Ultimele 2 zile ale AugustFest 2015. Program

• publicat la: 6 august 2015
Ultimele 2 zile ale AugustFest 2015. Program

Cu toate că se apropie de final, Festivalul AugustFest, ediţia a opta, promite un weekend plin de distracţie la Carei. O varietate de evenimente, dar mai ales invitaţii speciali din ţară şi de peste hotare vor contribui la nivelul maxim de distracţie, sâmbătă şi duminică, 8 şi 9 august 2015.

Vă prezentăm în continuare programul detaliat al celor două zile de festival:

Sâmbătă, 8 August

Parcul Dendrologic, ora 20.30

Recital Ellie White (București)

            Elena Baltagan (n. 28 februarie 1984, Buzău)  și-a început cariera muzicală în 2003,  când a fost solicitată să colaboreze cu băieții de la DJ PROJECT (Gino Manzotti și Dj Max), devenind solista proiectului. Cei trei au reușit să „revoluționeze” muzica românească a acelor ani, fiind formația care a staționat cel mai mult timp (40 de săptămâni) în topurile radiourilor din România, cu o singură melodie, intitulată “Lumea ta”.  În anul 2006, Elena, împreună cu DJ Project, au câștigat premiul “Best Romanian Act” în cadrul galei MTV Europe Music Awards, care a avut loc la Copenhaga.

            În mai 2007, formația primește, pentru al doilea an consecutiv, titlul de Cea mai bună trupă dance, la premiile MTV România .

            În anul 2010, Elena revine sub numele de scenă Ellie White, cu un nou single, „Nu te mai caut” care, în doar căteva săptămâni, a intrat pe locul #1 ca număr de difuzări pe radiourile de specialitate din România, aducându-i artistei titulatura de “New Entry Top Hit 2011” , “Best Female” la Romanian Top Hits 2011 , “Best New Act” la Romanian Music Awards 2011 și “Best Romanian Song” la Callatis Awards 2011. În următoarea perioadă Elena lansează piesele “Power of Love”, “Sete de noi” , “Ziua mea”, “Feel ft. Kourosh Tazmini ” și “Vânzător de lumină ft. Viky Red”, versuri Călin Goia, care îi aduc următoarele premii: „Best Comeback” la Media Music Awards 2012 , „Girls Top Hit” , „Best Star” la Romanian Top Hits 2012, „Best Girls Act” la Romanian Top Hits 2013 și „Mamaia Best Female Artist” la Mamaia Music Awards 2013.  În 2014 a lansat single-ul „Zi ceva”

Recital Deepcentral (București), ora 21.15

Formația, formată din George Călin și Doru Todoruț a fost înființată în 2009 și abordează stilurile house și pop. Cel mai de succes single al lor este piesa „In Love”, ce s-a clasat pe locul 1 în „Romanian Top 100”. Duo-ul dinamic Deepcentral a electrizat publicul romanesc și strain din 2008 cu piese precum „Cry It Away”, „Russian Girl”, „In Love”, „Music Makes Me Free”, „Speed Of Sound”, „So Divine”, „O Stea” și „Sus Până La Cer”.

            Doru și George împrumută talentele de producători altor artiști și poartă semnătura pieselor „My Beautiful One” și „Hold On”, cântate de Xonia. Stilul dance energic, dar și talentul de a produce balade au dus Deepcentral pe primele poziții in topurile românești și internaționale și pe afișele a sute de concerte.

            Pe Doru l-am putut urmări în diverse emisiuni TV la diverse posturi naționale, chiar și în calitate de prezentator.

Duminică, 9 August

Castelul Károlyi, Sala de expoziții, ora 12.30

Expoziţie foto Murvai György

 

Expoziţia de fotografie a artistului AFIAP Murvai György, intitulată „Lumea mea” a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, al Muzeului Judeţean Satu Mare, secţia Carei, al Direcţiei de Cultură Carei şi al Clubului „Vasile Vénig László” FOTOCLUB Carei.

 

 

 

Amfiteatru (lângă magazinul Oțelul), ora 19.00

Șezatoarea tradiţională românească prezentată de Despărţământul ASTRA Carei, Nepoţii Iancului din Marna şi Asociaţia Colonia Moţilor din Ianculești

            Programul va cuprinde cântec, joc și voie bună, surprinzând momente din viața unei comunități rurale din așezările românești cu specific moțesc, din jurul Careiului.

