Documentarul „Aliyah DaDa” despre sătmăreanul supranumit ”vânzătorul de evrei”

• publicat la: 14 aprilie 2015
Documentarul „Aliyah DaDa” despre sătmăreanul  supranumit ”vânzătorul de evrei”

În 1900 se năştea la Satu Mare, Henry Jakober, unul dintre cele mai controversate personaje ale anilor ’60, cel care a început împreună cu reprezentanții securității, tranzacționarea vizelor de ieşire din ţară pentru cetățenii români de origine evreiască și ceva mai târziu pentru saşi. Mai multe informații despre Henry Jakober, s-au putut afla abia anul trecut, în 2014, odată cu desecretizarea de catre CNSAS, a dosarului Dunărea. Din documentele securității, aflăm că Jakober, din banii primiți de la rudele celor care voiau să emigreze, procura pentru statul român utilaje sau diverse produse, inclusiv animale « a căror export era prohibit. »

Cum s-a ajuns aici şi contextul în care evreii din România au decis să emigreze, puteți afla din filmul documentar Aliyah DaDa ce va fi proiectat în prezenţa regizoarei – joi, 16 aprilie, de la ora 18.30 la Centrul Cultural ,,G.M.Zamfirescu’’, in incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, Bd. Transilvania nr. 3. Intrarea e liberă.

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Filmul începe în 1882, când o comunitate mică din Moinești decide să plece spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

 

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi”.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, imaginea de Mihai Tănase iar sunetul de Raza Studio.

Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC al facultății ”La Femis” din Paris.

Lasati un comentariu