Guvernul încearcă să-i păcălească din nou pe şoferi

• publicat la: 27 august 2015
Guvernul încearcă să-i păcălească din nou pe şoferi

Guvernul a adoptat azi o ordonanţă de urgenţă, prin care încearcă să degreveze instanţele de judecată de sutele de mii de procese deschise de conducătorii auto pentru recuperarea banilor plătiţi de taxa auto.

Şoferii pot cere pe cale administrativă restituirea banilor, însă sumele vor fi plătite eşalonat pe o perioadă de 5 ani.

Măsura este astfel doar parţial bună şi mulţi conducători auto vor prefera probabil să apeleze în continuare la justiţie.

Taxa auto, în multiplele ei variante, a fost declarată ilegală de instanţele europene, însă Guvernul României nu a restituit banii şoferilor care achitaseră deja taxa, aşa încât sute de mii de procese au fost deschise în justiţie.

Astfel, taxa de prima înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini. În ianuarie 2012, a intrat în vigoare o nouă taxă auto.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, în februarie 2014, că taxa auto instituită în 2012 contravine articolului 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, care se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second-hand.

Ce prevede ordonanţa Guvernului

Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acţiune în instanţă, iar banii vor fi primiţi înapoi în rate, pe parcursul a cinci ani.

integral pe romaniacurata.ro

Lasati un comentariu