Carei: Depuneri de jerbe la busturile revoluţionarilor de la 1848

• publicat la: 17 mai 2015
Carei: Depuneri de jerbe la busturile revoluţionarilor de la 1848

Vineri 15 mai 2015, în municipiul Carei a avut loc una dintre cele mai ample manifestări organizate de  Despărţământul ASTRA Carei în colaborare cu Directia de Cultură Carei şi cu Muzeul Judeţean Satu Mare, un simpozion dedicat arhiereului transilvănenilor, Andrei Şaguna, primul preşedinte al ASTRA.

Simpozionul  ,,Andrei Şaguna şi Revoluţia de la 1848-1849’’ a primit binecuvîntarea Înalt Preasfintiei  Sale  Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului si a Preasfinţitului  Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care au onorat cu prezenţa .

În preambulul manifestărilor dedicate primului preşedinte al ASTRA, mitropolitul Andrei Saguna, care şi-a adus contribuţia la Revoluţia de la 1848-1849, au avut loc depuneri de jerbe de flori la busturile altor doi revoluţionari, Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu.

Au fost prezenţi acad. Emil Burzo, preşedintele filialei Transilvania a Academiei Române, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Artă şi Arheologie din Cluj-Napoca, artistul plastic Zoe Porumb, prof.univ.dr.doc. Ioan Condor, preşedintele  Societăţii  „Avram Iancu”  Bucureşti, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”  Baia Mare, dr. Vasile Lechinţan de la Arhivele Naţionale Cluj-Napoca, dr.Ioan Lăcătuşu directorul Centrului de studii Europene Covasna-Harghita, lt.col. Mihai Moisa de la  IJJ Satu Mare, prof. Rodica Jurj, preşedinta Societăţii   „Avram Iancu”  filiala Carei, Ciprian Chiorean, preşedintele Asociatiei  „Colonia Moţilor”  Ianculesti, profesori şi preţuitori ai istoriei neamului.

Au fost rostite alocuţiuni în timp ce erau depuse şi fixate jerbele  de flori la busturile lui Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu.

Participanţii  s-au deplasat apoi la biserica Sf. Dimitrie  pentru a-i  întâmpina pe Înalt Preasfintia   Sa  Andrei Andreicuţ  si  pe  Preasfinţitul  Părinte Episcop Iustin Sigheteanul , urmând ca  împreună să se îndrepte spre locul de desfăşurare al simpozionului.

Se cuvin mulţumiri Poliţiei Municipiului Carei şi Jandarmeriei pentru asigurarea măsurilor de ordine pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor din cursul zilei de vineri 15 mai 2015.

La data de  15 mai  2015, s-au  împlinit   167 de ani de la Marea Adunare de la Blaj în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”. La 15-17 mai 1848, pe câmpul de lângă Blaj, care de atunci poartă numele de Câmpia Libertăţii, a avut loc aceast[ Mare Adunare a Românilor din Transilvania, la care au participat 40.000-50.000 de oameni, majoritatea covârşitoare fiind iobagi.

Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 mai – 5/17 mai 1848 a fost una dintre adunările românilor din Transilvania din timpul revoluţiei  de la 1848, prin care aceştia şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie.

Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu au fost dintre cele mai reprezentative figuri ale Revolutiei de la 1848.

 

Daniela Ciută,

preşedinte Despărţământ  ASTRA Carei

.

filmul desfasurarii depunerilor de coroane

https://www.youtube.com/watch?v=EkXehRh-gDw&feature=youtu.be

comentarii

de Anton la 17 mai 2015 - 00:52

In judetul Satu Mare, in municipiul Carei , a fost o delegatie de academicieni si profesori universitari de renume.
Nu vad niciunde Inspectoratul Scolar Judetean . Acea institutie e numai pentru manipulatii politic ? Scoala nu se mai face in judet ?
Cu un inspector care a iesit de la concurs ca nu a stiut subiectele daca nu le stia dinainte , e de asteptat sa nu bage in seama niste somitati in materie de invatamant .

