Români exploataţi, muncesc ca sclavii în Germania

• publicat la: 21 august 2015
Români exploataţi, muncesc ca sclavii în Germania

Românii care au plecat să lucreze in Germania, chiar in capitala Berlin, descriu conditiile foarte grele pe care le au de suportat.

Intr-un material Deutsche Welle este prezentata povestea românului Dumitru Cubilias, care descrie că a muncit ca un sclav in Germania si sub amenintarea folosirii fortei.

Poveste imigrantului român nu reprezinta insă un caz izolat, subliniază Carmen Meyer, in reportajul său.

Românul locuia intr-un apartament cu două camere, impreuna cu 18 alti bărbati, pentru care plăteau 1.700 de euro lunar. Vărul său i-a spus despre oportunitatile de munca si salariile decente, care l-au determinat pe Cubilias sa calatoreasca circa 1.500 de kilometri pana in Germania si sa lase in urma casa din România.

Totul a mers ca uns la inceput, bărbatul in varsta de 36 de ani lucrând in constructii – cara saci de ciment sau bucăti de parchet pe santierul unui mall din Berlin. In primele săptămâni, a primit in mod regulat salariul de 5-6 euro pe ora. Curând, insă, plata a devenit tot mai sporadică si s-a sistat complet pentru el si alti 30 de muncitori romani. In plus, contractul de munca promis nu s-a materializat.

Acesta este, potrivit sindicalistului Dominique John, un caz tipic de exploatare sistematica. Acesta sustine ca muncitorii din Europa de Est sunt cel mai grav loviti. Agentiile private de plasare a fortei de munca profita de cunostintele insuficiente de limba germana si de cunoasterea slaba a prevederilor legale.

Asta s-a intamplat si cu cei mai multi dintre colegii lui Cubilias. Acestia nu stiau ca pe santierele din Berlin au dreptul la un tarif de aproximativ 11 euro pe ora, iar cand salariile nu au mai fost platite, multi s-au intors acasa cu mana goala, fara sa se opuna.

Insa romanul vizat de reportaj nu a vrut sa se intoarca astfel la familia sa. Impreuna cu alti muncitori, si-a luat inima in dinti si a inceput o actiune regulata de protest in fata centrului comercial, chiar instalandu-si tabara acolo cateva zile, cand temperaturile erau scazute.

Micul Sindicat al Muncitorilor Liberi s-a implicat, iar sapte cazuri au ajuns in atentia unei instante specializate pe conflicte de munca, din Berlin. Trei dintre romani si-au primit deja revendicarile, unul dintre ei obtinand astfel plata a 11.200 de euro. Decizia nu l-a mai gasit insa in Germania, fiind nevoit sa se intoarca in Romania deoarece nu avea un domiciliu stabil.

Potrivit Agentiei UE pentru Drepturile Fundamentale, nu doar est-europenii care lucreaza in tarile mai bogate sunt afectati de aceasta exploatare, ci si imigrantii din tarile din afara UE se confrunta cu acelasi tratament pe continent.

In Germania, exploatarea muncitorilor are loc in cea mai mare parte in industria de constructii si in cea de procesare a carnii, precum si in sectorul de asistenta medicala, in timp ce, in Europa, asemenea incalcari sunt foarte vizibile in industriile agricola, forestiera si piscicola. Cifre concrete care sa sustina aceasta exploatare nu sunt insa disponibile.

In ce il priveste pe Dumitru Cubilias, acesta intentioneaza sa-si continue actiunea de protest pana cand cazul sau va ajunge in fata instantei. Romanul se lupta sa primeasca 4.000 de euro, reprezentand salariu neplatit si nu vrea ca alti conationali sa aiba parte de aceeasi experienta de care a avut el parte.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu