György Frunda, a fost INFORMATOR al SECURITĂŢII cu numele conspirative EMIL, FREND, FURNEA, FAUR şi FRICIU

• publicat la: 22 iulie 2015
György Frunda, a fost INFORMATOR al SECURITĂŢII cu numele conspirative EMIL, FREND, FURNEA, FAUR şi FRICIU

György Frunda, consilierul special al premierului PSD Victor Ponta, membru fondator al UDMR, deputat, senator şi fost candidat la preşedinţia României, a minţit în repetate rânduri în declaraţiile sale de necolaborare cu Securitate, făcute înainte de a se introduce în calităţile sale oficiale enumerate aici. Potrivit documentelor CNSAS consultate de noi, György Frunda, pe atunci Gheorghe, a fost recrutat de Securitate încă din 1979 şi a purtat numele conspirative de sursă EMIL, FRICIU şi FREND şi cele de urmărit FAUR şi FURNEA.

Noile informaţii au devenit publice după ce CNSAS s-a sesizat din oficiu, iar Asociaţia Civic Media a solicitat oficial cercetarea numitului ţinând cont de funcţia sa de consilier al primului ministru, cât şi de transferul către CNSAS a unor noi documente din Arhiva SRI. Investigatorii CNSAS au cercetat timp aproape de doi ani sutele de file ale dosarelor lui György (Gheorghe) Frunda şi zeci de alte dosare şi persoane din anturajul său, pe care le-a turnat la Securitate sau le-ar fi putut turna în cei zece ani care s-au scurs de la prima sa recrutare şi până la evenimentele din decembrie 1989. De notat că ultima informare din Dosarului lui FRUNDA – alias EMIL, alias FRICIU, alias FREND – datează din 25.09.1989.

Falsul în acte publice comis de consilierul lui Ponta, György Frunda, în mod repetat, timp de 25 de ani, este amplificat de CV-ul său impresionant, din care nu lipsesc funcţii menite să pună ordine în legislaţia României în acord cu cea europeană, cum ar fi cea de secretar al Comisiei pentru Elaborarea Constituţiei sau de membru al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi raportor al Consiliului Europei privind naţiunile, minorităţile şi religia, unde s-a remarcat atacând constant românii şi statul român şi debitând cele mai mari prostii privind aşa-zisa discriminare a maghiarilor din România, chiar şi când UDMR se afla la Guvernare. Domnul Frunda este cunoscut şi ca apărătorul unor ucigaşi de români şi de evrei, între care se află criminalul de război Wass Albert, pentru care a încercat, în van, reabilitarea, dar şi ca un contestatar feroce al Agenţiei Naţionale de Integritate. Curios, el nu a intrat în atenţia Institutului “Elie Wiesel” şi nici a oengiştilor de profesie, în ciuda activităţii sale pro-antisemite şi anti-anticorupţie. Informatorul Securităţii György Frunda a fost şi vicepreşedinte al Grupului Parlamentar al Partidului Popular European şi mai poartă şi Ordinul de Merit al Republicii Ungare în Grad de Mare Cruce, acordat de preşedintele Ungariei, Ferenc Mádl. Oare ce-or zice acum aceste înalte foruri de faptul că au adus la sânul lor un turnător al Securităţii române?

Hocus-pocus cu Adeverinţa CNSAS

Noua decizie a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, emisă după lungi dezbateri şi controverse, despre care s-a relatat pe blogul Roncea.Ro (în 25 iunie a.c.), deşi poartă data de 21.04.2015 a fost postată pe site-ul CNSAS de abia zilele trecute, după trei luni de la emitere, ea fiind încă în termenul legal de contestare de către cei interesaţi, potrivit Legii. Decizia în sine se consacră ca o premieră în istoria CNSAS, după ce secretarul Colegiului CNSAS, profesorul dr. în drept Corneliu Turianu, a contestat printr-o Opinie separată formularea din finalul Adeverinţei Nr. 422/21.04.2015, în care se susţine că informatorului lui Victor Ponta “nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii, în sensul legii”, afirmând că aceasta trebuie schimbată cu “Dl. FRUNDA Gyorgy a furnizat informaţii Securităţii”.

Integral în ziarul BURSA   via napocanews.ro

foto Agerpres

comentarii

de Horia Mărieș la 22 iulie 2015 - 11:11

Domnul György Frunda, consilierul special al premierului PSD Victor Ponta, membru fondator al UDMR, deputat, senator şi fost candidat la preşedinţia României, este un foarte bine cotat avocat.

A făcut o avere considerabilă din această avocățeală și din alte afaceri in ultimii 25 de ani. Inainte de Revoluție era un pârlit, un csóró, exact asa cum este acum primașul Kovacs, membru al aceluiași partid RMDSz.
A se vedea declaratia de avere a lui Gy Frumda postatá pe site-ul Senatului.

