Uneori se moare,cinste celor care mor, însă, frumos!

• publicat la: 6 aprilie 2015
Uneori se moare,cinste celor care mor, însă, frumos!

Dacă ar fi să caracterizăm în termeni economici societatea umană, am fi legitimaţi să spunem că este „COHORTA CELOR AFLAŢI, PERMANENT ĪN LUPTA PENTRU ĪNTĀIETATE”. Segmentul sportiv al societăţii ne prezintă, pe de o parte, atleţii, iar pe de alte parte pe cei īnregimentaţi īn īntrecerile de forţă, box, lupte, skandenberg, şi altele, şi nu în ultimul rând artizanii jocurilor.

Acest din urmă segment este cel ce ne motivează condeiul, acum, pentru a propune un strat emoţional. Din când în când naţiunile propun personalităţi al căror fibră, fie ea intelectuală fie a „puterii de a face” īntru-performanţă, ies strălucitor īn evidenţă, producānd emoţii din cele mai plăcute a fi susţinute.

Anul 2013-2014 şi de ce nu şi īnceputul lui 2015, o aduce īn prim planul emoţional român, cu străluminări şi pe alte meridiane, pe tenismena Simona Halep, personalitate ce prin rāvnă şi rezultate a accedat īn al 2014-lea an, al umanităţii, pe locul al doilea mondial, iar īnceputul acestuia an o prinde pe locul al treilea.

Astăzi a fost pentru prima dată īnvinsă după patrusprezece victorii consecutive în întrecerile de prim rang ale tenisului mondial. Participarea sa în întrecerile pe care le propune acest solar joc, ne afişează două straturi emoţionale, pe de o parte accederea din victorie īn victorie a unui sportiv romān spre vārful de performanţă mondial, iar pe de altă parte este un test privitor la „ocuparea, evident paŗnică, a Terrei de către români”.

Facem această ultimă punere īn pagină legitimaţi de susţinerea pe care sportiva noastră a avut-o din partea conaţionalilor, la Singapore, la Shenhzen (China), la Melbourne (Australia) la Dubai (Orientul Mijlociu), la Indian Wells , īn America şi la Miami, partea răsăriteană al aceluiaşi continent, locaţii a căror dispersare pe meridiane nu mai trebuie dovedită, acolo unde galeria, de limbă romānă a Simonei a fost īntr-atāt de prezentă īncāt dacă am fi făcut abstracţie de locul de desfăşurare, am fi fost, cu uŗurinţă, motivaţi să credem, că susţinerea sportivei, acolo, nu este mai prejos de cât cea care i-ar fi fost dedicată undeva pe plaiurile româneşti.

Iar prezenţa pe toate meridianele Terrei a uimitoarei cohorte de români ne conferă câmpul de muncă şi efort, trânta cu viaţa pe care aceste harnice furnici care sunt romānii o prestează nu numai pentru stricte nevoi personale cât şi pentru gloria speciei.
Īn această dimineaţă, românii de pe toate meridianele au abandonat, treburi şi preocupări, au deschis sticla magică a televizoarelor pentru a fi alături de conaţionala lor, angajată īn lupta pentru accedere īn finala Turneului de la Miami-Florida-USA.

Conaţionala noastră s-a aflat īn aceiaşi serie cu sportiva ce de ani buni staţionează, evident prin strălucirea rezultatelor, pe locul întâi mondial, Serena Williams, iar pentru că s-a întâlnit, locul unu mondial cu locul trei, lupta sportivă dintre aceste două mari sportive, deşi, ca ordine, a fost o semifinală, s-a ridicat la rangul veritabilei finale a turneului.

După o întrecere nu lipsită de dramatism victoria a revenit Serenei Williams după derularea a trei seturi, setul I i-a revenit Serenei cu 6-2, setul al doilea Simonei cu 4-6, iar dramaticul set trei deţinătoarei titlului mondial cu 7-5. A fost o luptă, care pe care, în care victoria a revenit deţinătoarei celei mai mari experienţe.
Salutăm chiar şi această înfrângere ca pe o veritabilă victorie, întrucât ne-a dovedit, pe de o parte, că sportiva noastră a intrat în faza fileului cu capul sus,şi nu a părăsit întrecerea marcată de umbre ale ruşinii, iar pe de altă parte a făcut o dovadă plenară că este īnscrisă pe un drum ascensional.

Nu putem să īncheiem aceste rânduri fără a aminti că la întrecerea Campioanelor de la Singapore, ultima ediţie, în preliminarii Simona Halep a realizat în premieră după multă vreme o înfrângere a Serenei Wiliams, o victorie clădită pe un prim set adjudecat la 6-0, şi nici faptul că la aceiaşi ediţie a Turneului Campioanelor deţinătoarea locului întâi mondial şi-a îmbrăţişat cobeligeranta şi cu efuziunea pe care numai dragostea şi prietenia o poate pune în circulaţie, a prezentat-o pe sportiva noastră drept „Viitorul Loc I Mondial”. Aşa! Ca să se ştie!
Întrecerile sportive reprezintă una din cele mai elegante manifestări umane, īn cadrul cărora se departajează două stări terminus, un învingător şi un învins.

Cea de a doua stare, poate lua, pe de o parte, calea ruşinii atunci când cel ce iese din întrecere este, fie un veleitar, fie un sportiv nepregătit, iar pe de altă parte calea onorabilităţii atunci când învinsul a prestat o atitudine sportivă strălucită, atunci când titlul se derulează pe muchie de cuţit, cum s-a întâmplat să fie şi strălucita dispută dintre Serena Williasm şi Simona Halep de astăzi.
Faptul că Simona Halep a ieşit din întrecere în urma înfruntării celei mai titrate sportive, a ramurii, prin luptă dārză, prin etalarea de tehnici  şi prestarea de efort la cel mai înalt nivel, o onorează, iar potrivit pronosticului lansat de Serena Williams la Singapore, atât ea cât şi întreaga naţiune română a fost avizată că sportivei i se află în pregătire coroana de lauri la nivel mondial, eveniment în aşteptarea căruia ne aflăm.
Ave! Simona!

3 aprilie 2015
Tiberiu Vanca

Lasati un comentariu