România acordă fonduri mult mai mari minorităților decât românilor minoritari din afara granițelor

• publicat la: 19 august 2015
România acordă fonduri mult mai mari minorităților decât românilor minoritari din afara granițelor

Președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, a declarat miercuri, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că România acordă fonduri mult mai mari minorităților din țara noastră decât românilor minoritari din jurul frontierelor și Balcani și a apreciat, în context, că este vorba de o discriminare „teribilă și nedreaptă”, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

„Statul român a alocat, în 2015, pentru minorități, 91,4 milioane de lei, o sumă mai mare cu 10 milioane de lei decât anul trecut, în condițiile în care numărul etnicilor aparținând minorităților naționale a scăzut, potrivit ultimului recensământ. Din această sumă, UDMR primește 19,7 mil de lei, mai mult decât anul trecut când a primit 18,5 milioane de lei, în condițiile în care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care îi reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei județe, are finanțare zero. În privința fondurilor alocate de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni celor aproximativ 10 milioane de români de pretutindeni, acestea sunt de doar circa 8,8 milioane, mai puțin de jumătate decât primește UDMR”, a susținut Eugen Popescu.

Acesta a adăugat că, în țara noastră, sunt mii de fundații ale etnicilor maghiari, care sunt finanțate atât de statul român, cât și de statul ungar și de autoritățile locale. În ceea ce privește finanțările primite de românii din afara granițelor de la statele în care trăiesc, președintele executiv al FNRP a spus că acestea sunt foarte reduse și, în unele cazuri, inexistente.

„De exemplu, cei o jumătate de milion de români din Ucraina primesc sub 88.000 de lei de la statul ucrainean, în timp ce România acordă Uniunii Ucrainenilor din România 7,4 milioane de lei, în condițiile în care numărul ucrainenilor din țara noastră este de circa 60.000 de persoane. În timp ce 160.000 de etnici români din Bulgaria nu primesc niciun leu de la guvernul statului vecin, cei 10.000 de bulgari din România primesc de la statul român circa 3,52 milioane de lei”, a spus Eugen Popescu.

integral pe  RGNPRESS.ro

Lasati un comentariu