Recomandări estivale din partea Poliţiei

• publicat la: 15 august 2015
Recomandări estivale din partea Poliţiei

În sezonului estival, activităţile specifice de relaxare, ieşirile la iarbă verde, vizitele la piscine şi ştranduri, pescuit, etc. sunt la ordinea zilei.

Poliţia vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciaţi şi să :

– Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale !

– Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv !

-Nu vă lăsaţi obiectele de valoare — bijuterii, portmonee, telefoane mobile — la vedere pe plajă !

– Nu uitaţi că există indivizi care speculează orice neatenţie din partea dumneavoastră !

– Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de o vacanţă minunată, feriţi de evenimente nu tocmai plăcute !

      ÎN STAŢIUNE:

– Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi !

– Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră ! Este indicat să aveţi în portmoneu doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

– Păstraţi portmoneul/ geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

– Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card ! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

-Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/ camere de fotografiat/ filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.

– Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului ! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente !

– Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise ! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor !

– Închideţi usile de la balcon/ terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

RECOMANDĂRI PREVENTIVE ADRESATE PĂRINŢILOR:

Asiguraţi-vă că ştiu copiii să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;

Stabiliţi cu copii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de dvs., învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de părinţi sau rude;

Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna ‘NU’ persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.

comunicat IJP

Lasati un comentariu