Procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca

• publicat la: 1 iunie 2015
Procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca

Pentru al cincilea an consecutiv, clujenii au participat de praznicul Pogorârii Sfântului Duh la tradiționala procesiune organizată de Arhiepiscopia Clujului. Alături de un sobor de peste 100 de preoți și în ciuda ploii torențiale, credincioșii au ieșit astăzi, 31 mai 2015, pe străzile orașului să mărturisească credința și bucuria acestui praznic, asemeni Sfinților Apostoli asupra cărora s-a pogorât Duhul Sfânt,informeaza Radio Renasterea.

Înaltpresfintitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Gurie al Devei și Hunedoarei au fost ierarhii care au condus procesiunea, la care au participat toți preoții din Cluj-Napoca. Pelerinajul a avut loc pe traseul: P-ța Avram Iancu, B-dul 21 decembrie 1989 și Bd-ul Eroilor, cu oprire la Catedrala Mitropolitană, unde a avut loc Sfințirea apei.

Înaintea procesiunii, soborul de ierarhi a oficiat Vecernia specială a praznicului, numită Vecernia plecării genunchilor, cu o randuială specială, unică pe durata unui an bisericesc.

„Toți creștinii suntem chemați să devenim misionari”

La finalul acesteia, Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe credincioși să fie misonari, asemeni Apostolilor Mântuitorului Iisus Hristos: „Apostolii au devenit misionari, de aceea și noi toți creștinii suntem chemați să devenim misionari într-o lume în care mai mult sau mai puțin despre mântuirea pe care Domnul Iisus Hristos ne-a adus-o. Nu numai pericopa scripturistică, ci și Troparul sărbătorii de astăzi ne învață să fim misionari: «Binecuvântat ești Hristoase Dumnezeule, Cel ce preaînțelept pe pescari i-ai arătat, trimițându-le lor Duhul Sfânt și prin trânșii lemea ai vânat iubitorule de oameni, Slavă Ție». Așadar, prin frățiile voastre, Domnul Hristos care revarsă Duhul Sfânt vrea să-i vâneze pe toți oamenii și să-i aducă la cunoștiința Evangheliei sale. Acum ne este foarte limpede că noi trebuie să devenim misionari, nu neapărat cu cuvântul, ci mai ales cu viața noastră, care ar trebui să fie contaminantă pentru cei care nu au o practică religioasă”.

Procesiunea de Rusalii s-a desfășurat  pentru al cincilea an consecutiv la Cluj-Napoca și a fost organizată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.

Lasati un comentariu