Bac 2015 Carei, sesiunea de toamnă: ,, mai uşor ca în vară”

• publicat la: 24 august 2015
Bac 2015 Carei, sesiunea de toamnă: ,, mai uşor ca în vară”

Azi, 24 august 2015 s-a desfăşurat proba scrisă la Limba şi Literatura Română din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat – sesiunea august-septembrie 2015.

La sesiunea  din toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris aproximativ 55.000 de candidati, potrivit unei centralizări a MECS.   66,41% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul in sesiunea iunie – iulie.

La Centrul de examinare de la Liceul Teoretic Carei, pe listele candidaţilor care îşi testează cunoştinţele la sesiunea de toamnă  au figurat un număr de 87 de candidaţi.  Elevii de la profilul real care  au picat la prima sesiune din vară au primit, la primul subiect, o poezie la prima vedere aparţinând lui Nicole Labiş-,,Dor căzut’’, la subiectul al doilea, au avut de redactat un eseu despre importanţa implicării tinerilor în acţiuni umanitare şi la subiectul al treilea, elevii au avut de caracterizat un personaj dintr-o nuvelă psihologică.

Liceenii care au terminat profilul uman, au primit o poezie la prima vedere din lirica lui Radu Stanca-,,Preludiu de toamnă’’, la subiectul al doilea, un text argumentativ  despre importanța cunoașterii biografiei unei personalități istorice sau culturale iar  la subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu, despre relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată în liceu.

Câţiva dintre candidaţii care au participat la proba scrisă de astăzi au declarat pentru Buletin de Carei că  subiectele pe care le-au primit le-au dat ceva emoţii  dar au fost rezolvabile şi s-au descurcat, fiind mai uşor decât la sesiunea din vară.

Raul Vidrean:  ,,a fost destul de uşor.Nu m-am aşteptat să-mi cadă la subiectul al treilea  nuvela, dar am ştiut. Eu zic că m-am descurcat şi că o să-l trec. Numai la proba de limba română scris am căzut în vară. De abia aştept să aflu rezultatul duminică şi să mă bucur că am trecut şi peste acest hop.’’

 

Ioan Burlacu este absolvent al Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ din Carei, promoţia 2015, profilul protecţia mediului. El a ieşit uşurat din examen, spunând că subiectele au fost facile  iar la subiectul al treilea, nuvela Moara cu Noroc  a declarat că a ştiut. ,,M-am descurcat pentru că am învăţat nuvela psihologică ,,Moara cu noroc’’ şi mi-a plăcut.’’ El a căzut şi la proba de biologie şi va veni vineri pentru a o susţine. După bacalaureat, vreau să dau la facultate la Oradea.’’, a încheiat acesta.

Şi Ruha Timea  este absolventă a promoţiei 2015  a liceului Romano-Catolic  Josephus Calasantius şi a revenit la sesiunea din toamnă a bacalaureatului pentru a  susţine proba scrisă la Limba şi Literatura Română.

Ea a spus  ,,Faţă de sesiunea din vară  a fost mult mai uşor de data asta…  La nuvelă nu m-am aşteptat, dar cred că am scris bine şi că o să-l trec, acuma depinde şi de profesorii corectori.Dacă aş fi primit anul trecut subiectele acestea,m-as fi descurcat mult mai bine. Numai la română am căzut. O să aflu rezultatele duminică şi apoi mă voi gândi ce voi face în continuare’’, a spus candidata.

Din păcate,un grup de elevi  proaspăt ieşiti de la proba scrisă  de Limba şi Literatura Română nu au dorit să  ne împărtăşească impresii de la examen…..  ,,nu în limba română” după cum au specificat.

 Examenul de bacalaureat, probele  scrise, continuă cu proba obligatorie a profilului, miercuri, 26 august, si cu proba la alegere a profilului si specializării vineri, 28 august.

Candidaţii vor afla rezultatele pe 31 august, până la ora 12,00, si vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12,00 si 16,00. Contestaţiile vor fi rezolvate în zilele de 1 si 2 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu