Extinderea reţelei de apă-canal în plină desfăşurare

• publicat la: 5 mai 2015
Extinderea reţelei de apă-canal în plină desfăşurare

Sunt în  plină desfăşurare lucrările de  extindere şi modernizarea a sistemului de apă şi canalizare din cadrul master planului judeţean APASERV.

Valoarea totală a proiectului este de 25.914.315 lei, fără TVA,  durata contractului este de 28 luni, din care 16 luni este durata de execuţie a lucrărilor şi 12 luni perioada de notificare a eventualelor defecte.

Keviép Kft. din Debrecen este firma câştigătoare a licitatiilor lucrărilor care  vor duce la extinderea  reţelei de alimentare cu apă pe aproximativ 3,3 km, ce colaborează cu firma Saminstal srl Satu Mare. Organizarea de şantier  a fost  stabilită în spatele curtii Apaserv, lângă sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu.

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 6 mai 2015 - 17:30

Prost să fii noroc să ai!
Scapă oare Kovacs Jenö de acuzatia de incompatibilitate? Probabil că da.
Are proces contra A.N.I. în ziua de 17 iunie, recurs la Înalta Curte de Casație și Justitie.
La Curtea de Apel Oradea Kovacs a pierdut in fața A.N.I.

Lovitură dată însă azi în Parlament: adio incompatibilităţi, adio ANI!
PSD-iștii, baronii locali ai lui Ponta au reușit să impună deputaților să-i scoată basma curată pe o grămadă de primari ce fuseseră acuzați de ANI de incompatibilitate, la fel ca și Kovacs în speța Apaserv Satu Mare.

Se modifică regimul incompatibilităţilor, se amputează masiv puterile Agenţiei de Integritate. Deputaţii au respins azi cererea de reexaminare a legii 51/2006, dând astfel dreptul primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene să facă parte din Consiliile de administraţie al companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de legea 161/2003. Astfel se va modifica fundamental regimul incompatibilităţilor, dar şi prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate. Parlamentarii au recurs la un subterfugiu, deoarece nu au modificat legea 161/2003, cea care stabileşte regimul incompatibilităţilor, ci au apelat la o lege pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006. Preşedintele Iohannis nu mai poate trimite legea la reexaminare, dar pesediştii vor folosi mesajul lui Iohannis pentru a explica votul lor din Parlament. Tentativele de modificare a atributelor ANI a generat reacţii dure în trecut din partea ambasadelor, ţinând cont de faptul că Agenţia a fost mereu lăudată în rapoartele MCV.

Se va aplica parascovenia votată azi retroactiv în cazuo lui Kovacs? Teoretic nu, fiindcă nici o lege nu se aplică retroactiv. Deci lui Kovacs ar trebui sa i se aplice legea valabilă in momentul in care a fost declarat incompatibil de către ANI.
Dar mai știi? Justiția este oarbă și nu se știe niciodată ce hotărește.
Este de așteptat totuși până pe 17 iunie pentru a afla care va fi soarta lui Kovacs.

de Horia Mărieș la 6 mai 2015 - 20:20

Prost să fii, noroc să ai nr. 2 și, în plus, acum este absolut sigur că primașul s-a căcat în scăldătoare când a fost mic.

Azi, altă mostră de politichie pontisto-udemeristă. Vezi mai jos. Cu un singur tur de scrutin, primașul va câștiga în mod sigur alegerile locale din Carei din anii 2016, 2020, 2024, 2028, 2032, 2036, ș.a.m.d. Dacă va reuși să se mențină primaș al Nagy-Careiului până pe la vârsta de 120 de ani, poate va reuși să-și achite și datoriile pe care le are la fisc (ANAF), din reținerea aia de 30% din salariu.
Bravo lui! Felicitări. Este un gábor, un gádzsó foarte băftos.

***Primarii vor fi aleşi într-un singur tur, preşedinţii de CJ prin votul consilierilor. Deputaţii au aprobat miercuri modificările aduse la legea alegerilor locale, cu 278 de voturi ”pentru”. Astfel, s-a decis ca edilii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Această propunere nu a fost susţinută de reprezentanţii PNL care preferau varianta organizării a două tururi de scrutin. Pe de altă parte, propunerea a primit sprijinul social-democraţilor.***

de Horia Mărieș la 8 mai 2015 - 04:03

O veste care mă bucură. S-a făcut în sfârșit dreptate.
Evident, una pesedisto-udemeristă. Unii sunt mai egali în fața legii decât alții.

