Propunerea PNL de dublare a alocaţiilor pentru copii a fost votată de deputaţi. 77 au fost împotrivă

• publicat la: 20 mai 2015
Propunerea PNL de dublare a alocaţiilor pentru copii  a fost votată de deputaţi. 77 au fost împotrivă

Potrivit hotnews.ro,  Deputatii au aprobat in plen, marti, un amendament al liberalilor, adus Ordonantei de urgenta a Guvernului 65/2014, prin care se dubleaza alocatiile pentru copii de la 42 lei la 84 de lei.

Impactul bugetar calculat in proiectul legislativ fundamentat pe o crestere la 200 de lei a alocatiilor era de 9,6 miliarde de lei, ceea ce ar corespunde unui impact bugetar de 4,03 miliarde lei/an in cazut dublarii alocatiilor la 84 de lei.

Amendamentul a fost sustinut în plen de deputatul PNL Cristina Pocora, autorul său, care a subliniat faptul că acest amendament nu are culoare politică si este „pentru viitorul României”.

Amendamentul a primit in plen 98 voturi pentru si 77 voturi împotrivă, după ce marti, in Comisia de munca, a fost respins, toti deputatii PSD votand impotriva si toti cei de la PNL votand pentru acestia.

Ce sustine Pocora in amendament: „Grurpul Parlamentar al PNL sustine majorarea alocatiei de stat pentru toti copiii la 200 de lei. Stim ca acest lucru nu se poate face decât treptat, din acest motiv acest amendament vizeaza cresterea alocatiei de stat pentur copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani la 0,168 ISR, respectiv 84 de leli, nu mai mult decat a declarat eronat Premierul zilele trecute ca este nivelul acesteia in momentul de fata, urmand ca intr-un viitor cat mai apropiat, când bugetul o va permite, să o aliniem la 200 de lei, cat este pentru copii cu varsta cuprinse intre 0 si 2 ani.
Mai mult, amendamentul vizează si majorarea alocatiilor pentru copiii cu vârsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap, la 0,4 ISR, respectiv 200 de lei, acestia fiind numeric mai putini, deci presiunea bugetară putand fi suportata mai usor in cazul lor.
In conditiile in care aceste alocatii nu au mai fost actualizate din luna ianuarie 2009, desi indicele preturilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale, consideram că amendamentul nostru trebuie sustinut.
Mentionam că la nivelul Uniunii EUropene, media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in timp ce in Romania alocatia unui copil nu depaseste 10 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial. Vorbim de 3,6 milioane de copii pentru care este foarte important sa gasim fondurile necesare respectării dreptului universal consacrat prin Constitutie, dar si prin Conventia ONU referitoare la Drepturile Copilului, mai ales ca procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala in Romania este de 48,5%!”

Argumentele pentru respingerea acestui amendament de catre comisia de munca: „Propunerea nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar.”

Pentru adoptarea finala mai este un pas, intrucat Ordonanta de Guvern nr.65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, amendata astfel, urmeaza sa fie votata de plenul Camerei Deputatilor miercuri, in cadrul sesiunii de vot final.

Lasati un comentariu