Despărţământul ASTRA Carei a comemorat 45 de ani de la moartea lui Costa Carei

• publicat la: 16 iulie 2015
Despărţământul ASTRA Carei a comemorat 45 de ani de la moartea lui Costa Carei

Joi, 16 iulie 2015, comemorăm 45 de ani de la moartea poetului, traducătorului şi artistului plastic Costa Carei.

Singura placă comemorativă  pentru costa Carei se află amplasată pe faţada Căminului Cultural din Sanislău. Reprezentanţi ai Despărţământului ASTRA Carei s-au deplasat la Sanislău pentru a depune o jerbă de flori la placa comemorativă, în semn de omagiu la  adresa singurului poet care din dragoste pentru oraşul în care a copilărit şi unde şi-a început studiile şi-a însuşit numele acestuia. Comemorarea nu a suscitat interesul niciunei instituţii de cultură.

Costa Carei, pe numele de botez Dimitrie Coriolan Coltău, s-a născut în 10 decembrie 1909 la Sanislău.Tatăl său a fost fiul unuia dintre participanţii cei mai activi la evenimentele care au dus la Unirea de la 1 Decembrie 1918, Dimitrie Coltău, pe atunci contabil principal la sucursala Băncii “Bihoreana” din Carei.  La Carei, locul copilăriei cărturarului, familia locuia pe strada Karolyi nr. 32. Urmează şcoala primară în oraşul copilăriei, studiile liceale le face la Sibiu.  În 1935 este licenţiat în drept.

Ajunge in capitala maghiară unde  se dedică gazetăriei, corespondent fiind al ziarului „Rampa”., care avea ca şi colaboratori, printre alţii, pe Ion Minulescu, Mihai Sorbul, Radu Boureanu, V.I. Popa, I. Valjan, Hortensia Papadat-Bengescu sau Camil Petrescu.

Costa Carei, un foarte bun vorbitor de limbă maghiară şi un fin cunoscător a culturii poporului maghiar, a fost un militant pentru apropierea dintre culturile română şi cea maghiară, traducând versuri aparţinând unor nume de referinţă ale liricii maghiare: Petofi Sandor, Ady Endre, Jozsef Attila, Kosztolanzi Dezso, Babits Mihaly, Juhasz Gyula. Se alătură astfel, grupului de traducători sătmăreni,căruia îi dă un plus de valoare, printre care se numărau George A. Pere, Livia Bacâru, Valentin Strava, Petre Nistor, Gabriel Georescu, Vasile Herman, Teodor Boşca, Corneliu Balla, Ion Ghiur, Radu Ulmeanu.

Opera sa literară a constat în special din traduceri, dar a publicat şi poezii originale cum sunt cele din volumul „Celebrare”, apărut în 1969. A debutat cu volumul „Tălmăciri din lirica lui Ady Endre”, apărut la Bucureşti în 1945.  Al doilea volum de traduceri a fost ediţia bilingvă sub titlul „Din lirica lui Petofi/Patofi valogattot versei”, editată de Annymus Kiado la Budapesta în 1948.

Postum i-au apărut volumele de traduceri „Să cauţi forma. Tălmăciri din lirica maghiară” (Editura Kriterion, 1974) şi „Poemele tuturor tainelor”((Bucureşti, Editura Grai şi Suflet – Cultura Naţională, 1995).   A trecut la cele veşnice în 16 iulie 1970.

Membrii Despărţământului ASTRA Carei, Marius şi Elena Coşarcă, Dorin Donca, Maria Dohan, Roxana Mihaly,  au fost primiţi de viceprimarul comunei Sanislău, Răzvan Ionuţ  Roşca, de Ştefan Lungu , Călin Mateş şi interpretul Ionică Moiş. Datorită înălţimii la care a fost amplasată placa comemorativă pe Căminul Cultural,  jerba de flori a fost depusă cu ajutorul cupei unui utilaj de pe plan local.

Preşedinta Astra Carei, ing.Daniela Ciută a dat apoi citire unui material despre viaţa şi activitatea lui Costa Carei, pe numele său de botez, Dimitrie Coriolan Coltău.

În semn de mulţumire pentru momentul comemorativ adresat lui Costa Carei, Ştefan Lungu a încântat asistenţa cu câteva melodii folk interpretate cu  măiestrie, la chitară.

Careienii au avut apoi posibilitatea să admire colecţia de ceramică şi obiecte artizanale din locuinţa lui Ionică Moiş.

Despărţământul  ASTRA Careia depus o solicitare pentru amplasarea unei plăci comemorative şi pe casa  în care a trăit în Carei cărturarul Costa Carei.

redacţia

comentarii

de ioan ciarnău la 16 iulie 2015 - 22:06

Felicitări membrilor ASTRA Carei care au iniţiat acest act comemorativ, urmat de depuneri de flori la Placa de la Sanislău, dedicată poetului Costa Carei
!!! Îmi pare rău că nu am ştiut de această acţiune de înaltă ţinută civică şi patriotică, aş fi participat şi eu cu dragă inimă. Oricum, chiar şi sufleteşte, mă situez alături de conducerea ASTRA Carei şi susţin toate acţiunile acesteia.

Lasati un comentariu