Ovidiu Albu: Nepotismul PSD aruncă România într-un scandal diplomatic cu Franţa

• publicat la: 10 martie 2015
Ovidiu Albu: Nepotismul PSD aruncă România într-un scandal diplomatic cu Franţa

O situatie cu adevărat scandaloasă are loc in această perioada in diplomatia româneasca. România se afla intr-un conflict diplomatic cu Parisul din cauza ca insista sa-l numeasca pe fratele unui secretar de stat la un consulat din Franta. Oficialul din guvern este prieten la cataramă cu Victor Ponta. Un alt frate al unui alt lider PSD se afla deja pe post in acelasi consulat.

Activitatea la Consulatul General de la Marsilia este blocata, iar România este pusa intr-o situatie extrem de jenantă pentru că oficiali din Ministerul Afacerilor Externe insista sa fie numit pe post de consul o persoană care nu indeplineste conditiile necesare. Este vorba despre Adrian Liviu Tohaneanu, fratele secretarului de stat de la Ministerul de Interne, Bogdan Tohaneanu, prieten si fost coleg de facultate al premierului Victor Ponta. Parisul a respins acreditarea pe postul de consul a lui Adrian Tohaneanu, insa partea romana il mentine in continuare pe post.

Fratele secretarului de stat din Guvern

Adrian Liviu Tohaneanu a intrat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in urma cu un an, fiind detasat ca functionar consular la Marsilia, unde a primit imediat o luxoasa resedinta dotata cu piscina. Fara experienta sau pregatire specifica, numirea sa a parut surprinzatoare pentru profesionistii din mediul diplomatic, insa s-a descoperit apoi si principala sa calitate: este fratele secretarului de stat de la MAI, Bogdan Tohaneanu.
Bogdan Tohaneanu (foto) a fost numit secretar de stat in iulie 2012, initial pe Relatia cu Parlamentul, pentru ca apoi sa fie transferat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). El este bun prieten cu premierul Victor Ponta, cu care de altfel a fost si coleg de facultate. Pe vremuri, Tohaneanu si Ponta puteau fi vazuti impreuna pe la meciuri de fotbal, ei impartasind o pasiune comuna pentru FC National (actual Progresul Bucuresti). Ponta a fost membru in CA de la FC National, club pe care Tohăneanu l-a cumpărat in 2008.

Adrian Liviu Tohaneanu a fost si el implicat in afaceri, unele cu o reputatie proasta. In 2011, in calitate de asociat la Roma Residence, o companie de dezvoltare imobiliara din Brasov, el a vandut o casa unui tanar cuplu fara a-si respecta angajamentele. Când tinerii si-au cerut drepturile, ei au fost hartuiti si amenintati, subiectul ajungând in presa locală. (vezi Inchisa in casa de frica dezvoltatorului!).

Relatia dintre cei doi frati este foarte strânsă, dovada si imprumutul de 145.000 de euro pe care Adrian Liviu Tohaneanu l-a primit de la Bogdan Tohaneanu.

Ulterior, a fost nevoie si de sprijin pentru ocuparea unui post căldut in diplomatia românească.

Conflict jenant pentru România cu partea franceza

In ianuarie 2015, MAE a inaintat omologilor de la Paris o cerere de acreditare a lui Adrian Liviu Tohaneanu pe postul de consul al României la Marsilia. In scurt timp a sosit insa refuzul Ministerului de Externe al Frantei. Principala obiectie a francezilor este că nu s-a respectat o conventie bilaterala, conform căreia nu se vor numi in posturi diplomatice persoane cu dubla cetăţenie. Tohăneanu are si cetăţenie britanică, pe lângă cea română.

Celelalte obiectii sunt pur si simplu rusinoase. Dosarul lui Tohaneanu era incomplet, nu continea semnătura ministrului român, ci a cuiva delegat. In plus, francezii erau nemultumiti de supraincarcarea schemei de personal de la Marsilia, numărul si gradele diplomatice fiind reglementate intre cele două părti.

Cum s-a ajuns sa fie prea multi consuli români? Iată inca un motiv de mare jena pentru diplomatia românească.

articolul integral pe aktual24.ro

Lasati un comentariu