Una din firmele ce execută lucrările reţelei de apă de la Carei apare într-un dosar DNA de spălare de bani

• publicat la: 3 iunie 2015
Una din firmele ce execută lucrările reţelei de apă de la Carei apare într-un dosar DNA de spălare de bani

Potrivit comunicatului dat publicităţii de DNA, legat de reţinerea  vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte UDMR Bihor, Kiss Alexandru, pentru spălare a banilor, în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită şi
trafic de influență, în formă continuată, apare  si numele firmei din Ungaria, Keviep KFT  care face parte din consortiul ce executa proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, România”, implementat de operatorul regional Apaserv SA Satu Mare.   Atât Florica Marchiş, managerul de implementare a proiectului,  cât şi purtătoarea de cuvânt a Apaserv Satu Mare au confirmat că firma Keviep KFT  Debrecen este unul dintre executanţii lucrărilor proiectului amintit mai sus.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte UDMR Bihor, Kiss Alexandru a fost reţinut 24 de ore de către procurorii DNA, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, impreuna cu  omul de afaceri Beniamin Rus – patronul grupului de firme Selina. Cei doi sunt acuzati de acţiuni ilicite în afacerea de vânzare de către Consiliul Judeţean către Selina, a terenurilor din Calea Aradului şi strada Universităţii, in perioada  în  care  Kiss era preşedintele Consiliului Judeţean.

Anchetatorii susţin că, alături de alte persoane, Kiss Alexandru şi Beniamin Rus “au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro”.

În comunicatul DNA se arată că   „În perioada octombrie 2003 – iunie 2004, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Roatiş Gheorghe Ioan împreună cu suspectul Mudura Alexandru au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de suspectul Mudura Alexandru şi inculpații Kiss Alexandru Iosif Francisc și Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care KEVIEP Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de inculpatul Roatiș Gheorghe-Ioan.

În concret, KEVIEP Kft Debrețin a livrat către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru.

În perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo și Rus Beneamin împreună cu suspectul Mudura Alexandru au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru.

Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și suspectului Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

În perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii WASLEYS WORLDWIDE LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

Suma de bani respectivă, spălată prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, l-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.

În perioada 2004 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo și cu suspectul Mudura Alexandru, în mod repetat, au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.

Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”.

 

La Carei sunt in plina desfasurare lucrarile de executie a proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, România”, implementat de operatorul regional Apaserv SA Satu Mare.Valoarea totală a lucrărilor este de 25.914.315 lei, fără TVA. Din aceste fonduri, la Carei se va realiza extinderea reţelei de alimentare cu apă pe aproximativ 3,3 km, se va reabilita reţeaua de alimentare cu apă pe aproximativ 8,5 km, respectiv se vor reabilita aproximativ 8 km de reţele de canalizare. Totodată, reţelele de canalizare se vor extinde cu 16 km.

Investiţia de la Carei şi de la Căpleni va fi realizată de asocierea unor companii precum: SC Saminstal SRL, SC Poszet SRL, Keviep KFT, alături de SC Viakon Drum SRL.

comentarii

de Horia Mărieș la 4 iunie 2015 - 07:29

Interesantă escrocherie. Bună de inclus in cartea, în antologia aflată in curs de editare și aparitie intitulată “Escrocheriile majore ale politicienile și primașilor din România în cei 25 de ani postdecembriști.”

Cred că ar fi util, ba chiar foarte necesar un scurt “update” la articol: Să se menționeze valoarea totală a lucrarilor contractate de Apaserv Satu Mare pentru a fi executate în județul Satu Mare, inclusiv în orasul Carei, de către firma “Keviep KFT” din Debrecen, Magyarorszag.

In final, o intrebare retorică: Cât timp va trebui oare să se gândească directorul general al Apaserv Satu Mare, ca, după citirea comunicatului DNA Nr. 1008/VIII/3 din 2 iunie 2015 să dispuna rezilierea tuturor contractelor cu Keviep Kft., Debrecen?

Dacă eram în locul lui, eu unul “îi zburam”, fără nici o altă discuție, încă de ieri, din ziua de 3 iunie 2015. Nu fiindcă este o firmă din Ungaria ci fiindcă sunt niște escroci. Dar nu sunt directorul general Apaserv Satu Mare – și ăsta este norocul chior al celor de la Keviep Kft.!

Lasati un comentariu