A început şcoala şi la Carei. Persistă speranţele pentru geamuri noi şi renovări

• publicat la: 15 septembrie 2015
A început şcoala şi la Carei. Persistă speranţele  pentru geamuri noi şi renovări

Luni,14 septembrie, a început noul an şcolar. Şcoala a început cu multe emoţii, mii de gânduri şi un pachet de speranţe pentru toţi elevii, dar şi pentru profesori şi părinţi, deopotrivă.

Anul şcolar 2015 – 2016 vine  cu câteva schimbări. Una dintre schimbări se referă  la perioada de vacanţă. Astfel, elevii vor avea o vacanţă de iarnă prelungită de la două la trei săptămâni, respectiv din 19 decembrie până în 10 ianuarie. Asta nu înseamnă că vor învăţa mai puţin, pentru că vacanţa de vară va începe cu o săptămână mai târziu, respectiv nu din 17 iunie, cum era prevăzut iniţial, ci din 24 iunie.

O altă noutate  este aceea că Guvernul a aprobat  decontarea cheltuielilor pentru  achiziţionarea de manuale şcolare elevilor de clasa a XI –a şi a XII-a , în limita a 55 de lei. Aproximativ 362.00 de elevi vor primi aceşti bani pentru manuale, însă acestea trebuie să fie dintre cele de pe lista aprobată de Ministerul Educaţiei. Liceenii îşi vor recupera banii cheltuiţi pentru manuale după ce depun la secretariatul şcolii o solicitare scrisă şi factura pentru cărţile cumpărate.

Din anul şcolar anterior s-a dorit ca elevii să poată opta dacă vor sau nu să înveţe religie la şcoală, astfel că din acest an şcolar, ora de religie are un nou statut, de  materie opţională. Cu toate acestea, peste 90 % dintre elevi vor învăţa religia ca urmare a propriei opţiuni pentru această disciplină.

Ca în fiecare an, în prima zi de şcoală, arterele oraşului nostru au fost mai aglomerate decât de obicei şi animate de şcolari cu ghiozdane în spate şi cu liceeni  îmbrăcaţi festiv.

La nivelul municipiului Carei funcţionează la ora actuală 3 şcoli gimnaziale şi 4 licee. . În cursul verii s-au efectuat lucrări de igienizare a sălilor de clasă și grupurilor sanitare pentru ca elevii să păşească  în săli de clasă curate şi aranjate.

Liceul Teoretic Carei, cea mai reprezentativă unitate de învăţământ careian, începe noul an şcolar cu un număr efectiv de 811 elevi. Liceul are şi clase de gimnaziu,  două clase de-a V-a, două clase de-a VI-a și o clasă de-a VIII-a. La liceu sunt 24 de clase cu specializările  matematică-informatică, ştiinţe ale naturii şi  filologie , fiecare cu câte o clasă cu limba de predare română, respectiv câte o clasă la secţia maghiară. La conducerea instituţiei  se află în continuare prof.Zsido Alexandru iar  prof.Rodica Pop este director  adjunct. 

Liceul Tehnologic ”Simion Bărnuțiu”  are în acest an şcolar  un număr  de 630 elevi.  Specializările  la învățământul  liceal sunt în domeniul  agriculturii iar pentru şcoala  profesională vor exista calificări ca  lăcătuş construcții metalice, operator la maşini cu comandă numerică, mecanic auto, mecanic agricol, tapițer, plăpumar, confecționer produse textile. Pentru clasele  de  învățământ special – școala profesională, calificările sunt pentru  zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar. Directorul liceului este Gindele Emeric, iar Mircea Terheş este director adjunct.

Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” din Carei are înscrişi în  anul şcolar 2015-2016  un număr de  590 de elevi.  Vor funcţiona  19 clase de liceu şi 6 clase postliceale, dintre care  3 clase la secţia maghiară şi 22 de clase la secţia română. Directorul acestui liceu este prof. Adrian Micovschi, iar  prof. Dorina Oprea este directorul adjunct.

Liceul Romano-Catolic ”Josephus Calasantius” din Carei începe anul școlar 2015-2016 cu un număr efectiv de 500 elevi.  Sunt 5 clase primare, 4 clase la gimnaziu și 12 clase de liceu. Prof. Kocsis Aliz ocupă scaunul de director al instituţiei şcolare iar prof. Mircea Dohan pe cel de adjunct.

Școala Gimnazială Nr. 1 este şcoala cu predare în trei limbi. În noul an şcolar vor exista 27 de clase pentru toate cele 3 secţii, română, maghiară şi germană.  Directorul  instituţiei este prof. Lenuța Sălăjan, iar directoare adjunctă, este  prof.Beleny Andrea.

