Papa Francisc propune o dată fixă de sărbătorire a Paștelui

• publicat la: 13 iunie 2015
Papa Francisc propune o dată fixă de sărbătorire a Paștelui

Papa Francisc a propus stabilirea unei date fixe a Paștelui, pentru ca această sărbătoare să poată fi celebrată împreună cu Biserica Ortodoxă, a transmis sâmbătă Radio Vatican, preluat de agenția DPA.

Paștele este cea mai importantă dată creștină, marcând învierea lui Iisus Hristos, dar data se modifică în fiecare an.Catolicii sărbătoresc Paștele în prima duminică după prima Lună Plină ce are loc după echinocțiul de primăvară (21 martie). Pentru ortodocși, care folosesc calendarul iulian, mai degrabă decât pe cel gregorian, această dată cade adesea o săptămână mai târziu.

„Trebuie să găsim un acord” pentru o dată comună, a spus Francisc, sugerând a doua duminică a lunii aprilie.

Constatând că fenomenul de Luna Plină se produce tot mai târziu în timpul anului, suveranul pontif a glumit: „În 60 ani riscăm să sărbătorim Paștele în luna august”.

Papa Francisc a făcut această propunere vineri, 12 iunie, în cadrul întâlnirii cu participanții la cea de-a treia Reculegere mondială a preoților, organizată de Mișcarea Catolică Internațională de Reînnoire Carismatică și de Fraternitatea Catolică,consemneaza agerpress.ro

comentarii

de Lucian la 15 iunie 2015 - 07:38

In sfarsit s a trezit cineva la realitate.

de sorin florut la 17 iunie 2015 - 06:36

Nu exista riscul de a sarbatori Sfintele Pasti in august nici peste 600 de ani, necum peste 60, dar se poate intampla cu Ramadanul. Luna are 4 faze (una din ele este cea de luna plina) care se repeta ciclic la 28 de zile. Diferenta intre calendarul iulian = stil vechi – folosit pentru calcularea pascalitatii in bisericile ortodoxe – si cel gregorian (folosit in acelasi scop de biserica romano-catolica) este, pe durata intregului secol XXI, de 15 zile. La fiecare suta de ani se adauga 1 (una) zi. Deci, peste 60 de ani diferenta va fi tot de 15 zile ca si acum. Ca urmare, diferenta intre data Pastilor romano-catolice si cea a celor ortodoxe poate de maximum 15 + 28 (ciclul lunar)= 43 de zile, adica, din prima duminica de dupa 20 martie, cand se produce echinoctiul de primavara, deci sa zicem 28-30 martie. Daca luna plina apare abia peste 3 saptamani, pastile catolice sunt pe aproximativ 20 aprilie. Nu pot fi mai tarziu, pentru ca trebuie sa fie in prima duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara, care sa nu coincida cu pastile evreiesti. Daca se suprapun, atunci pastile crestine se sarbtoresc in duminica urmatoare. La crestinii ortodocsi, data echinoctiului de primavara se calculeaza exact in acelasi mod, doar ca data este cu 15 zile mai tarziu, deci cam maximum 7 aprilie. Din acest moment trebuie calculata prima duminica cu luna plina, care nu poate fi mai tarziu de maximum 28 zile (la care se produce ciclic luna plina) deci in acest caz la ortodocsi Sfintele Pasti cad undeva la inceputul lunii mai.

Lasati un comentariu