Casele devin inteligente de anul viitor. Sistemul este testat de informaticieni din Cluj-Napoca

• publicat la: 24 iulie 2015
Casele devin inteligente de anul viitor. Sistemul este testat de informaticieni din Cluj-Napoca

Casa viitorului va fi controlată de o inteligență artificială care va avea capacitatea să anticipeze dorinţele proprietarului. Ideea le aparţine unor informaticieni din Cluj-Napoca. Ei spun că testează deja un sistem care setează automat temperatura, umiditatea şi luminile din apartament. Mai mult, aplicaţia poate memora preferinţele multimedia ale utilizatorului şi le poate reda atunci când acesta intră în casă.

Când proprietarul se apropie de intrare, uşa şi luminile ambientale se deschid automat. Aerul condiţionat porneşte la temperatura setată dinainte, iar din boxe se aude melodia preferată. Casa “ştie” că stăpânul ei se-ntoarce, datorită conexiunii cu telefonul inteligent al acestuia.

Dan Chiuzbaian, creatorul sistemului: „Imediat după instalarea sistemului VIKI trece printr-un mod de învățare, un mod learning în care urmărește cu atenție care sunt funcționalitățile pe care le acționează utilizatorul când ajunge acasă”.

Cu ajutorul unor senzori montaţi în casă, sistemul inteligent are capacitatea de a lua singură decizii care se pot dovedi economice pentru proprietar, titrează DIGI24.

Oana Dobrican, economist: „Ştie când tu pleci de acasă senzorii nu mai detectează prezența astfel încât începe să închidă luminile pe care e posibil să le lași deschise. În medie s-a demonstrat o eficiență energentică de 22% exprimată în kw pe oră”.

Sistemul a fost testat deja, în birourile celor care l-au creat.

Mădălina Neacșu, programator: „În momentul în care venim dimineața și ne logăm fiecare pe user-ul lui ne aprinde lumina de pe birou în funcție de lumina de afară. În al doilea rând, ne-a învățat preferințele muzicale. În momentul când intrăm pe modul relax fiecare pe userul lui știe ce ne place”.

sursa digi24.ro

Lasati un comentariu