,,Egiptul faronilor’’ a poposit la Carei. Legăturile dacilor cu egiptenii

• publicat la: 11 iunie 2015
,,Egiptul faronilor’’ a poposit la Carei. Legăturile dacilor cu egiptenii

După succesul  expoziţiei de la Satu Mare, exponatele egiptene  provenite de la 10 muzee au ajuns şi la Carei, unde vor poposi   la noi până  la data de 31 august.

Expoziţia ,,Egiptul Faraonilor’’ a fost vernisată miercuri, de la ora 16.00, în prezenţa directorului Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop, a directorului Muzeului Municipal Carei, Hago Nandor si a primarului Kovacs Eugen.

In alocutiunea sa, primarul Kovacs a facut referire la vizitarea unei expozitii la Cairo, fiind impresionat de civilizaţia egipteană reprezentată prin templele şi mormintele faraonilor. A mulţumit Muzeului Judeţean pentru efortul de a aduce o expoziţii  care sunt interesante atât pentru publicul careian, cât şi pentru turişti.

,,Am văzut în mare expoziţia şi nu ştiu ce să vă spun mai mult decât că eu am avut ocazia să văd mormântul lui Tutenkhamon şi muzeul  din Cairo, sincer ce am văzut acolo mi-a plăcut, mai puţin mâncarea egipteană, în schimb civilizaţia egipteană efectiv m-a impresionat şi vă sfătuiesc, cine are posibilitatea, mergeţi până acolo, să nu scăpaţi nici muzeul din Cairo, nici piramidele care nu m-au impresionat deloc, dar pot fi văzute, în schimb m-au impresionat templele şi mormintele acestor faraoni. Muzeul Judeţean se străduieşte să aducă expoziţii care au public şi pentru asta trebuie să le mulţumim, să transporte statuile imense, până se demontează la Satu Mare până se aduce la Carei sunt probleme tehnice, grele, dar le-au rezolvat. Sper  că în continuare Muzeul Judeţean va face aceste eforturi să aducă expoziţii la care oamenii vin şi se uită, atât pentru publicul careian cât şi pentru turiştii care vin la noi.’’


Directorul Muzeului Judeţean, Satu Mare, Felician Pop a afirmat în discursul său că această expoziţie  ,,ruptă parcă din interiorul unei piramide’’, va da un plus de atractivitate castelului careian de-a lungul celor 3 luni cât va fi deschisă publicului. El a vorbit despre misterioasa civilizaţie egipteană afirmând că este una din rădăcinile lumii moderne de astăzi  şi i-a invitat pe  careieni  să viziteze cu interes această frumoasă expoziţie.

,,Despre Egiptul Antic se poate spune foarte multe lucruri, este una dintre cele mai vechi civilizaţii ale omenirii şi obsesia egiptenilor pentru nemurire, iată acele uriaşe piramide care s-au ridicat, a făcut ca noi să putem vedea urmele acelei civilizaţii, procedeele de îmbălsămare şi cei care aţi citit cartea lui Mika Waltari ,,Egipteanul’’, una  dintre cele mai bune cărţi despre epoca lui Akhenaton, faraonul dizident care a vroia să introducă un alt cult, să înlocuiască cultul lui Amon cu cel a lui Athon, reuşeşte să capteze interesul atâtea mii de ani. O civilizaţie care după mii de ani încă îşi trimite către eternitate artefactele, este cu siguranţă o civilizaţie învingătoare. Sunt aici foarte multe lucruri scrise despre această expoziţie, vreau să felicit încă o dată  colegii mei care au făcut efortul să aducă această expoziţie aici şi invit toţi careienii şi pe toţi vizitatorii care trec pragul castelului să intre puţin în misterele Egiptului Antic, pentru că acesta a fost întâi de toate o civilizaţie a misterelor, zeilor şi probabil că această civilizaţie este una din rădăcinile lumii moderne de astăzi.

Directorul Muzeului Municipal, Hago Nandor a  făcut un mic istoric al culturii şi civilizaţiei egiptene care a suscitat interesul arheologilor, dar şi a vânătorilor de comori, având  o influenţă care a ajuns şi până la noi, pe teritoriul vechii Dacii. Există dovezi arheologice în acest sens, ca inscripţionări, amulete, produse ale culturii lor, care au ajuns și în spațiul Daciei antice. A mulţumit apoi colegilor de la Satu Mare şi de la Carei pentru ajutorul  realizării expoziţiei.

Interes scazut  din partea careienilor pentru venisajul acestei expozitii. Cei prezenţi au intrat in sala de expozitie dupa cuvintele de deschidere rostite.

Sala creată pentru a adaposti exponatele egiptene iţi da impresia unui interior al faimoaselor piramide  egiptene. Aici se pot  admira exponate  ca statuete mumifere din faianță, coliere cu amulete din faianţă, statuete din bronz din diferite epoci care reprezentau pe zeul Horus, Osiris, datând din secolele X-VI î.Hr. sau  statueta care îl reprezintă pe zeul Harpokrates, datând deja din epoca elenistică, 332-31 î.Hr, precum şi bijuteriile pe care le purtau vechii egipteni.

Artefactele care au atras în mod special atenţia  vizitatorilor au fost  sarcofagul înscris cu hieroglife, care  fascinează prin monumentalitate, el fiind un exponat autentic  aparţinând unei femei înstărite care datează din epoca ptolemaică (anii 300 î.Hr.), conform celor afirmate  de directorul Hago Nandor, precum şi  fragmentul de picior mumificat, adus  de la muzeul din Sibiu.

A fost expusă şi o mumie alături de obiecte şi  oase  sacre folosite la ceremoniile funerare la care se practica metoda îmbălsămării trupurilor celor decedaţi, acoperiţi apoi cu giulgiu, obiect care a putut fi văzut în cadrul ineditei expoziţii.

De asemenea, prin informațiile expuse pe panouri, vizitatorii vor afla numeroase detalii despre fascinanta istorie și cultură egipteană veche, precum și despre legăturile acesteia cu alte spații geografice, inclusiv cu teritoriul României de astăzi. Legătura Egiptului Antic cu teritoriul României a fost reflectată în expoziţia de la Carei printr-un fragment al unei scrisori private aparţinând unui bărbat dac, găsită pe  cioburi din vase ceramice, ştiut fiind faptul că dacii recrutaţi în armata romană sunt atestaţi în trupele auxiliare din provincia romană Egipt.

Cei care vizitează expoziţia, copii în mod special, iubitori ai civilizaţiei egiptene vor putea viziona filme documentare despre Egiptul antic cu subititrare în limba română.

Am solicitat opinia  unui  vizitator  fata de  această expoziţie a Egiptului Antic. Domnul Petru Zoltan Găman a declarat pentru Buletin de Carei:

,,Ne bucurăm că a sosit şi la noi aici, în Carei de la Satu Mare această expoziţie, este ceva nou şi interesant  pentru Careiul nostru şi pentru locuitori.  Este foarte interesantă expoziţia, cum se vede şi sarcofagul despre care am auzit că e original, mumia ni s-a spus că nu e, e ceva frumos şi ne bucurăm şi noi acuma că avem ocazii din astea să vedem, ceea ce eu doar la televizor am văzut.”

Expoziția poate fi vizitată pe toată durata verii, timp de trei luni,  până pe 31 august. Prețul de intrare este de 5 lei pentru adulți și de 3 lei pentru copii.

comentarii

de Horia Mărieș la 24 septembrie 2015 - 17:01

Aflăm dintr-o carte poștală ilustrată (anzix) că faraonii nu mai vor să plece din Carei, se simt bine in liniștitul orășel din Nordul Ardealului.
Asta, deși semnatarul cărții poștale în zorește pe egipteni cu „Mai duceți-vă odată!” (nu le zice unde, dar bănuim). O fi anti-refugiati.
Nesincronizări organizatorice (exponatele ar fi trebuit să ajungă la Zalău dar apoi li s-a schimbat destinația spre Bistrița Năsăud) precum și faptul că bistrițenii n-au fost în stare să trimită un camion cu o capacitate de 20 tone in care să fie încarcate imitațiile) îl enervează crunt pe semnatarul cărții poștale. Nici nu este de mirare, omul nu este obișnuit de loc cu prezența faraonilor, el este simpatizantul declarat al grófilor, mai ales al celor care umblau desculți prin Asuaju de Sus (sau de Jos, nu se mai știe precis).

Lasati un comentariu