Lansarea cărţii ,,Primăvara Panseluţelor Muzicale’’ la Carei

• publicat la: 28 mai 2015
Lansarea cărţii ,,Primăvara Panseluţelor Muzicale’’ la Carei

 

Vine o vreme când simți chemarea…chemarea către locul unde te-ai format , ai fost educat şi apreciat, unde ai simtit chemarea către meseria actuală, cea de dascăl în cazul  de faţă…

Daniela Marcu  a simţit această chemare şi în consecinţă   a organizat   lansarea cărţii sale  tocmai la şcoala unde s-a format sub  aripa atâtor dascăli valoroşi.

Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’ din Carei a găzduit joi, 28 mai 2015, în sala festivă, lansarea cărţii ,,Primăvara Panseluţelor Muzicale’’, o carte de povestioare pentru copii şi părinţi în limba română şi engleză, cu  Daniela Marcu în postura de autor.

Ea este actualmente profesoară de biologie în judeţul Cluj şi a revenit la Carei pentru a-şi prezenta cartea la şcoala  şi în oraşul ei de suflet. Cartea  este este structurată în 3 povestioare, 3 secvenţe narative care surprind prin originalitate,  emanând bună dispoziţie, multă dragoste şi lumină cât încape.

Manifestarea a fost deschisă de prof.Nicoleta Mocan, directoarea instituţiei de învatamant, care a prezentat-o pe Daniela Marcu, fiică a Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu’’ din Carei din promoţia 1995, ca ,,pe un copil mare, care vorbeşte pe înţelesul fiecăruia, fie mai mic, fie adult.  Daniela este o bună creştină care caută purificarea sufletului,  un om care păstrează şi cinsteşte tradiţiile, fiind un model de generozitate şi altruism’’.

Tot directoarea Nicoleta Mocan a făcut şi prezentarea cărţii, felicitând-o pe autoarea  vizibil emoţionată, pentru talentul artistic şi dedicarea de care a dat dovadă în alcătuirea acestei frumoase culegeri de povestioare:

,,Despre carte pot spune doar că eu consider că ar trebui să se regăsească în biblioteca fiecăruia dintre noi. Pentru cei mici este o încântare, iar pentru noi, cei mari, o evadare din cotidian. Autoarea vede lucruri frumoase şi transmite binele şi frumosul. Povestirile Danielei sunt deosebite şi ceea ce m- a captivat în mod aparte sunt  lucrările copiilor, care exprimă voioşie şi multă culoare.’’

 A luat apoi cuvântul autoarea cărţii, Daniela Marcu pentru a face  introducerea tinerelor ,,panseluţe’’, elevi ai şcolii, care au dat note muzicale şi lirice manifestării. Adina Deac Creţu, Andreea Mocan, Tania Doiciar şi Mareşanu Teodora au dat recitat poezii în ton cu manifestarea, pe care autoarea a promis că le include in următoarea carte pe care o va publica.

Bucuroasă că a revenit la şcoala  pentru acest moment important din viaţa ei, Daniela Marcu a vorbit despre cum a început aventura ei cu lumea scrisului, oferind detalii despre modul in care a luat fiinţă cartea pe care o lansează astăzi ,,Primăvara Panseluţelor Muzicale’’:

,,M-am apucat de scris după ce am văzut în curtea unei fetițe pe nume Denisa, un om de zapadă care avea doi ochi de cepă galbenă și nasul de ceapă roșie. Omulețul de zapadă constituie puntea de prietenie dintre fetita mea Maria și Denisa, care sunt protagonistele povestioarelor mele. Prima carte pe care am scris-o este intitulată ,,Ghiocelul omului din fulgi de zăpadă’’, iar a doua cărticică este ,,Primăvara panseluțelor muzicale’’. Ambele sunt cărți de povești pentru copii și părinți, sunt traduse în limba engleză, sunt cărți de colorat iar desenele sunt făcute de elevii mei după ce au citit povestioarele.”

Autoarea a adus mulţumiri apoi doamnei Eva Demeter, fostă directoare a Şcolii Gimnaziale nr.3 Carei, unde a predat, pentru că a fost omul  care i-a fost alături și datorită căreia nu a renunţat la profesia de dascăl. Mulţumiri a avut şi pentru tatăl ei, care a sprijinit- o  mereu, şi i-a îndemnat apoi pe toţi copii prezenţi la eveniment să- şi iubească, să -şi respecte şi să- şi ajute părinţii.

Plină de viaţă şi cu multă dragoste pentru copii, prof. Daniela Marcu a dăruit elevilor prezenti  o mică povestioară şi apoi, spre deliciul lor, i-a provocat la un joc, creându- se un frumos moment interactiv.

Din partea direcţiunii şi a consilierei educative Mioriţa Olea, autoarei Daniela Marcu i-a fost înmânată o diplomă de merit.

La final, înconjurată de copii , autoarea a dat autografe, s-a fotografiat cu copii şi a oferit panseluţe persoanelor dragi care i-au fost alături astăzi.

