Ovidiu T.Pop – noi apariţii editoriale

• publicat la: 22 mai 2015
Ovidiu T.Pop – noi apariţii editoriale

Vineri după-masă, de la ora 16,00,  la Colegiul National Mihai Eminescu, am asistat la lansări şi prezentări  de carte ale neobositului matematician şi în acelaşi timp om de cultură, prof. Ovidiu Pop.

“Poveşti pentru oameni … mari si … mici “ precum şi “Profesor dr. Eugen Seleş” din categoria Caietelor eminescienilor sătmăreni, sunt  două titluri de carte prezentate în cadrul evenimentului de vineri, ce au văzut lumina tiparului cu puţin timp în urmă.

Selected problems for mathematical contest s , autori Ovidiu T.Pop şi Mihaly Bencze, a fost noua aparitie editorială prezentată.

I-au fost alături prieteni, jurnalisti , profesori, dar şi iluştri foşti profesori ai săi.  După cum spunea editorialistul Voicu D. Rusu …“ cărţile reprezintă un dar de suflet pe care autorul îl oferă absolvenţilor şi elevilor , dar mai cu seama iluştrilor lor profesori.Il salut pe profesorul Aurel Dimitriu şi  pe venerabilul profesor Gheorghe Cosma, urându-le viaţă lungă si sănătate neţărmuită.”

Viorel Câmpeanu, un alt prieten al autorului, a afirmat în luarea sa de cuvânt  că  autorul  este un om de atitudine care nu se poate rupe de realitate . … “ e greu să construiesti dar e mai uşor să distrugi” . Ca dar pentru aceste lansări, Viorel Câmpean i-a oferit autorului Anuarul numărul 9 al Liceului Mihai Eminescu, ce cuprinde file din istoria liceului din perioada interbelică.

A rostit  o alocutiune  şi dr Aurel Pop, editorul ce are la activ 190 de titluri de carte editată dintre care 80%  sunt autori sătmăreni. Nici acesta nu a ezitat să rostească cuvinte de laudă la adresa autorului , constatând că “ cei din mediul tehnic au o mai mare preocupare pentru carte” , fapt constatat la expozitia în desfăşurare “ Fabricat în Satu Mare 2015”.

Despre volumul apărut în limba engleză, a rostit câteva  cuvinte  fostul director al colegiului,  prof. Gheorghe Cosma  ……  “vorbitorii au luat partea frumoasă , iar eu am rămas cu partea seacă , matematica . Chiar si prof. dr.  Gabriel Strempel, membru de onoare al Academiei  Române, fost absolvent al liceului nostru, a fost absolut încântat de conţinutul cărţii. Este o mândrie că elevii noştri , cum e şi Ovidiu Pop  dar şi multi altii, s-au reîntors la catedră , publică în Gazeta Matematicăşi se implică în viaţa culturală.

Finalul a apartinut profesorului Kiss Sandor care a spicuit câteva idei din microeseurile cuprinse în “Poveşti pentru oameni … mari şi … mici “, avându-l ca autor pe dascălul Ovidiu Pop :   “Ce este un intelectual? In general, un absolvent deosebit al …. unei şcoli , un om educat , un om care are verticalitate, ţinută si conştiinţă , respect faţă de istoria ţării si a umanităţii şi care participă activ la viaţa culturală, se poate considera şi poate fi considerat .. intelectual. Mercenarii şi slugile, care-si vând conştiinta pentru un .. pumn de arginti, nu se pot numi intelectuali , chiar dacă ..  Din cauza educatiei, conditiei şi a culturii lui, intelectualul are nişte .. pretentii  de la societate , nu .. materiale !  In momentul în care aceste aşteptări nu există , apare … durerea exprimată prin .. cuvinte şi atitudine”.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu