Pagina organizaţiei guvernamentale Primăria Carei instrument de discriminare

• publicat la: 19 august 2015
Pagina organizaţiei guvernamentale Primăria Carei instrument de discriminare

Zilele satului Ianculeşti, ce aparţine de UAT Carei, nu au fost anunţate  ca eveniment  de Primăria Carei , aidoma evenimentelor  organizate de protejatele Primăriei.

Duminică, 16 august 2015, la Ianculeşti, satul ce aparţine de UAT Carei , a avut loc a XVI-a ediţie a Festivalului Zilele Iancului. Manifestările au adunat laolaltă nu numai locuitorii comunităţii rurale ci şi foarte mulţi careieni.  S-a  cântat, s-a dansat , s-au încins hori în faţa scenei , cu alte cuvinte a existat o atmosferă  plăcută, familială, în pofida vremii caniculare de afară. Încăpăţânarea cu care moţii de câmpie din Ianculeşti  ţin să îţi păstreze obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti, impresionează şi  le face cinste.

Nu acelaşi lucru îl putem afirma despre primarul mun.Carei, Kovacs Eugen, care  sortează   activităţile cultural-artistice ale careienilor  în funcţie de  interesele sale. Impresionează  la domnia sa încăpăţânarea cu care discriminează cetăţenii al căror primar este. Înflăcărarea sa nu mai cunoaşte limite şi se foloseşte până şi de paginile oficiale ale instituţiei  Primăriei Carei, gestionate de consilierii săi racolaţi din presa de limbă maghiară şi de finul său ce are trecut în contractul încheiat cu Primăria Carei la obiectul de activitate, administrarea paginii sociale.

Festivalul  Zilele Iancului al moţilor din Ianculeşti, sat ce aparţine de UAT Carei nu  este o  activitate pe care anagajaţii primarului Kovacs o consideră demnă de a apare pe paginile oficiale ale Primăriei Carei. Pentru acest eveniment, Consiliul Local al mun.Carei a aprobat alocarea sumei de 12.000 lei, desi primarul nu a dorit nici măcar să introducă pe ordinea de zi solicitarea delegatului sătesc  pentru desfăşurarea celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului  Zilele Iancului.

Pe pagina oficială a organizaţiei guvernamentale Primăria Carei, nu apare nici măcar o menţiune despre evenimentul de la Ianculeşti, un festival aflat la cea de-a XVI-a editie. Nu a existat nici măcar o informare legată de viitorul eveniment  dintr-o comunitate ce aparţine de mun.Carei dar apar constant informări despre evenimente private, ale unor activităţi desfăşurate de  societăţi private, mai ales ales cea care este susţinută de primăria Carei prin favoritisme  de ordin financiar, adică închirierea unui bun al oraşului pe sume modice,cum este ştrandul termal.

Discriminarea practicată la UAT Carei nu este o noutate pentru nimeni dar vă semnalăm faptul că aceasta se răsfrânge în continuare asupra comunităţii româneşti. Cu primar şi viceprimar de la UDMR, cu consilieri personali din staff-ul UDMR Carei , la fel ca administratorul public, nici nu e de mirare. Până şi Directorul Direcţiei de învăţământ din primăria Carei a fost angajat printr-un concurs ale cărui cerinţe pentru înscriere au fost cunoaşterea scris şi vorbit a limbii maghiare.

Doar locuim în oraşul din România în care consilierii UDMR  au interzis amplasarea bustului lui Mihai Eminescu şi al lui Ionel Brătianu, fără ca vreo instituţie a statului de drept să reacţioneze.

Cu alte cuvinte, în anul 2015, la primăria unui oraş din România, o ţară membră a UE, comunitatea românească este vădit discriminată de consilierii personali ai primarului  în funcţie, preşedinte al UDMR Carei. Singura preocupare a consilierilor primarului Kovacs, plătiţi din bani publici , este denigrarea Buletin de Carei, pentru articolele ce prezintă documente oficiale ce reflectă  direcţionarea  banilor publici către anturajul grupului de interese.

Denigrările la adresa Buletin de Carei semnate de consilierii personali ai primarului Kovacs încearcă oare să acopere faptul că primăria Carei a îngrădit lacul din Ianculeşti cu SÂRMĂ GHIMPATĂ, diminuând astfel din păşunea satului pentru care sătenii plătesc impozite?  Sau faptul că pentru sătenii din Ianculeşti primăria nu accesează proiecte europene pentru reabilitarea  clădirii şcolii sau a Căminului Cultural sau a introducerii apei curente sau a transformării drumurilor de pământ şi piatră în drumuri decente, europene?   Nu am uitat nici de condiţionarea construirii unei capele mortuare de orientarea voturilor.

Primăria Carei a evitat  menţionarea   datei de desfăşurare a  Festivalului Zilele Iancului la fel cum a trecut sub tăcere şi vizita istorică a IPS Mitropolitul  Andrei Andreicuţ la simpozionul organizat de ASTRA Carei, dedicat memoriei  arhiereului Andrei Şaguna.

La acea dată de 15 mai, nici primarul  nici viceprimarul nu au adresat un salut de bun venit în mun.Carei  înalţilor oaspeţi de la Academia Română şi înalţilor prelaţi IPS Mitropilitul Andrei Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul.

Faptul atestă respectul acordat de administraţia Kovacs comunităţii româneşti careiene.

 Daniela Ciută

 

comentarii

de Facebook la 19 august 2015 - 11:42

O pagina de facebook, varzaaaaaa , de rasu-plansu,scrisa de un analfabet increzut care se crede cel mai bun sfatuitor a celor care habar nu au ce posteaza si scrie el pe pagina lui personala Anziku.Deja a ajuns omu si subiect de discutie intre colegii lui de presa maghiara,care nu sunt pe aceeasi unda de lungime cu el si care mai spun ca facebuklucasu se vede la anu Viceprimar.

de nelu la 19 august 2015 - 11:55

e vorba de omu cu socoteala la vedere???
o fi complexat ca nu i-0 vede nimeni si o arata pe unde poate??? faini tipi pe la tulipani
http://www.buletindecarei.ro/2015/08/cod-portocaliu-pe-toate-fronturile-in-republica-din-carei-consilierul-sportiv-il-surclaseaza-pe-primar.html

de Customer la 19 august 2015 - 12:20

Se pare ca este vorba de cel care reprezinta primaria in chiloti albastri,la evenimente importante si care e renumerat cu 30 milioane vechi pe luna sa posteze poze pe facebook iar pe pagina lui personala si comerciala Anziku denigreaza pe cine poate si cum se pricepe el mai bine.

de careian la 19 august 2015 - 12:26

domnule primar kovacs, credeti ca banii din primarie sunt ai dvs personal si puteti sa ii impartit la cine vreti si cum vreti?????
asa cum ati facut la firmele personale care au dat faliment toate 4 si pentru care mai aveti de platit datorii la bugetul de stat????
nu va crapa obrazul de rusine sa aveti retinere pe salarul de primar pentru ca nu vreti sa va platiti datoriile ? ce fel de exemplu dati la careieni?

de Horia Mărieș la 19 august 2015 - 13:05

Mi-a venit (este drept, ceva mai de mult timp) o idee creață.

Eu știu din singurul document cadastral de acest gen (extras de CF pe care-l am in copie) că cel puțin 14,38 hectare din pășunea comunală Ianculești se află în prorietatea STATULUI ROMÂN și in folosința (uzufructul) COLONIEI IANCULEȘTI, indiferent de ce scrie prin Decizia nr. 371/1991 a Prefectului Județului Satu Mare.
Alte hârțoage cadastrale recente referitoare la pășunea comunală Ianculești n-am în copie.

Dreptul de proprietate al unui teren este consființit doar de înscrierea din Cartea Funciara Carei. Nu există nici un alt fel de hârțoage care să ateste dreptul de proprietate.

Până și bovis et ovis de primaș știe foarte bine și a recunoscut public acest lucru.

Vezi aici:

https://vimeo.com/103929107

Bref, UAT Primăria Municipiului Carei nu este proprietara pășunii Ianculesti, mai mult ca sigur nici a Lacului (heleșteului) Ianculești, deci n-are nici un drept că ceara chirie (este ilegal să ceară chirie) pentru pășunea Ianculesti, mai ales fiindca Colonia Ianculesti are intabulat drept de folosință (uzufruct) asupra păsunii, vezi si extrasul de carte funciara nr 544 Carei din 1947).

Nu discut acum neapărat despre bani (cele 33 hectare de pășune comunală Ianculești au fost inchiriate sătenilor de Primăria Municipiului Carei cu suma toatală de 330 lei pe an) ci de un PRINCIPIU!