            Începând cu ora 18.00, în aceeași locație(Amfiteatru), vor avea loc două ateliere de lucru: război de țesut și furci de tors (caierul de cânepă, vârtelnița, roata de tors și furca de tors). Toți cei interesați să vadă cum se  toarce cânepă pentru a  obţine firul din care se ţese apoi la război   pânza din care se croiau hainele sau alte obiecte de utilitate în gospodărie,  vor avea ocazia prin intermediul celor două ateliere, să vadă pe viu.  De asemenea, vor putea   încerca instrumentele mai sus menționate, evident sub atenta îndrumare a celor care vor coordona atelierele.

            Persoanele care   deţin obiecte vestimentare din lada de zestre a bunicilor şi străbunicilor, sunt invitaţi să le poarte la această seară magică şi de ce nu, să le prezinte în faţa publicului.

 

Parcul Dendrologic, ora 20.30

Concert CHARLIE (Budapesta) În deschidere  Recital Abrakazabra (Debreţin)

            Cine alticeva ar putea reprezenta stilurile rock, jazz, blues, soul și funky la un loc, decât carismaticul solist Charlie (Horvat). Inițial s-a pregătit să devină balerin, mai apoi a cochetat și cu actoria, interpretând câteva roluri în teatru. În perioada gimnaziului, la Székesfehérvár și-a creat prima formație rock. Amintim câteva dintre premiile obținute: premiul „EMeRTon”, premiul „Microfonul de aur”, premiul „ Liszt Ferenc” și  Ordinul Naţional al Ungariei „Pentru Merit” în Grad De Cavaler. A fost desemnat cântărețul anului în Ungaria, a mai primit premiu pentru cel mai bun Disc, și cel mai bun album rock. A susținut o serie de concerte cu casa închisă, piese precum „Csak a zene van” , „Az légy, aki vagy” , „Jég dupla wiskyvel”, „Könnyű álmot hozzon az éj” sau „Nézz az ég felé”, asigurându-i un loc de cinste printre marii muzicieni din Ungaria și nu numai.   Formația „Abrakazabra din Debrețin are o particularitate prin abordarea un repertoriu unic și variat, combinația de stiluri muzicale în modul cel mai profesionist, virtuozitatea  membrilor trupei și modul de interpretare plin de energie al acestora reușind să inducă buna dispoziție încă de la primele acorduri. Este cunosctută ca formație de acopaniament, însoțind în concerte și turnee soliști de marcă din Ungaria, precum: Horváth Charlie, Tóth Vera, Somló Tamás, Király Viktor, Tóth Gabi și mulți alții.

            Vă așteptăm cu drag, cu mic, cu mare!    Organizatorii îşi rezervă dreptul de a face modificări în program.

Organizatori: Direcţia de Cultură a Municipiului Carei şi Centrul Cultural Carei, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Carei.

Sponsor: BCR.

comentarii

de Horia Mărieș la 7 august 2015 - 03:11

Un municipiu (din latină municipium) este o unitate administrativă în România. Acest statut este acordat orașelor mai mari, cu un grad ridicat de urbanizare, cu o populație relativ mare, în general de peste 15 000 locuitori, cu un rol economic, social, politic și cultural însemnat. Originea în limba română este din cuvântul latin municipium. Municipium a fost numele dat orașelor romane din Italia sau din imperiu care aveau dreptul la autonomie în treburile interne.

Potrivit legii, municipiile de rangul II sunt municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități. În România există 94 municipii de rangul II. Doar spre readucere aminte, iată și lista tuturor celor 102 municipii din România la care se adaugă Bucureștiul (rang zero), inclusiv a celor de rangul I – municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european: Județul Alba: Aiud, Alba Iulia, Blaj, Sebeș; Județul Arad: Arad; Județul Argeș: Câmpulung, Curtea de Argeș, Pitești; Județul Bacău: Bacău, Moinești, Onești; Județul Bihor: Beiuș, Marghita, Oradea, Salonta; Județul Bistrița-Năsăud: Bistrița; Județul Botoșani: Botoșani, Dorohoi; Județul Brăila: Brăila; Județul Brașov: Brașov, Codlea, Făgăraș, Săcele; Județul Buzău: Buzău, Râmnicu Sărat; Județul Călărași: Călărași, Oltenița; Județul Caraș-Severin: Caransebeș, Reșița; Județul Cluj: Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda; Județul Constanța: Constanța, Mangalia, Medgidia; Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc; Județul Dâmbovița: Moreni, Târgoviște; Județul Dolj: Băilești, Calafat, Craiova; Județul Galați: Galați, Tecuci; Județul Giurgiu: Giurgiu; Județul Gorj: Motru, Târgu Jiu; Județul Harghita: Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Toplița; Județul Hunedoara: Brad, Deva, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petroșani, Vulcan; Județul Ialomița: Fetești, Slobozia, Urziceni; Județul Iași: Iași, Pașcani; Județul Ilfov: nu are municipii; Județul Maramureș: Baia Mare, Sighetu Marmației; Județul Mehedinți: Drobeta-Turnu Severin, Orșova; Județul Mureș: Reghin, Sighișoara, Târgu Mureș, Târnăveni; Județul Neamț: Piatra Neamț, Roman; Județul Olt: Caracal, Slatina; Județul Prahova: Câmpina, Ploiești; Județul Sălaj: Zalău; Județul Satu Mare: Carei, Satu Mare; Județul Sibiu: Mediaș, Sibiu; Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți, Suceava, Vatra Dornei; Județul Teleorman: Alexandria, Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele; Județul Timiș: Lugoj, Timișoara; Județul Tulcea: Tulcea; Județul Vâlcea: Drăgășani, Râmnicu Vâlcea; Județul Vaslui: Bârlad, Huși, Vaslui.