Din filmuletul postat alaltăieri nu rezultă altceva decât că distinsul domn Frunda, pe care l-am apreciat până și eu de foarte multe ori în aparițiiile lui de pe sticla televizoarelor, este un mincinos notoriu, de cea mai joasă speță, un sperjur, fiindcă a ascuns timp de 23 de ani că a fost informator al Securității.

http://youtu.be/c5t6seND2MQ

Acum domnul avocat Frunda va avea ocazia să-și pună la bătaie cunoștiințele juridice și averea colosală pentru un cetațean al acestei țari, ca să-si dovedească nevinovăția, ca să se apere.

Până când instanța se va pronunța, eu unul nu pot să-i spun Domnului Gy. Frunda decât un foarte respectuos „Az anyádba, es maradjál minél töbet ot!, mincinosule nerușinat și jegos!”.

de Horia Mărieș la 22 iulie 2015 - 11:49

Opinia „la o altă opinie” a unui dobitoc:

http://www.cnsas.ro/documente/adeverinte/2015/422%20Frunda%20Gyorgy%20opinie2.pdf

de dimitriu radu mihai la 23 iulie 2015 - 04:58

si ce le-a trebuit 25 de ani sa faca acesta descoperier sua uu tinut-o la sertar ca si cei de la DNA si o folosesc cand vreau sa rupa picoarele unuia sau altuia asa cum dicteaza BINOMUL DNA-SRI.Nu ne vom face bine niciodata daca mergem in acest ritm,DIN PACARE!

de Horia Mărieș la 23 iulie 2015 - 08:09

@Dumitru Radu Mihai.

V-am pus la dispoziție un link.

http://www.cnsas.ro/documente/adeverinte/2015/422%20Frunda%20Gyorgy.pdf

N-ați citit. Primul, cel cu ” adeverința” Dar vă permiteți comentarii total pe lângă subiect.
N-ar fi nici prima dată și probabil câ nu va fi nici ultima dată.

Dacă l-ați fi citit. ați fo observat că la pct. 6 din „Adeverință” se scrie de identificarea unor documente noi, neprocesate, in dosarele informative ce-l privesc pe Gyorgy Frunda. Deci nu CNSAS a dormit cu „descoperirea” tinuță in sertar 25 de ani și nici nu a scos-o acum, doar fiindcă ar vrea să-i rupă picioarele lui Frunda acum.
Acum s-au obtinut probele ce certifica faptul ca Frunda a fost un josnic (tróger) informator al Secu.

Pe de altă parte, DNA n-are nici o treabă in acest caz. Aici nu este vorba de corupție.

în cazul lui Gorgy Frunda este vorba de justitie, de o faptă penală. Iar fapta penală constă în faptul că Gyorgy Frunda a dat timp de 23 de ani declarații pe proprie răspundere mincinoase. A dat declarații în sensul că n-a fost informator al Securității, sau, in subsidiar, că nu a desfasurat activitati de politie politica. Falsul în declarații se pedepsește conform prevederilor art. 292 din vechiul Cod Penal (Art. 326 Noul Cod Penal)

Vechiul Cod Penal Capitolul III
FALSURI ÎN ÎNSCRISURI
Art. 292
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Noul Cod Penal CAPITOLUL III
Falsuri în înscrisuri
Art. 326
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dar stati Dvs liniștit, fiți fără nici o grijă, Gyorgy Frunda va scăpa basma curată și din justiție.
Are resurse financiare suficiente ca să obțină în mod cert acest lucru.
El și-a turnat doar prietenii la Securitate, el a fost doar egy aljas besugó iar apoi s-a dovedit a fi doar un mincinos nesimțit semnãnd declarații pe proprie răspundere mincinoase. Altfel este un băiat foarte de treabă. Bun de pus la rana proștilor.
Va scăpa nevâtămat.

El nu a furat o jucărie, ca femeia care a fost condamnată pentru această faptă la un an de inchisoare. O amărâtă din Resita, de ziua fiului ei, deoarece nu a avut bani, a furat o jucărie dintr-un magazin. Femeia a fost condamnată la un an cu executare si a fost arestată în penitenciarul din Arad. Nu i s-a permis nici macar sa asiste la inmormantarea fiului ei de 9 ani care s-a inecat la strand.

Asta e lumea (cu justiția ei) in care trăim?

de andrei la 25 iulie 2015 - 23:23

toti comunistii cu carnet au fost informatori iar primii comunisti la noi au fost ungurii. nu toti ca cine avea de lucru nu aveau timp.
cei care nu au fost in stare sa se descurce singuri au intrat in partidul pcr!

de Dulghi la 5 august 2015 - 07:22

Da mai Andrei, au fost informatori da?
Ei sunt superprotejatii sistemului, politicienii trecerii de la comunism la democratie, formatorii de opinie, candidati la presedentie, lideri centrali ai politicii „moderne”.
Poi domnul meu, acum ca stii de falsirile in inscrisuri, IN MOD REPETAT, poi da naibs cu el de pamant. Pune-l la beci 10 ani, ca a recidivat cu aceiasi infractiune „fals in inscrisuri”.
Sper sa se arate justitia cu mana forte in acest caz gretos si profund imoral!
Simaticutil de Frunda. Poi fut.l in basca!

Lasati un comentariu