1 Mai. Tradiţii şi obiceiuri de Armindeni şi la Marna

• publicat la: 1 mai 2015
1 Mai. Tradiţii şi obiceiuri de Armindeni şi la Marna

In fiecare an în ziua de 1 Mai, credinciosii si oamenii de rând sărbătoresc Armindenul. In popor, această sărbătoare mai este cunoscută si sub denumirea de Ziua Pelinului sau Pomul lui Mai. Mai mult, Armindenul este consacrat belsugului si rodirii pământului. In traditia milenară, această sărbătoare este dedicată zeului vegetatiei, care veghează asupra animalelor, dar si a culturilor oamenilor. De asemenea, sărbătoarea de Armindeni reprezintă un prilej extrem de bun pentru a ăarbători prosperitatea gospodăriilor celor harnici.

Conform traditiei, aceasta sarbatoare a fost celebrată de oameni încă de pe vremea Dacilor. Denumirea de Armindeni se mai foloseste si pentru pomul adus din pădure in ajunul sărbătorii. Acesta se asează in mijlocul gospodăriei după ce este curăţat de ramuri, până aproape de vârf.

Cei dornici si plini de voie bună care doresc să se bucure de puterea magica a Armindenului sădesc Pomul lui Mai in centrul curtii. Mai apoi, toti membrii familiei il impodobesc cu flori si spice. Acest pom va ramane in gospodarie pana la seceris. Dupa aceea, din lemnul acestuia se coace prima paine facuta din faina ale noii recolte de grau. Acest ritual se savarseste pentru pentru ca toata gospodaria sa fie aparata de duhurile rele.

In unele localitati din nordul Moldovei (Botosani), din tulpina acestui pom se pregateste lancea care mai apoi va deveni steagul de nunta. Mai mult, in gospodariile unde familiile care au fete pregatite pentru maritat, de aceasta sarbatoare se planteaza in fata portii puieti de mesteacan.

Tot in aceasta zi are loc si petrecerea campeneasca numita „Băutul Mărtisorului”, dar se culeg si plantele medicinale amare. In popor, in aceasta zi era celebrată si ziua Pelinului, planta despre care se spune că ar avea puteri magice.

De sarbatoarea Pelinului, aceasta planta se pune pe masa, alaturi de tacam, intre asternut si haine pentru a indeparta spritele rele din toata gospodaria.

Se obisnuieste ca pelinul cules in aceasta zi sa se pune in bautura care va urma sa fie servita de amatorii de licori. Se crede ca pelinul ii va lecui de excese.

Conform credintei populare, ziua de Armindeni este perfecta pentru a semana pepenii, castravetii si fasolea. Pentru ca via sa fie aparata de grindina si insectele daunatoare, via nu trebuie muncita in aceasta zi.

De Armindeni bărbatii poartă un mănunchi de pelin la pălărie si nu lucreaza pe câmp sau in gospodarie, lucru care se petrece si in rândul femeilor. Oamenii tin aceasta traditie cu sfintenie pentru ca vinul obtinut anul trecut să nu facă floare si să se conserve bine. Toate aceste tradiţii şi obiceiuri sunt păstrate cu sfinţenie şi de către românii din satele din jurul Careiului, mai ales de către comunităţile de moţi.

Pentru că în acest an , 1 Mai cade într-o zi de vineri, zi de post, mărnenii s-au adunat cu o seară în avans în şezătoare. Sub nucul bătrân de la gara din Marna Nouă, la casa lelei Victoria, au răsunat doine şi hori moţeşti. Harnicele femei au umplut mesele întinse cu sarmale aburinde şi mici, stropite  cu vinuri alese şi multă voie bună.

Descântecele lelei Victoria, susţinute la fluier de Răzvan Roşu şi la vioară de Petrică Zele, s-au dorit a fi şi o repetiţie pentru nunta moţească ce urmează a avea loc sâmbătă, la Ianculeşti.

 

comentarii

de Costi la 1 mai 2015 - 10:03

Traiasca Duhul Lui IANCU!!!!

Lasati un comentariu