Am verificat.

Nu există nici un alt municipiu de rangul II în România în care să aibă loc o activitate culturală de calitate atât de bogată, atât de densă, atât de bine organizată, făcută cu atâta dragoste și respect față de cetățeni, așa cum este cea care are loc la Carei, inclusiv cu ocazia aceste săptămâni care s-a numit AugustFest 2015. Nu știu dacă mai există și alte domenii care ar mai putea fi luate în discuție, dar acesta, cel cultural, este în mod cert unul în care Careiul se situează in vârf.

Incontestabil, meritul principal pentru acestă activitate prodigioasă revine Domnului Bogdan Georgescu și colaboratorilor săi de la Centrul Cultural.

Sincere felicitări, un sincer bravo, toată admirația, tot respectul, toată stima noastră, jos cu pălăria pentru tot ce se face în domeniul cultural în Carei!

de patimasul la 8 august 2015 - 00:41

Felicitari d-lui Georgescu Bogdan ! E un om de suflet si cu suflet cum rar intalnesti ! O finete in gand si in expresie ! Oare la cati ani, sau cat timp se nasc astfel de oameni? S-a dovedit inca odata , mai mult decat oricand ca putem da clasa satmarenilor, ca municipiu, ca judet ! Nu transformam zilele municipiului , ale locuitorilor acestui minunat colt de tara cu atatea simboluri , intr-un balci plin de mirosuri de mici si bere…! Asta inseamna civilizatie ! Toata stima Bogdan Georgescu !

de Horia Mărieș la 8 august 2015 - 07:49

Fragmente din autobiografia pictorului Aurel Popp, publicată de Adriana Zaharia pe baza unor documente care se găsesc la Arhivele Naţionale Satu Mare, fondul Popp S. Aurel.

Azi, 8 august 2015 se împlinesc 55 de ani de la trecerea în neființă a marelui om de cultură sătmărean.

http://www.informatia-zilei.ro/sm/wp-content/uploads/2015/08/elev-la-carei-324×500.jpg

Fotografia lui Aurel Popp în anul 1986, pe vremea când era elev la Carei la Liceul Piariștilor.

„În toată viaţa mea am fost om sărac, fără nici o avere. Tata a decedat când eram de 4 ani. Eram patru fraţi. Cel mai mic de două luni, apoi al doilea de 2 ani şi cel mai bătrân de 6 ani. Eu eram al doilea dintre cei patru orfani ai preotului din Căuaşul Eriului, fostul judeţ Sălaj.
Cum şi cu cât vai şi necaz ne-a crescut maica despre aceasta mult ştiu din vremurile acele. Bine-mi aduc aminte însă că pe pământurile care le avea mama, mai adeseori femei au lucrat şi de cai când eram de 6-7 ani eu a trebuit să mă grijesc, fiindcă fratele cel mai bătrân dintre noi, era deja elev la liceul din Carei. Adică de cai şi de vacă eu am avut grijă, ba chiar pe noapte de vară eu am alergat cu ei la pustă, unde lângă un foc făcut de noi copiii, am mocnit toată noaptea uitându-ne la stele şi la lună cum strălucesc spre pământul întunecat.
Din astfel de cazuri şi de munca ce a trebuit să o execut în copilărie, acasă, în curte, în grajdul vitelor şi la câmp îmi închipuiesc mizeria mamei, cu patru copii, la care neavând nici un ajutor, singură a trebuit să se gândească. Îmi aduc bine aminte că lucrurile pe care le făceam eu, le-a făcut sau un băiat străin sau o femeie din vecini…, venit mare din câteva iugăre care făceau avere proprie preotului, mult venit mama nu cred să fi avut. Cea mai bună dovadă de sărăcie e cazul, când s-a început măsurătorile cadastrale din hotarul comunei, mama, fiindcă n-a avut bani să plătească cheltuielile, a fost silită să-şi vândă pământurile şi să se mute la oraş să-şi poată creşte copiii.
În această situaţie era văduva preotului, când am fost de 9 ani.