În luna decembrie 2013, mai mult de o treime dintre primarii din judeţul Satu Mare au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Celor 23 de primari li se impută faptul că au devenit incompatibili întrucât au reprezentat localităţile în care au fost aleşi în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a operatorului regional de apă SC Apaserv SA. Pe lista primarilor declaraţi incompatibili figurau: primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, primarul Careiului, Eugen Kovacs, primarul Tăşnadului, Vasile Mitraşca, primarul din Săuca, Gheorghe Marian, primarul din Craidorolţ, Daniel Balog, primarul din Crucişor, Florinel Andreica, primarul din Doba, Mihai Ghetina, primarul din Medieşu Aurit, Silviu Zetea, primarul din Beltiug, Ioan Gurzău Bartok, primarul din Sanislău, Ioan Zoltan Kardosi, primarul din Micula, Ştefan Doboş, primarul din Berveni, Zoltan Kiss, primarul din Săcăşeni, Zoltan Levente Ferenc, primarul din Oraşu Nou, Alexandru Ludroczki, primarul din Porumbeşti, Levente Simon, primarul din Dorolţ, Mihai Găman, primarul din Păuleşti, Iosif Nagy, primarul din Vetiş, Ludovic Juhasz, primarul din Urziceni, Iosif Mellau, primarul din Petreşti, Gheorghe Otto Marchiş, primarul din Tiream, Gabor Fezer, primarul din Turulung, Gheorghe Nicolae Gyakon, şi primarul din Ciumeşti, Mihai Lochli. Peste câteva zile, ANI l-a declarat incompatibil şi pe primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca.

Cei de mai sus, cu excepția Aureliei Fedorca, au pierdut procesele contra ANI care s-au judecat la Curtea de Apel Oradea. Primarii sătmăreni au atacat decizia Curţii de Apel Oradea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesele fiind în prezent pe rolul acestei instanţe. Ca urmare a deciziei Camerei Deputaţilor de miercuri 6 mai se pare că aceste procese au rămas fără obiect.

de Horia Mărieș la 8 mai 2015 - 04:21

Nimeni nu este deasupra legii. Doar PSD.

Sunt multi cei pe care i-am auzit spunand ca modificarea decisa pe 6 martie remediaza o eroare a legii initiale. Cat timp vorbim despre regii din subordinea primariei, de ce sa nu permiti primarului sa fie parte in CA al acestor regii si la luarea deciziei? Cu alte cuvinte, daca primarul repartizeaza banii, de ce sa nu-i si gestioneze? Primarul să centreze și tot el să dea cu capul.

Asta si este problema. Primariile sau consiliile judetene aloca sume acestor regii autonome, dupa care primarul si presedintele de CJ le gestioneaza bugetul fiind parte din consiliul de administratie. Cum ar veni, ei sunt si arbitri si jucatori.

Din istoricul de dosare investigate de ANI, peste 700 de cazuri ca tipul acesta de influenta duce la conflicte de interese si la atribuirea preferentiala a unor contracte pe bani publici, catre rude sau firme apropiate. Primarul si presedintele de CJ isi exercita astfel influenta pe toate palierele de decizie, intr-un mod discretionar, netransparent, fara a fi supusi unui control eficient.

de Horia Mărieș la 8 mai 2015 - 15:55

Pentru a judeca imparțial într-o dispută, să ascultăm și părerea celeilate părți.
Audiatur et altera pars.

Premize:

– Procesele în derulare ale primarilor care au fost declarați incompatibili de către ANI merg mai departe.
– În județul Satu Mare soarta a 24 de edili în această situație va fi decisă de ÎCCJ.
– Unii primari sătmăreni sunt optimiști că se va aplica „precedentul Johannis”.
– Legea (adoptată in ziua de 6 mai a.c. in Camera Deputaților, for decizional) nu acționează retroactiv.

Avocatul Ștefan Ressler, care îl reprezintă in procesul (recurs) ce va avea loc la ÎCCJ in contradictoriu cu ANI și pe Kovacs Eugen, primarul municipiului Carei, a declarat acum circa două săptămâni că primarii din județul Satu Mare care au făcut parte din AGA Apaserv SM pot dormi liniștiți (o fi având dãnsul informații ceva mai pertinente decât restul lumii, dacă are tupeul să se antepronunțe în această speță).

„Cel mai important aspect este că ÎCCJ a stabilit „expresis verbis” (aici Ressler a vrut să ne amețească, „expressis verbis = în termeni expliciți”, dar „expressis” se scrie totuși cu doi de „s” domnule av. Ressler) faptul că „operatorul regional al sistemului public de alimentare cu apă și canalizare este distinct de instituția juridică a societății comerciale de interes local”. Apaserv SM ar intra in această categorie.

„Un alt aspect important este și faptul că în acest caz de reprezentare nu au avut interes privat, ci unul general/public care nu poate fi considerat o încălcare a Legii 161/2003.”

„Interesant de observat este faptul că prin această motivare destul de complexă și bine argumentată legea a fost intrepretată în spiritul ei și nu neapărat în litera ei, de altfel așa ar fi ideal” a mai declarat av. Ștefan Ressler.

Mare panglicar, mar trombonist Ressler ăsta.
Să trăim și să vedem dacă o să-i meargă cu astfel de tromboane și atunci când va pleda pentru Kovacs la ICCJ, in ziua de 17 iunie a.c.

Oricum, Kovacs va avea mai devreme indicii destul de sigure, înainte de ziua judecății, privind soarta ce i se rezervă în viitor, fiindcă primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzău are termen fixat la ICCJ în ziua de 27 mai a.c.
Ce va hotări ICCJ în cazul lui Ioan Bartok Gurzău, va hotărî și in cazurile Kovacs, Coica, Mitrașca, etc. Nu se poate altfel.

Lasati un comentariu