Citez din hârțoage, dintr-o fundamentare a unei Hotărâri a Consiliului Local Carei, ceva mai veche, doar pentru aducere aminte.
„Astfel, având în vedere raportul de specialitate nr 45/27.05.2013 al Biroului Patrimoniu şi Administrarea Domeniului Public şi Privat, privind închirierea păşunii în suprafaţă de 33,98 ha în favoarea celor doua asociatii şi ţinând cont de procesul-verbal nr. 7346/07.06.2013 încheiat cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţii satului Ianculeşti, având ca obiect repartizarea păşunii din Ianculeşti în favoarea celor două asociaţii de crescători de animale, in temeiul art. 9 alin. 2 din O.U.G. 34/2013, privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente si in temeiul art.36 alin. 2 lit. c, alin. 5 lit.b şi art.45 alin. 3 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată se va supune votului consilierilor închirierea suprafeţei de 33,98 ha păşune.
Propunerea pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti” este de 21,30 ha, suprafata formată din 9,61 ha pentru bovine, 5,88 ha – zonă de păşunat şi de trecere şi restul suprafetei pentru ovine.
Pentru Asociaţiea Crescătorilor de Animale Ianculeşti propunerea este de 12,68 ha din care suprafata pentru bovine de 6,36 ha, zonă de păşunat şi de trecere de 3,00 ha iar restul suprafeţei va reveni ovinelor.
Chiria pentru aceste suprafete va fi în sumă de 10,00 lei/ha/an iar perioada de închiriere a păşunii va fi de 5 ani.”

Nu vreau sa fac acum scandal pentru acest PRINCIPIU, până când nu verifică cineva din Ianculești sau din Carei (dar ca lumea, adică pe acte, pe documente cadastrale) dacă am dreptate sau nu.

Dar dacă o să am dreptate și dacă se va dovedi că am avut dreptate în sensul că onor Primăria Municipiului Carei n-are nici un drept legal să le ceară chirie pentru folosința pășunii comunale sătenilor din Ianculești, atunci „Să nu vrea Dumnezeu cel sfânt, să vrem noi sânge, nu pământ! Când nu vom mai putea răbda, Când foamea ne va răscula, Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa, Nici în mormânt!” (George Coșbuc), atunci eu o să fiu acela care o să-i îndemn pe sătenii ianculeșteni la revoltă ca pe vremea lui Avram Iancu, eu o să-i îndemn să-i bage de-a dreptul în mama lor pe cei care-i exploatează și acum, după 25 de ani de așa zisă democrație, pe cei care le-au furat aproape tot ce era al lor: pășunea comunală, pădurea comunală, fâneața comunală, heleșteul comunal. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!

George Coșbuc: „Noi vrem pământ!”

Flămând şi gol, făr-adăpost,
Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
Şi câine eu ţi-am fost!
Ciocoi pribeag, adus de vânt, din Asuaj,
De ai cu iadul legământ
Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
Şi ham de cai, şi jug de boi
Dar vrem pământ!

O coajă de mălai de ieri
De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
Băieţii tu-n război ni-i duci,
Pe fete ni le ceri.
Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
Nici milă n-ai, nici crezământ!
Flămânzi copiii-n drum ne mor
Şi ne sfârşim de mila lor –
Dar toate le-am trăi uşor
De-ar fi pământ!

De-avem un cimitir în sat
Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug.
Şi-n urma lacomului plug
Ies oase şi-i păcat!
Sunt oase dintr-al nostru os:
Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos
Din case goi, în ger şi-n vânt,
Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; –
O, pentru morţi şi-al lor prinos
Noi vrem pământ!

Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim
Că ni-or sta oasele-ntr-un loc,
Că nu-şi vor bate-ai voştri joc
De noi, dacă murim.
Orfani şi cei ce dragi ne sunt
De-ar vrea să plângă pe-un mormânt,
Ei n-or şti-n care şanţ zăcem,
Căci nici pentr-un mormânt n-avem
Pământ – şi noi creştini suntem!
Şi vrem pământ!

N-avem nici vreme de-nchinat.
Căci vremea ni-e în mâni la voi;
Avem un suflet încă-n noi
Şi parcă l-aţi uitat!
Aţi pus cu toţii jurământ
Să n-avem drepturi şi cuvânt;
Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
Obezi şi lanţ când ne mişcăm,
Şi plumb când istoviţi strigăm
Că vrem pământ!

Voi ce-aveţi îngropat aici?
Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
Noi mame şi surori şi fraţi!
În lături, venetici!
Pământul nostru-i scump şi sfânt,
Că el ni-e leagăn şi mormânt;
Cu sânge cald l-am apărat,
Şi câte ape l-au udat
Sunt numai lacrimi ce-am vărsat –
Noi vrem pământ!