Îmi aduc bine aminte, când ne-am mutat din Căuaş în oraşul Carei, despre care numai atâta ştiam, că grâul care îl trimitea mama să fie vândut, adeseori a fost adus acasă şi mama a rămas cu grâul şi cu datoria banilor pe care îi cerea împrumut de la crâşmarul din comună pentru a-şi scoate ţâdula de dovadă că are drept să vândă grâul…

Mizeria şi în oraş ne-a urmărit. Stăteam într-o căsuţă cu o cămară şi bucătărie, şi în dosul căsuţei o colibă pentru o văcuţă şi un coteţ mic pentru un purcelaş, care împreună cu văcuţa erau însărcinarea mea. (…)
Într-un timp cât noi în Carei ne trudeam cu necazurile vieţii, fratele Ioan a terminat studiile în preparandia Sighetul Marmaţiei şi când eu am ajuns pe clasa opta la Liceul Piariştilor din Carei, el a primit diploma se învăţător, ba chiar a ajuns şi la catedră în comuna Orlat din Sibiu. Fratele Ioan numai un an de vreme a stat în Orlat, din care comună nu a putut să vină acasă nici pe sărbătorile Crăciunului sau a Paştelor. De bani a fost mai mare lipsă acasă în Carei unde mizeria tot mai tare şi mai tare te trântea la pământ…

În consecinţă, nu am avut altceva de făcut decât să ne schimbăm noi situaţia, ce apoi după ce am trecut peste examenul de bacalaureat am şi făcut-o. Pe cei doi fraţi mai tineri i-a trimis mama la Beiuş, unde au fost primiţi cu bursă şi gratis la internatul liceului român. Fratele Ioan iar a primit postul de învăţător în comuna Cearda lângă Sighetul Marmaţiei, în care comună numai evrei se găsea.

Iar eu m-am hotărât că mă voi face pictor artist, însă fără nici o speranţă de a putea primi de la cineva orşice ajutor. Am ajuns la Budapesta în septembrie 1899 având în traistă o pâine mare şi o bucată de clisă mai mică decât pâinea.
De unde a câştigat mama spesele de drum, adică preţul biletului de tren în clasa a treia din Carei până la Budapesta, despre acest secret mama nu mi-a spus nimica. Cu straiţa plină de albituri şi cu o pâine mare şi cu o bucată de clisă mai mică decât pâinea, apoi în buzunar cu o piţulă mică (care făcea zece griţari) am ajuns la Budapesta în anul 1899 luna septembrie, unde la gară mă aştepta un cunoscut din Carei… şi m-a dus drept la Academia de Belle Arte să mă prezint la examenul de primire. Examenul a reuşit şi eu mi-am început crearea carierei, pe care nu o doresc nici duşmanului meu cel mai înfocat…

Se zice că sărăcia e cea mai bună şcoală. Da e bună pentru a cunoaşte viaţa şi oamenii, de a căror răutate nu te poţi apăra numai dacă îţi duci viaţa ca o fiară, având mereu grijă nu cumva să te muşte sau să te nimicească…”

Mă întreb și eu ca tot omul, nu dau cu parul.
Oare nu s-ar putea identifica in Carei casa modestă în care a locuit Aurel Popp pe vremea când era licean?
Casa respectivă ar merita o placă memorială pusă pe ea de oamenii de bine, de exemplu de cei de la Direcția de Cultură (Centrul Cultural) Carei, condusă de inimosul domn Bogdan Georgescu.

Dacă azi nu mai există aceea casă, Liceul Piariștilor (bănuiesc că este vorba de actualul Liceu Romano-Catolic „Josephus Calasantius” Carei) ar fi, sunt ferm convins, cât se poate de onorat să găzduiască o placă memorială în onoarea lui Aurel Popp.
Nu-i așa? Nu de alta dar printre pictorii sătmăreni, Aurel Popp a fost într-devăr și incontestabil, un titan.

Zic și eu ca tot omul, nu dau cu parul.
Dacă există cumva o placă memorială Aurel Popp în Carei la locul cuvenit și eu nu știu de ea, îmi cer cu umilință mii de scuze.

Lasati un comentariu