Grigore Bartoş, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din Bihor – discurs la 96 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea

• publicat la: 20 April 2015
Grigore Bartoş, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din Bihor – discurs la 96 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea

Sute de orădeni au evocat la 20 aprilie 2015, în faţa bustului  generalului Traian Moşoiu, intrarea în Oradea a trupelor conduse de acesta şi  instaurarea administraţiei româneşti la peste 4 luni de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Potrivit ebihoreanul.ro, colonelul în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din Bihor, a fost  primul vorbitor care a evocat  însemnătatea evenimentului de acum 96 de ani.

Pe un ton entuziasmat, dar cu date istorice extrem de precise, ofiţerul a amintit că delegaţia bihorenilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, a fost una din cele mai numeroase, motivul fiind că Bihorul a fost “unul dintre cele mai oropsite şi sistematic deznaţionalizate” zone ale Ardealului. Colonelul Bartoş a amintit şi umilirile, torturile şi barbariile la care au fost supuşi după evenimentul de la Alba Iulia participanţii bihoreni, actele de samavolnicie culminând după năvălirea în Oradea a trupelor ungare ale regimului bolşevic ale lui Kun Bela, iar apoi în martie şi aprilie 1919 cu uciderea sălbatică a avocaţilor beiuşeni Nicolae Bolcaş şi Ioan Ciordaş, împreună cu alţi 12 cetăţeni din Beiuş, ori bombardarea de către trupele ungureşti a satului Sighiştel, unde adunaseră în prealabil, în centru, o sută de localnici, cu toţii români.

Fostul comandant al Garnizoanei a ţinut să-l pună la punct, de la distanţă, pe preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, care în urmă cu doi ani a iniţiat un proiect de lege pentru declararea ca localitate martir a satului Tărcaia şi ca martiri pe etnicii maghiari de aici ucişi de Armata Română în aprilie 1919.

“Vreau să lămuresc cum e cu aşa-zisa comună martir Tărcaia”, a spus Bartoş, povestind că în acele zile localnicii maghiari, instigaţi de gărzile şi trupele regimului bolşevic al lui Kun Bela, au provocat Armata Română cantonată în zonă, atacând-o, ceea ce a determinat contraatacul acesteia şi lichidarea insurgenţilor. “Era normal ca Armata Română să riposteze”, a spus ofiţerul, amintind că între Ungaria şi România era în vigoare starea de război, declarată de Budapesta pe 21 martie.

Lăudându-l pe liderul UDMR din Beiuş, care participă la festivităţile de comemorare organizate în oraşul de la poalele Munţilor Bihorului în fiecare an în luna aprilie, Bartoş a spus că acesta “ar putea merge în Palamentul României în locul celui care a propus măgăria asta (n.r. – declararea localităţii martir Tărcaia, adică Szabo Odon). Sătenii din Tărcaia sunt eroi pentru neamul lor, dar nu martiri”, a lămurit ofiţerul, punctând astfel faptul că trupele române nu au ucis civili nevinovaţi, ci combatanţi care s-au angajat în luptă împotriva lor.- ebihoreanul.ro

Lasati un comentariu