Ajunul Floriilor la moţii din Marna Nouă

• publicat la: 6 aprilie 2015
Ajunul Floriilor la moţii din Marna Nouă

Marna Nouă este unul din satele României unde tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie din moşi strămoşi.

Tradițiile și obiceiurile de aici sunt la fel de vii ca și acum  90  de ani, când moşii şi strămosii lor coborau din Apuseni.

În această parte a României pare că timpul a rămas pe loc, oamenii bucurându-se de sărbătorile de peste an, de evenimentele importante din familie, dar și de muncile câmpului. Crăciunul, Paștele, Rusaliile sau Sfânta Maria sunt ocazii de sărbătoare și horit, dar și de rugăciune și post.

In ajun de Florii, sărbătoare care marchează  intrarea lui Iisus în Ierusalim, crestinii  se întâlnesc în cimitirul  satului unde  femeile  aduc ofrandă de pomenire a morţilor împărţind copiilor dulciuri şi plăcinte de post.

În Sâmbăta lui Lazăr, cum este denumită în popor, marcând momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a înviat din morţi pe Lazăr, în satul de moţi din Marna Nouă are loc parastasul de pomenire a morţilor.

Începând de vineri seara şi până sâmbătă seara, oamenii duc sălcii la cimitir şi le asează  pe mormintele atent îngrijite.

Sâmbătă,4 aprilie 2015,  pe o vreme deosebit de frumoasă , la poarta cimitirului din Marna Nouă  s-a făcut slujba comună de pomenire a tuturor morţilor. Independent, cine doreste, poate apoi chema  preotul la morminte pentru un alt parastas individual. Momentul  ajunului Floriilor este un bun prilej pentru reunirea familiilor întregi în jurul mormintelor celor dragi.

Toti  se pregătesc, cu vin, cu colivă, fac o masă întru pomenirea sufletelor celor trecuţi la cele veşnice. La finalul  slujbei de pomenire a morţilor,  copii  cu rămurelele de salcii în mână, denumite ,,mâţisoare’’ rostesc ,,Dumnezeu să-l/s-o ierte!’’, după care sunt răsplătiţi cu dulciuri( ciocolăţele, bomboane).

Acest obicei străvechi, adus din zona munţilor Apuseni de unde provin mărnenii , este păstrat cu sfinţenie  din generatie în generatie.

Seara, se face o altă slujbă în cadrul căreia se sfinţesc ramurile de sălcii,  aşezate apoi  la icoane, în biserică.
Sfințirea sălciilor se face si în Duminica Floriilor, la biserică, unde   credinciosii merg să se închine la icoane şi fiecare ia o ramură de salcie pe care o ţine în mână pe tot parcursul slujbei. Oamenii duc apoi ramurile de salcie acasă, le pun la icoane şi le păstrează până anul viitor.

Bătrânii din Ianculeşti, un alt sat de moţi din jurul Careiului , spun că salcia de la Florii are puterea să alunge vremea grea, aşa că, în caz de ploi torenţiale, grindină, tunete, se aprinde ramura de salcie şi se lasă să ardă puţin.

Si în acest an, motii  din zona  Careiului, au  păstrat vie  credinta si traditia lor, în semn  de  mare cinstire a înaintasilor  lor.

AnaMaria  Roman

Lasati un comentariu