți care pot să fie viitori oameni de cultură ai județului nostru, care de fapt prin munca lor, prin creație, prin inspirație, înzestrează patrimoniul cultural al județului Satu Mare pe care îl vom promova împreună”, a  afirmat  la deschiderea concursului de recitari, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

Desi participantii au fost mai puţini numeric  faţă de editia de anul trecut, nivelul  concursului a fost mult mai ridicat, recitatorii  dând în acest an o mai mare importanţă  pregătirii pentru acest concurs.

Din municipiul Carei au  participat 5 elevi- recitatori, 4 de la Liceul Teoretic si unul de la Scoala Gimnaziala „Vasile Lucaciu”.

Marele premiu al RECITATIO a fost atribuit elevului Darius Duţescu din clasa a VII-a de la Liceul Teoretic Carei, prof.coordonator Liliana Sorian,acesta recitând doua poezii  scurte, „Mai mult decât zborul”, de Emil Matei şi „Deliberare”  de Gabriel Raţiu.

Doua premii întâi au fost obţinute de către recitatorii Roxana Mihaly cu poezia „Erezia grefierului ” de Emil Matei,prof.coordonator Liliana Sorian   şi Claudian Şiman,care a recitat două poezii scurte, „Michel”,  autor Alexandru Pintescu şi „Epistolă către mine însumi”, autor George Achim, prof.coordonator Dana Pop.

Patricia Brobely,eleva profesoarei Rodica Pop,  a  avut o interpretare  remarcabilă, aplaudată la scenă deschisă. Poezia prezentată a fost Din Străinătate, din lirica preotului careian George Marchiş(n.1836- m.1884), apreciat  poet şi redactor la revistele de cultură şi literatură din Transilvania. Patricia a fost recompensată la final cu premiul III.

Surpriza din acest an a  constituit-o foarte tânărul recitator Marcel Ursan din clasa a V-a, pregătit de Daniela Ciută, preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei, elev al Şcolii  Gimnaziale „Vasile Lucaciu”  din Carei conduse de prof. Nicoleta Mocanu. Acesta s-a prezentat cu o creaţie a poetului Dimitrie Sfura din Vezendiu( n.1833- m.1858), un talentat poet  trecut la cele veşnice la nici 30 de ani, în urma unui accident cerebral.

Poezia ” Rămas bunul unui gonit”  a fost recitată în primă audiţie, datorită bunăvoinţei profesoarei Viorica Boldor, soţia regretatului profesor Emil Boldor, care  a studiat viaţa şi activitatea  apreciatului poet Dimitrie Sfura, ales la Oradea ca preşedinte al „Societăţii de lectură a junimei române”.

Interpretarea plină  de patos a tânărului  recitator Marcel Ursan , îi aduce primul mare premiu, şi anume o Diplomă de Excelenţă din partea juriului.

Premianţii au fost recompensaţi cu premii în bani iar deţinătorul Marelui Premiu a primit în dar şi o lucrare deosebită a talentatei artiste plastice, Elisabeta Talpoş.

Premii Recitatio 2015

Marele Premiu:

Duţescu Darius – Liceul Teoretic Carei

Premiul I

Mihaly Roxana – Liceul Teoretic Carei

Şiman Claudiu – Liceul Teoretic Carei

Fedorca Horea- Colegiul Naţional “Doamna Stanca”

Premiul II

Pfeifer Melany – Liceul Teologic Romano Catolic “Ham Janos”

Jank Anna –  Liceul Teologic Romano Catolic “Ham Janos”

Katerenciuc Corina – Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

 

Premiul III

Sárvári Dániel- Liceul Teologic Romano Catolic ,,Ham Janos`

Telegdy Aron-  Liceul Teologic Romano Catolic ,,Ham Janos`

Kovacs Balint Boroka- Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Borbely Patricia-          Liceul Teoretic Carei

Şichet Alisia – Liceul Tehnologic Tarna Mare

 

Diploma de Excelenta

Marcel Ursan – Şcoala Generală “Vasile Lucaciu” Carei

Premii speciale:

Florin Lăcătuş – Liceul Unirea Satu Mare

Haidu Anita – Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Antal Julia-       Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Kugler Dora- Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Silaghi Simina- Colegiul Naţional “Doamna Stanca”

Constantin Cristina- Liceul Teoretic „Unirea”

Krasnai Daniel- Liceul Tehnologic Ardud

Torja Ionel Cristian-      Liceul de Arte „Aurel Popp”

comentarii

de ioan ciarnău la 28 martie 2015 - 19:04

Felicitări! Sincere felicitări şi mari laude laureaţilor acestui concurs de recitare, dar, în aceeaşi măsură, merită aprerciată şi munca rodnică depusă de cei ce i-au pregătit!!!!!!!!
Ne mândrim cu voi!

de Horia Mărieș la 28 martie 2015 - 19:49

Dimitrie Sfura (1835, Vezendiu, judeţul Satu Mare – 7 noiembrie, 1853, Oradea) – poet. Fiu de ţăran, Sfura învaţă la şcoli din Carei, Beiuş şi Oradea – unde termină şi teologia. I-a fost elev lui Alexandru Roman. În 1857 este numit profesor la Şcoala normală (preparandială). Tot acum este ales preşedinte al „Societăţii de leptură a junimei române” din Oradea. Moartea lui prematură va fi deplânsă de „lepturişti”, trezind unele ecouri şi în presa românească din Ardeal.