Şcoala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” începe noul an şcolar cu un efectiv de 478 elevi şi 40 de preşcolari. Vor fi 14 clase  la secţia română și 9 clase la secţia maghiară iar la   preşcolari sunt  două grupe, o grupă la secţia română şi o grupă la secţia maghiară. Directoarea instituţiei este  prof. Nicoleta Florica Mocan iar  directoare adjunctă prof. Toth Eniko.

Şcoala Gimnazială Nr. 3 va avea în noul  an şcolar  16 clase  la secţia română şi 15 clase la secţia maghiară ce cuprind  760  elevi. Directorul instituţiei este prof. Sorin Cioltean şi director adjunct este prof. Renata Dragoş.

Mai există numeroase lucrări care trebuiesc executate…a început schimbarea gardului Şcolii Generale nr.1 şi schimbarea ferestrelor învechite de la etajul Şcolii generale nr.2. În cadrul noului program de cooperare transfrontalieră, administraţia locală careiană poate obţine finanţări pentru reabilitarea şcolilor. Conducerea Primăriei consideră că sunt necesari un an sau doi pentru a vedea ce finanţări poate obţine în acest sens. În cazul în care nu poate obţine fonduri pentru toate unităţile de învăţământ, conducerea Primăriei Carei va încerca să finanţeze din surse proprii lucrările rămase. De altfel, pe lângă Şcoala Generală Vasile Lucaciu, se impune schimbarea ferestrelor învechite şi la Grupul Şcolar Iuliu Maniu, a declarat directorul Varna Levente. Acesta a adăugat că din cauza limitărilor de ordin financiar, administraţia publică locală nu îşi poate permite să finalizeze aceste lucrări de reabilitare în decurs de o vară sau chiar două” sunt cele consemnate pe pagina oficială  a primăriei Carei în urma unei întâlniri cu uşile închise din data de 11 septembrie 2015.

Din păcate, primăria tratează în mod discriminatoriu unităţile de învăţământ din oraş, că doar cerinţele postului de director al   direcţiei de învăţământ au fost obligativitatea cunoaşterii scris şi vorbit a limbii maghiare. aici

Ultima şcoală inclusă de administraţia locală pe lista celor ce necesită renovări din temelii este Şcoala „Vasile Lucaciu”. Pe aceiaşi poziţie se situează şi Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”   cu  Sala Festivă ce reprezenta o bijuterie arhitectonică pe vremea când  aici funcţiona Prefectura judeţului.

Pentru aceste instituţii trebuie găsite fonduri din alte părţi pentru că primăria a investit din fondurile sale doar la unităţile  „apropiate”.

Geamurile seculare ale şcolii „Vasile Lucaciu”   au început să fie schimbate doar  în urma apariţiei articolelor din Buletin de Carei. aici.

Din martie 2015, aici, când a inceput schimbarea geamurilor la etajul al doilea al scolii, nu s-a mai făcut nici o schimbare! Vă atrag atenţia că cele care se închid cu cuiul sunt la etajul întâi. Îndrăzniţi să mergeţi şi să constataţi.

Geamurile  seculare de la şcoala gimnazială Vasile Lucaciu se impuneau a fi schimbate de  îndată ce  aţi preluat funcţia de director al direcţiei de învăţământ  în anul 2011, domnule director. Aţi avut la dispoziţie mulţi ani pentru a găsi soluţii dacă aţi fi dorit dar  au existat alte instituţii şcolare mai importante decât fostul liceu Vasile Lucaciu, o pepinieră de personalităţi în toate domeniile de activitate.  Dacă consilierii UDMR ar fi votat tipărirea  dicţionarului biobibliografic „Tezaur cultural şi spiritual careian”,  aţi fi putut afla câte asemenea personalităţi au absolvit această renumită instituţie de învăţământ.

S-au găsit 6 mii de euro din fondul de rezervă pentru plata unui   filmuleţ de 27 de minute  dar pentru asigurarea de condiţii decente pentru elevii unei scoli se caută încă soluţii de finanţare.

La fel si pentru frumoasa şi  încărcata de istorie Sală Festivă a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”  din Carei despre care am scris aici.

Nu le luaţi ca şi critici domnilor din primăria Carei ci ca fapte reale consemnate. Am să vă rog să faceţi diferenţa şi să nu vă mai plângeţi la judeţ de cele consemnate în Buletin de Carei, situaţii  în care vă aflaţi nu din vina noastră.  Remediaţi situaţia, gestionaţi în mod echitabil toate unităţile de învăţământ şi veţi avea surpriza să constataţi că nu vor mai apare semnalări de genul celor  amintite mai sus. E simplu. Curaj !

Daniela Ciută

comentarii

de gabi la 16 septembrie 2015 - 11:22

rusine sovinilor din primaria carei!!!!!
niste dezaxati si iredentisti notorii!
sunt buni banii romanilor nerusinatilor da sa reparati scolile romanesti nu dati bani parvenitilor!!!!!!

Lasati un comentariu