N-avem puteri şi chip de-acum
Să mai trăim cerşind mereu,
Că prea ne schingiuiesc cum vreu
Stăpâni luaţi din drum!
Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt!

de stefan la 19 august 2015 - 13:39

Doamne Ajuta!

de Vanca Tiberiu la 20 august 2015 - 10:52

Iubiţi Careieni:
Ca unul din cei ce au participat la devoalarea vieţii publice careiene prin peste cincizeci de colaborări la ziarul „online” careian Buletin de Carei, mi-am permis în 13 august să aplic un comentariu la un articol pus pe pagină şi semnat Daniela Ciută,comentariu prin care am felicitat administraţia careiană pentru actul generos de a acorda ajutor financiar derulării pe teritoriul administrației a zilelor Iancului. În loc să mi se primească felicitările am fost atact dur de porta voce-irdentistă a primarului local. Este vorba de Megyeri Tamas Robert, căplenarul, care figurează pe statele de plată a primăriei pentru a conduce „paginile oficiale ale primăriei”,pagini ce potrivit primarului trebuie să promoveze întru bine etnia maghiară şi printre altele să coboare până la derizoriu celelalte etnii, cea română în special, „marcată de primitivism”, în Legendele Sătmărene”, după Gabriela Veding, ştiţi Domniile Voastre, funcţionara de la primăria condusă de către Kovács Eugen. Ei bine Megyeri Tamas Robert alături de Boroș Erno sunt alţi doi soldaţi disciplinaţi ai lui E.Kovacs întru promovare iredentismului local.Cum se pare că ajutorul financiar acordat evenimentului „Zilelor Iancului” s-ar fi făcut peste autoritatea primarului, M.T.R. a reacţionat la mesajul nostru de felicitări cu mânie iredentistă, dusă până în pragul dispreţului. Textua prin purtătorul vorbelor lui M.T.R., „Anziksz-ul” personal al căplenarului: „Cine este acest T.V… nu ştiu, nu mă interesează”, apoi re venindu-şi uşor din amnezie contin uă:”Se pare că este unul din comentatorii ce postează la ziarul-gunoi B.de C. şi în plus esste şi autor de articole…” Apoi după aceste atitudini contradictorii, începând cu nu şti, şi continuând cu „ba ştiu”, pune în pagină „…la o manifestare culturală ce a avut loc anul trecut în scopul popularizării poeţilor locali,… (n.n. cineva).. a reproşat organizatorilor că nu s-aa dat citire unor versuri compuse de Tiberiu Vanca ….” şi continuă „… acesta ar fi lucrul cel mai important. Totuși este (n.n. era în loc de este pentru că se referă la trecut, chestiune străină culturii lui M.T.R. care mai trage din când în când cu mucii în fasole) nevoie să i se facă pub licitate, să fie popularizat acest om atât de „renumit” ”
Răspunsul nostru la aceste imprecaţii : „Roby”! Băiete! Nu sunt nici important şi nici renumit, sunt o persoană cu adânci rădăcini careiene, cărţile semnate de mine se se află pe rafturile Bibliotecii Naţionale, a bibliotecilor din Baia Mare; Satu Mare, Cluj-Napoca; Zalău; Deva ; Carei; Jibou; Brad; Băn işor.” Iar Jurnalismul semnat de subsemnatul s-a prestat la cotidiene din Bucureşti; Timişoara; Deva; Reşiţa; etc. şi chiar şi în Buletin de Carei cu peste cincizeci de colaborări. Am în c/v-iu un activism cultural ce a atras atenţia la 103 cotidiene şi periodice, radio-ului şi televiziuni şi mă regăseesc chiar şi într-un cotidian cu distribuire planetară. Pentru credinţă, a se vedea „Tiberiu Vanca „Anotimpurile Agorei” Ed. Călăuza v.b. 2007″ Revista de Cultură contemporanul m-a acopeit cu diminutivul de „inventator de mijloace de disiminare a culturii”.
Văzând lucrurile grave pe care M.T. R. le-a pus în pagină prin intermediul proliferatorului de ură numit Ansziks, am socotit să văd cine este M.T.R. drept care am deschis pagina sa de Facebook, pe care parcurgând-o am aflat cine este servul lui Kovács E., şi ce deservicii face acesta ungurimii.
Să ne facem înţeleşi: Trăind în România MTR şi fiind un „ungur” get-beget acesta își notează gândurile numai în limba maghiară, limbă ce nu-mi este cunoscută, drept care am apelat la serviciu „Tradus-automat” şi am avut a observa cum cineva își bate joc de intențiile de comunicare ale lui MTR, cum este pus cititorul necunoscător al maghiarei să creadă că autorul scrierii stă foarte rău cu nivelul cultural şi că ar fi un comunicator impotent.
Pentru credinţă doar două exemple din sutele existente în pagină.
Pe 8 august 2013 MTR a postat: „Ugyan nem latszik, nem egyedul koszoruztorn”
După traducătorul automat MTR ar fi scris imbecilitatea: „Nu se vede, n u koszoruztorn singur”
Asta da inteligenţă şi Ura! comunicare! Roby!
Al doilea exemplu de imbecilitate, evident a traducătorului automat.
Textul: „A munka nem szegyen, sot, Szodemeteren imanak szulofodjen a tuzlodalt is meg lehet latni”
După traducătorul automat MTR aduce sub ochii cititorului român textul. „Munca nu e o ruşine, de fapt szodemeteren , el acasă cam dincolo noastre se pot vedea.”
Rog cititorul maghiar să scuze lipsa diacriticelor corespunzătoare idiomului maghiar, pentru că recunosc că nu am ştiinţa aplicării lor.
Ţara în care MTR își face cunoscute gândurile prin Facebook are în jur de douăzeci de milioane de habitanţi, iar în jur de peste 94% din aceştia nu cunosc limba maghiară, cu toate că o stimează. Întrebăm: Nu constituie un gest de lipsă de respect, man ifestată de M.T.R. faţă de cultura maghiară, faţă de elementul de căpetenie a acesteia, limba vorbită,să determine vizitatorii români ai paginii, ce pot atinge cifre impresionante, să creadă că limba maghiară, frumoasa limbă maghiară ar fi o limbă imbecilă? Aceasta este întrebarea pe care i-o avansăm exegetului care prin Anziksz-ul său s-a ocupat de subsemnatul în termeni de desconsiderare şi dispreţ. Dacă n-ai capacitatea să-ţi aperi propria limbă,şi cultura maternă de ridicol, vocea ta în calitate de exeget cum s-au vrut imprecaţiile Domniei Tale Roby sună cam dogit, pentru că atâta vreme cât tolerezi ca gândurile tale, posibil inteligente şi utile să compară la cititorul de altă limbă prin traduceri nefericite dovedeşti o criminală lipsă de respect faţă de cultura maghiară. Iar dacă Kovács J. pentru ata vă plăteşte, contiuaţi. În ce mă priveşte ori de câte ori voi fi trist şi voi avea nevoie să mă vindec cel puţin în partee dee tristeeţe, voi deschide pagina e Facebook a Domniei Tale, pagină ce-mi va oferi imbecilităţii ce mă vor încărca de un trist umor.

