ROMÂNIA PLĂTEȘTE MILIOANE DE EURO DIN CAUZA ERORILOR JUDICIARE iar Comisia juridică a Camerei Deputaților respinge un proiect de lege privind răspunderea magistraților

• publicat la: 10 June 2015
ROMÂNIA PLĂTEȘTE MILIOANE DE EURO DIN CAUZA ERORILOR JUDICIARE iar  Comisia juridică a Camerei Deputaților respinge un proiect de lege privind răspunderea magistraților

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, marți, un proiect de lege care modifică statutul judecătorilor și procurorilor și care prevede răspunderea magistraților care cu rea-credință sau din gravă neglijență au săvârșit erori judiciare cauzatoare de prejudicii, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului de lege semnat de 45 de parlamentari de la toate partidele reprezentate în legislativ, în “situația în care statul român a fost condamnat de către o instanță internațională și obligat să plătească despăgubiri printr-o decizie definitivă, acțiunea în regres împotriva celui care cu rea-credință sau din gravă neglijență a provocat situația provocatoare de daune este obligatorie”.

“Dreptul persoanelor vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârșite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care partea a uzat de toate căile de atac prevăzute de lege împotriva hotărârii ce se pretinde a constitui o eroare judiciară. După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor aliniatului 6 statul se va îndrepta, de îndată, cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea-credință sau gravă neglijență a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. Termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de acest articol este de 10 ani”, spune textul proiectului de lege care a fost respins de comisie.

Împotriva acestor prevederi s-au declarat reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM și ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Între timp, în perioada 1 ianuarie 1998 – 10 septembrie 2014 Guvernul României a plătit, prin Ministerul Finanțelor Publice, suma de 196.053.293 lei reprezentând despăgubiri în urma hotărârilor CEDO, ceea ce înseamnă peste 44,5 milioane de euro (o medie de 2,6 milioane de euro pe an). Documente și detalii despre aceste subiect aici.

sursa Dan Tanasa.ro

Lasati un comentariu