de Horia Mărieș la 17 mai 2015 - 04:39

@Anton la 17 May 2015 – 00:52

Mi se pare foarte corect exprimată nedumerirea Dvs.: „Nu văd nici unde Inspectoratul Școlar Județean” fiindcă acest eveniment a fost totuși și un act de cultură, nu numai unul religios, deși a fost comemorat un Sfânt Mitropolit venerat în Biserica Ortodoxă Română, canonizat în 29 octombrie 2011 la Sibiu de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sărbătorit ca sfânt (înscris în calendarul bisericesc ortodox in ziua de 30 noiembrie – „30 noiembrie 2015 L † Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei”) mai ales dacă ținem cont de faptul că a avut loc și vernisarea unei expoziţii de carte veche românească precum și un simpozion cu titlul ”Andrei Şaguna şi Revoluţia de la 1848-1849”, ambele manifestări desfășurate la Castelul Karolyi.

Cum voia Dvs., aș adăuga nedumeririi Dvs. și nedumeririle precum și întrebările mele, chiar dacă ele o să le pară multora ca fiind puerile, naive. Poate mă lămurește totuși până la urmă și pe mine cineva asupra lor.

Pornesc de la premiza de bază că evenimentul, așa cum se poate citi de altfel și pe „Invitație” a fost organizat de Despărţământul ASTRA Carei cu sprijinul Direcţiei de Cultură, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare, cu Liceul Teoretic Carei, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” și Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu”.

Pornesc de la premisa că organizatorii au trimis invitații, fără nici o deosebire de rasă, religie, naționalitate, sex, fără nici o discriminare, tuturor factorilor potențial interesați să participe la eveniment, atât din municipiul Carei cât și (eventual) din municipiul Satu Mare. Așa ar fi fost fair play.

Luând în considerare cel puțin cele două premise enunțate mai sus, mă întreb și întreb cu această ocazie și pe alții, mult mai competenți, mult mai cunoscători decât mine al realităților careiene și nu numai:

1) Care a fost motivul pentru care, deși la eveniment au participat prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, înalte fețe ale BOR, personalități de marcă din mediul academic şi universitar, nu am putut observa participarea nici unui reprezentant al oficialităților locale, al Primăriei Municipiului Carei?

Mie mi se pare a fi o cerință minimă de protocol, ca atunci când in localitate se află prezent cea mai înalta oficialitate din județ, reprezentantul Guvernului României în teritoriu, adică prefectul județului, dr. Eugeniu Avram, acesta să fie intâmpinat și însoțit prin urbe de cel puțin un reprezentant al unității administrative teritoriale locale, al Primăriei Municipiului Carei. Chiar dacă primarul sau viceprimarul au fost de această dată extrem de ocupați, ca de obicei, cu alte „degustări” urgente, ei ar fi trebuit totuși să delege pe lângă prefect măcar pe, să zicem, secretarul primăriei, pe domnișoara consilier juridic Anca Demian. Așa ar fi fost normal, așa ar fi fost frumos, așa cer toate legile scrise și nescrise ale ospitalității. Lipsa oricărui reprezentant al primăriei locale la eveniment, nu este numai un gest de sfidare, un gest de cel mai abject prost gust, este pur și simplu egy nagyon nagy parasztság. Părerea mea.

2) Care a fost motivul pentru care, deși în invitație figurează cel puțin ca și „sprijinitor” al evenimentului, eu n-am putut remarca, în cele 3 (trei) materiale de presă care au pomenit până în ziua de azi despre eveniment (două publicate in BdeC si unul intr-un ziar sătmărean) sau din poze, prezența la eveniment a nici unui reprezentant al Direcției de Cultură, aflată în subordonarea Primăriei Municipiului Carei? S-ar putea să greșesc și in acest caz îmi cer scuze, dar mie unuia așa mi s-a părut.

