Atentat la Siguranţa Naţională. Românii din Ungaria, fără posturi locale românești

• publicat la: 28 mai 2015
Atentat la Siguranţa Naţională. Românii din Ungaria, fără posturi locale românești

Zeci de posturi TV și de radio emit pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Toate aceste posturi sunt autorizate de Consiliul Național al Audiovizualului iar conținutul emisiunilor nu este monitorizat în niciun fel. În majoritatea cazurilor emisiunile TV nu sunt subtitrate în limba română. De cele mai mlte ori aceste posturi TV și de radio fac propagandă extremistă maghiară împotriva României.

La sfârșitul lunii aprilie anul curent Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a evidențiat la Cluj-Napoca, cu ocazia Conferinței internaționale dedicate marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv de la semnarea și ratificarea de către România a Convenției-Cadru pentru protecția minorităților naționale, buna și fructuoasa colaborare pe care organismul a avut-o cu țara noastră și performanțele României în domeniu:  “Comisia a putut observa că România a avut întotdeauna o abordare pozitivă și constructivă în ceea ce privește protecția minorităților naționale. De asemenea, a putut constata preocuparea reală a autorităților române pentru respectarea Convenției-Cadru și a standardelor aplicabile. (…) Mă bucur să observ că ‘modelul românesc’ de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este astăzi unul bazat pe recunoașterea și aprecierea diversității, valorificând interculturalitatea drept mijloc de a dezvolta o societate diversă, dar unită și pașnică” (detalii aici).

Imediat, Ungaria a reacționat prin intermediul Institutului de Cercetare pentru Politică Naţională de la Budapesta, potrivit căruia declaraţiile făcute la Cluj de preşedintele Comisiei de la Veneţia slăbesc mecanismele de control asupra protecţiei minorităţilor europene şi eficienţa acestora. Analiza institutului a fost realizată cu ocazia recentei conferinţe de la Cluj, pe tema minorităţilor, în cadrul căreia Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a afirmat că protecţia minorităţilor din România este exemplară. Institutul din Ungaria a constatat faptul că modelul românesc nu poate fi calificat drept exemplar (detalii aici).

Zeci de posturi TV și de radio care emit exclusiv în limba maghiară pe teritoriul României

Despre cât de ”greu” o duce comunitatea maghiară din România vorbesc de la sine zecile de posturi TV și de radio autorizate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și care emit exclusiv în limba maghiară. Atât de ”prigonită” și ”suferindă” este comunitatea maghiară din România încât climatul social și politic existent în România i-a permis acesteia să aibe zeci de posturi TV și de radio care emit pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Nu unul sau două, ci zeci de astfel de posturi pe tot cuprinsul Transilvaniei.

Potrivit unui document al CNA, pe teritoriul României sunt autorizate să emită în limba maghiară zeci de posturi TV și de radio locale. Atenție, este vorba de posturi TV și de radio înființate de firme din România după legislația audiovizuală din România.

La toate aceste posturi TV și de radio se mai adaugă alte două, poate chiar trei, duzini de posturi TV exclusiv în limba maghiară retransmise prin cablu din Ungaria, și care emit exclusiv în limba maghiară în mai toată Transilvania.

La toate acestea se mai adaugă și posturi TV online (spre exemplu cel controlat de Consiliul Județean Harghita) care emit de asemenea exclusiv în limba maghiară.

De foarte multe ori, toate aceste posturi sunt finanțate direct sau indirect, din fonduri publice, prin intermediul instituțiilor publice controlate de elita politică a comunității maghiare din România, în majoritatea cazurilor de UDMR.

Românii din Ungaria, fără posturi locale românești

Prin comparație, românii din Ungaria nu au niciun fel de post TV sau de radio local care să emită emisiuni în limba română în zonele locuite de aceștia.

Mai mult chiar, posturile publice de televiziune din România, TVR 1 spre exemplu, nu se recepționează decât în anumite zone din Ungaria locuite de români, zone întregi în care românii au o pondere însemnată fiind complet lipsite de posturi TV din România. Românii care vor să aibe acces la posturi TV românești și-au achiziționat antene parabolice din România.

Românii din Ungaria beneficiază de 25 minute pe săptămână (miercuri) de emisiune în limba română la postul public de televiziune din Ungaria și de două ore pe zi de emisiune în limba română la postul public de radio din Ungaria.

integral pe Dan Tanasa

Lasati un comentariu