Textiliştii sătmăreni se plâng de lipsa muncitorilor calificaţi în domeniu

• publicat la: 21 mai 2015
Textiliştii sătmăreni se plâng de lipsa muncitorilor calificaţi în domeniu

În data de 20.05.2015 la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare a avut loc o şedinţă de lucru la care au fost invitaţi să participe agenţi economici din domeniul textile, directori de licee tehnologice care au profilul de activitate clase de confecţii textile, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi ai Prefecturii.

La această întânire de lucru au participat Antonescu Ramona, reprezentanta Prefecturii, Daniela Culic, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Dinga Adriana, inspector şcolar, Markis Daniela-Liceul Tehnologic Supur, Gindele Emeric, directorului Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ Carei, Dorina Oprea, director adjunct al Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’, Mirela Dutca şi Szokadi Eva de la SC Mondiala SA, Mariana Balas de la SC Europrima SRL, Rodica Batin de la SC KaRo Romania SRL, Ileana Turcus de la SC Siha Romania, Eugen Lateş de la Liceul Tehnologic Tăşnad, Dănuţ Gherman de la Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny’’ Turţ, Delia Buzilă şi Monica Chira de la Colegiul Tehnic ,,Elisa Zamfirescu’’, Kovacs Agnes de la SC Emil Gill Styer, Dorina Codat de la Trirom Knit.

Scopul întânirii a fost de a analiza ocuparea şi formarea profesională în domeniul textil corelat cu oferta de muncă al agenţilor economici.

Agenţii economici prezenţi se confruntă de foarte mult timp cu un deficit de forţă de muncă calificată în domeniul textil ce influenţează negativ atât gradul de realizare a producţiei, cât şi încărcarea utilajelor.Ofertele de muncă depuse la AJOFM nu întotdeauna au fost ocupate cu personal calificat care să le satisfacă gradul de complexitate a producţiei şi cu o fluctuaţie scăzută de personal.

Un număr mare de persoane în căutarea unui loc de muncă înregistrate la agenţie nu doresc să se califice în meseria de confecţioner având în vedere complexitatea muncii şi pachetul salarial propus de agenţii economici. Absolvenţii liceelor de profil nu reuşesc în totalitate să se încadreze în cultura organizaţională a firmei respective căutând alte locuri de muncă în special în domeniul serviciilor.

De aceea se impune ca în anul şcolar 2015-2016 să se înfiinţeze şcoli profesionale de profil de 3 ani. Prin programa şcolară, acestea ar trebui sa  permita  un număr mare de ore la activitatea practică, care în baza unor protocoale semnate cu agenţii economici să se desfăşoare în secţiile de producţie în condiţii concrete de lucru al agentului economic.

Lasati un comentariu