Înainte de evenimentul reprezentat de lansarea cărţii, autoarea Daniela Marcu a avut amabilitatea de a ne oferi un scurt interviu.  Am remarcat frumosul costum tradiţional românesc în care a fost îmbrăcată.  Ne-a mărturisit că modelul ei este Regina Maria, care a purtat în toate apariţiile ei publice, cu multă mândrie, costumul naţional românesc.

Daniela Marcu   este născută în 23 septembrie 1980 la Brăila, dar spune că  orașul ei de suflet este Careiul, locul unde a copilărit şi unde şi-a început cariera didactică.

,, Clasele gimnaziale le-am urmat  la  la Școala  ,,Vasile Lucaciu ” Carei, iar liceul la Colegiul ,,Iuliu Maniu’’ Carei, specializarea biologie-chimie. Sunt absolventă a Facultății de Științe Oradea, sesiunea 2004, cu master în domeniul Chimiei și Controlului Calității Produselor Alimentare. Actualmente sunt profesor titular cu gradul II la Școala Gimnazială Așchileu Mare și Panticeu din județul Cluj, unde sunt căsătorită.

Reporter: Când aţi început să scrieţi?

Daniela Marcu:  Prima mea carte pe care am scris-o este intitulată ,,Ghiocelul omului din fulgi de zăpadă’’, iar a doua cărticică este ,,Primăvara panseluțelor muzicale’’. Titlul este o compilaţie între cele 3 povestioare din carte ,, Zâna Primăverii’’, ,,Povestea panseluţelor’’ şi ,,Povestea notelor muzicale’’.Este o cărticică de poveşti pe care o dedic atât copiilor,cât şi părinţilor. Momentan lucrez la alte trei cărți ,,Floarea fluturelui soare’’ , unde si copiii au scris povestioarele, ,,Metamorfoza unui fluture la răscruce de drumuri’’ care va spune povestea mea de viaţă. La dorinţa tatălui meu am să scriu ,,Povestea unui tată sărac care și-a crescut cei patru copii’’.

R: Când aveţi timp să scrieţi toate aceste cărţi?

D. M.   În timpul meu liber şi reuşesc să îmi fac mereu timp, pentru că atunci când scriu totul devine colorat, pulsează de viaţă, şi scrisul constituie pentru mine liniştea aceea pe care toţi o căutăm.

R     Cine vă inspiră să scrieţi aceste povestioare?

D.M.:    Sunt mămica unei fetiţe de 3 ani şi 3 luni, ea mă inspiră. Şi prietenele ei, Denisa şi Maria mă inspiră, când le văd şi când petrec timp cu fetiţele, cu copii în general intru în acel univers al copilăriei şi rememorez frumoasele clipe ale copilăriei mele.

R:   Am înţeles că desenele care acompaniază povestioarele dvs. sunt realizate de copii cărora le predaţi.

D. M.:    Da. Sunt profesor titular în judeţul Cluj şi în mediul rural .   Să ştiţi că acei copii au talent cu carul. E păcat să nu vadă lumea că şi elevii de la ţară sunt copii de valoare, e păcat să se piardă talentul lor. Eu cred că ,,veşnicia s a născut la sat’’, vorba lui Lucian Blaga. Sunt profesor titular în judeţul Cluj şi în mediul rural e nevoie de dascăli, şi satul este oaza mea de linişte. Acolo mă desprind de stresul, de traficul şi zăpăceala din metropola Cluj Napoca.

R    Cum este să fiţi din nou aici la Carei?

D. M.:     Careiul este oraşul meu de suflet. Aici am copilărit, aici mi am început cariera didactică. Rădăcinile mele de dascăl sunt la Şcoala Gimnazială nr. 3, iar dascălul care m a îndrumat este doamna Eva Demeter, datorită ei sunt în această profesie de pedagog. Alt cadru didactic care mi a marcat existenţa este Carmen Maria Dindelegan, căreia, de asemenea, îi mulţumesc.

O lansare deosebit de reuşită, interactivă, cum nu am mai văzut de mult timp şi care ar trebui să constituie un model de urmat.

AnaMaria Roman

comentarii

de cititor la 29 mai 2015 - 06:52

Felicitari!Este o mandrie pentru careieni!

de Horia Mărieș la 29 mai 2015 - 08:19

Mi-ar face mare plăcere dacă aș putea citi cât mai multe astfel de vești.
N-o cunosc pe doamna profesoară Daniela Marcu. Îi doresc să aibă mult succes și cu următoarele ei cărți pentru cei mici și nu numai.
A spus frumos: „,,M-am apucat de scris după ce am văzut în curtea unei fetițe pe nume Denisa, un om de zapadă care avea doi ochi de ceapă galbenă și nasul de ceapă roșie.”
Mă face să mă apuc să caut un astfel de motiv ca să mă apuc și eu de scris.
Dacă o să găsesc cândva unul, promit că probabil peste cca 30 de ani când o să reusesc să-mi scriu prima mea carte, să o lansez tot la liceul pe care l-am absolvit acum o jumătate de veac in Carei..

Lasati un comentariu