În „Zorile Bihorului”, almanah beletristic „naciunal”, scos în 1854 de „Societatea de leptură”, Sfura şi-a publicat o parte din scrieri, restul rămânând în manuscris. E vorba, mai ales, de versuri (Fata română, Amicele vieţii, Amiciţia, Eldoradul – o imitaţie, Primăvara, Las’să fiu acela eu, Rămas bun etc.). Tot aici se mai află o nuvelă (Cursoriul lui Horea şi Cloşca), precum şi câteva „sentinţe”.

Postum, prin grija lui Iosif Vulcan, lui Sfura îi vor apărea în „Familia” (1869) poeziile Grânele vara se coc, Cătră lună, Amorul, Mai turnaţi-mi înc-o dată, ultima fiind publicată în 1860, cu titlul La vin, şi în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Câteva s-au tradus şi în maghiară. Dacă versurile de dragoste sunt cu totul fade, mai mult accent au cele de inspiraţie patriotică, în care autorul invocă „timpii fericiţi” de demult şi cugetă cu tristeţe la „românul cel decăzut” (Primăvara, Prier 12/24 1854, Totputinţa).

Jalea pentru „naţiunea” lui, o anume exasperare, amărăciunea persistentă ar lăsa să se întrezărească în Sfura un depresiv. Un umor amar, pe seama sărăciei, e în Chilia studintelui, în timp ce Luca Pescereanul este o poemă comică, pe o temă de basm. Dificultoasă apare limba, greoaie, provincială. Unele poezii, puse pe muzică, s-au cântat o vreme. Dintre acestea, La vin, poezia cea mai populară a lui Sfura, în versiunea ei melodică, îl impresionase şi pe Mihai Eminescu.

de sorin florut la 28 martie 2015 - 20:17

Felicitari!

de prof.univ.dr.Ioan Condor la 28 martie 2015 - 21:55

Impresionant acest rezultat al elevilor careieni si deopotriva al celor care i-au pregatit si s-au ocupat de instruirea lor. Sunt si eu absolvent al fostului Liceu Vasile Lucaciu si observ cu mare bucurie ca traditia este dusa mai departe iar elevii sunt demni urmasi ai marelui nostru patriot. Doresc sa felicit primii clasati, pe tinerii Darius Dutescu si pe Marcel Ursan dar si pe colegii lor care s-au facut remarcati! Respectul meu pentru munca depusa de cei care i-au pregatit. Ca membru de onoare al Despartamantului ASTRA Carei, apreciez activitatea culturala desfasurata constant de toti membrii precum si implicarea in promovarea tinerelor talente locale.

de Lucian la 29 martie 2015 - 09:21

Bravo!
Felicitari tuturor.

de Tiberiu Vanca la 29 martie 2015 - 14:13

Năpăstuitul Carei! Cel ce-şi plimbă monumentele pe braţe, din lipsa autorizării amplasării corespunzătoare, aflat sub talpa, lipsită de igienă civică, a lui Eugen Kovács şi a întru-ticăloşiţilor iredentişti afiliaţi la UDMR, este viu, a strălucit prin oamenii săi de valoare ce au lăsat semnături în secole (să-i amintim doar pe Dimitrie Sfura şi George Marchiș,care continuă să-şi propună mesajele după un secol şi bune decenii), a strălucit prin bine cuvântaţii săi prunci -Darius Duţescu; Roxana Mihály; Claudian Şiman; Patricia Borbely şi Marcel Ursan- cei ce de o bună bucată de vreme dovedesc că la Carei se iubeşte poezia, că aici se respiră poezie. Dacă Roxana Mihály curăţă rafturile cu premii de o bună bucată de vreme, având solara ambiţie de a prezenta cu ingenua-i voce irizările stelare ale cuvântului dres cu rimă şi ritm iată că în spatele său s-a ivit o cohortă de „Mari Recitatori”. „RECITATIO” şi-a depăşit statutul de concurs, vădindu-se a fi o tribună a voinței de a fi a românilor, un loc din care se „Slăveşte” dar se şi „Acuză”.
Binecuvântat vă fie numele Doamne, Profesor şi Doamne ne-profesor – Liliana Sorian; Dana Pop; Rodica Pop şi Daniela Ciută, luptătoare pentru limba română şi pentru românism în spațiul puternic încercat de strădania UDMR-istă, întru curăţare etnică, acasă la, în, şi pe pământul denumit solar, „Statul Unitar Român”, de încercarea unor lepădături de a modifica istoria locului şi a oamenilor de pe Er şi Valea Crasnei.
Ave! Buni Careieni!

de dimitriu radu mihai la 30 martie 2015 - 06:16

felicitari pentru profesori pentru elevi si organizatori,deci se poate si este forte bine.Ar trebui sa fie cat mai dese aceste manifestari de cultura pentru ca sa se vada ca avem talente de toate varstele si ca acest neam nu a pierit ci este viu in acest loc de tara.Inca o data felicitari!

de Roxana Mihaly la 30 martie 2015 - 22:43

Va multumesc pentru gandurile alese, pentru atentia si preocuparea dumneavoastra de a ne incuraja pe noi, tinerii, aflati inca la inceput de drum. Domnule Tiberiu Vanca, sunt deosebit de onorata sa primesc aprecieri si atentie din partea dumneavoastra. Multe multumiri pentru sustinere. Aceasta ne ofera convingerea si forta pentru a continua cele incepute pe plan cultural si artistic.

de Tiberiu Vanca la 31 martie 2015 - 16:23

Nici nu ştii Roxana cât de mult vă iubesc. Mă bucur că în programul Domniei Tale de viaţă s-a notat: „continuu!” „Voi Continua!”, „Nu abandonez lupta!”

Lasati un comentariu