3) Care a fost motivul pentru care, deși a avut loc comemorarea unui sfânt venerat și sărbătorit anual de către BOR, deși au participat la eveniment foarte înalte fețe bisericești ale BOR ca Înalt Preasfinția Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, eu cel puțin, n-am putut remarca prezența (măcar din respect, din prietenie) nici unui reprezentant local al celorlalte biserici (culte religioase) cum ar fi biserica de la greco-catolică, biserica romano-catolică, biserica reformată, etc.?

N-ar fi fost oare gigea ca cei din celelalte culte să-i salute măcar pe înalții ierarhi ai BOR prezenți in Carei? Eu cred că da.

Sincer vorbind, eu unul m-aș fi așteptat să remarc, cel puțin in poze, prezența la eveniment a unor preoți din cadrul protopopiatului Greco-Catolic Carei, a bisericii românești surori, de exemplu a părintelui Vicar Foraneu Greco-Catolic Radu Filip, așa cum s-a întâmplat cu ocazia dezvelirii bustului Regelui Ferdinand I al României, „Cel Loial”, „Intregitorul României” sau cu ocazia dezvelirii statuii Sfãntului Florian. Dar n-a fost să fie.

4) în final, dar nu in ultimul rând, mă intreb care a fost oare motivul pentru care de la acest eveniment au lipsit politicienii județeni care de obicei nu scapă niciodată prilejul de a face o baie de mulțime în scop de propaganda electorală?

I-aș aminti printre aceștia, la repezeală și doar în treacăt, pe respectabilii Adrian Ștef, azi traseist PLR-ist, președintele Consiliului Judetean; pe PSD-istul Mircea Govor vicepreședintele Consiliului, Judetean; pe deputatul azi traseist PLR-ist mereu văpsit Ovidiu Silaghi.

Îl citez în context pe Adrian Ștef: „Ce se întâmplă domnilor?! Nu ne mai iubim istoria?! Nu merită acest OM (Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna) omagiul adus astăzi?!” Aud?

Ăștia trei oare nu sunt credincioși ortodocși? Ăstia trei chiar n-au nimic sfânt?
Ăstora le place să se întâlnească cu inaltele fețe bisericești ale BOR numai la paranghelii organizate la Motelul Vraja Viilor din Carei, înainte de cel de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, cum a fost cel din luna noiembrie anul trecut, pentru ca să convingă și să influențeze clerul BOR și prin cler pe enoriași, pe credincioșii ortodocși să-l voteze doar pe „românul ortodox” Ponta?

Mă opresc aici, deși aș mai avea și alte câteva nelămuriri, dar neletale.
Aștept in primul rând răspuns la cele patru de mai sus si pe urmă mai vedem dacă ne-am mai putut deștepta câte puțin sau nu.

Oare toate cele legate de eveniment și mentionate mai sus s-au intâmplat așa cum s-au întâmplat doar din motive strict legate de existența unei „hâre politicianiste locale”?

Aceasta este o intrebare pur retorică și nu aștept nici un răspuns la ea.
Fiindcă cunosc foarte bine răspunsul.

de florin la 17 mai 2015 - 21:42

rusine primarilor udmristi care va bateti joc de monumentele romanesti!
simion barnutiu este lasat in paragina si avram iancu lafel.
primarul kovacs a chemat la el pe seful de la unirea si impreuna vor sa il dea jos pe avram iancu de pe soclu si sa il puna la nivelul solului ca cica aranjeaza ei parcul acolo!
scopul este de fapt sa distrugeti platoul din fata bustului craisorului pentru ca sa nu ne mai adunam pe platou ca in fiecare an de cand face doamna ciuta comemorarile! Aveti mare grija ca duhul lui iancu nu doarme si vegheaza asupra romanilor adevarati si nu scapa nimeni de mania lui.

de radar la 18 mai 2015 - 08:39

sssssssst..nu deranjati…se urmareste filmul de reteaua pusa la punct de fotbalistul lajos care pune gardienii locali pe post de spioni…face din ei viitori colombo…se uita sa vada cine a rupt interdictia de participare

Lasati un comentariu