de sorin florut la 20 august 2015 - 15:44

@Tiberiu Vanca

Mtr stă execrabil și cu logica. Are probleme cu silogismul și cu raționamentul. Textul de pe anziksz începând cu ”Nu ungurii rup / distrug afișe / pancarte” demonstrează o dată în plus că raționalitatea și ungarismul sunt un exemplu clasic de paralelism (pentru cine nu știe, nu au nici un punct comun în același plan). Important e să curgă cât mai mult venin și dispreț pentru români și să se clameze mereu cât de oprimați sunt etnicii unguri în România. Nu mai contează adevărul, contează incitarea la ură interetnică prin punerea semnului ”=” între ”unii unguri” și ”toți ungurii”. Ca și cum ”unii unguri sunt hoți / incompetenți / etc.” ar fi egal cu ”toți ungurii sunt hoți / incompetenți / etc.” Ceea ce, evident, nu e adevărat, dar pentru mtr este incontestabil. E regretabil că gazetăria are și astfel de practicanți de o calitate cel puțin îndoielnică și că asemenea personaje sunt formatori de opinie. Derapajele antidemocratice de factură șovină / ungaristă, sunt o constantă încă de la începuturile organizației pretins reprezentante a tuturor etnicilor unguri din România, al cărei aparent monopol de reprezentare a încetat în sfârșit în momentul constituirii legale a încă două partide ungurești care, spre deosebire de udmr, au respectat legea partidelor politice și au fost înscrise în registrul partidelor politice, devoalând și pentru necunoscători secretul lui Polichinelle. Ca și cum nu s-ar cunoaște de multă vreme cine se adună, cine conduce și ce spirit domnește în udmr. Inclusiv la Carei, unde proporția ungariștilor depășește media pe țară.

Lasati un comentariu