Au demarat lucrările la biserica din Ianculeşti

• publicat la: 28 septembrie 2015
Au demarat lucrările la biserica din Ianculeşti

După zeci de ani, Biserica ortodoxă din Ianculeşti  va  beneficia de lucrări de reparaţii interioare. Din păcate, pentru cele exterioare , la acoperiş, nu există fonduri suficiente.

Biserica ortodoxă din Ianculeşti, sat ce aparţine de UAT Carei, este singura biserică  ce nu a beneficiat din partea Primăriei Carei de nici un sprijin financiar în ultimii 25 de ani. După ce bucăţi de tencuială s-au desprins şi au căzut din înaltul cupolei, CL Carei a decis  în august să acorde un mic ajutor pentru remedierea   situaţiei existente. Ajutorul constă în 20.000 lei, deşi lucrările sunt mult mai costisitoare.

Pentru a face faţă cheltuielilor, sătenii fac muncă voluntară , ajutând la montarea schelei şi la construirea bazei de lucru pentru meşteri. Tânărul delegat sătesc, Ciprian Chiorean, supraveghează îndeaproape lucrările, adică stă zi lumină  pe şantierul deschis, alături de alţi tineri dornici de a  consolida biserica satului.

I-am surprins tăind scânduri la dimensiunea cerută de meşteri şi urcându-le pe schela înaltă.

Potrivit celor declarate de delegatul sătesc Ciprian Chiorean, ar fi fost binevenite şi lucrări  de schimbare a acoperişului de tablă, care  pe alocuri rugineşte şi permite apei să pătrundă în interior, determinând degradarea tencuielii.

Ciprian Chiorean speră  să găsească şi pentru  repararea acoperişului  un sponsor sau un grup de sponsori la fel cum a găsit şi anul trecut când a reuşit să îmbrace în haină nouă exteriorul bisericii, că  instituţiile locale nu se înghesuie să sprijine bisericuţa ianculeştenilor. Credinţa în Dumnezeu le dă oamenilor tăria să spere mereu că vor avea posibilitatea să întreţină aşa cum se cuvine lăcaşul lor de cult.

Satul de moţi Ianculeşti pare încremenit în negura timpului. Doar panglica de şosea de la intrarea în sat şi până în centrul acestuia ne mai aduce aminte de anul în care trăim. Localitatea nu are apă curentă, nu are Cămin Cultural şi nici capelă mortuară, nu are şcoală sau alt spaţiu pentru întruniri sau activităţi culturale iar uliţele sunt cele de pe vremea bunicilor şi străbunicilor sătenilor, majoritatea de pământ  amestecat cu ceva piatră. Nici un proiect european nu a fost  accesat pentru satul Ianculesti.

Priveliştea e însă la fel de frumoasă ca sufletul celor ce locuiesc aici. Multă verdeaţă şi mulţi copaci falnici dau o notă aparte acestei aşezări.

Cei care doresc să susţină  reparaţiile bisericii satului Ianculeşti, se pot adresa preotului paroh, Gheorghe Sorian sau delegatului sătesc Ciprian  Chiorean.

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 28 septembrie 2015 - 23:37

Nu sunt inginer constructor, nu mă dau rotund în domeniul ăsta. Dar….

„Potrivit celor declarate de delegatul sătesc Ciprian Chiorean, ar fi fost binevenite şi lucrări de schimbare a acoperişului de tablă, care pe alocuri rugineşte şi permite apei să pătrundă în interior, determinând degradarea tencuielii.”

À la Gâgă: Musai să se facă ceva urgent și la acoperiș, macar o cârpeală oarecare la acoperișul din tablă, care să împiedice pătrunderea apei, fiindcă vine (sau este deja aici) sezonul ploios, vine iarna și altfel se lucrează chiar de pomană și se cheltuiesc degeaba bani pentru repararea tencuielii și a picturii deja degradate din interior. Nu se poate să nu se găsească ceva firmă / antreprenor de construcții binevoitor și sufletist din Carei sau din zonă, care să nu poată da o cât de mică mână de ajutor. Să se facă neapărat apel și la acestea.

Eu aș mai adăuga ceva, dar nu vreau să mi se ia în nume de rău: Parohia din Ianculești să aibă curaj și sa facă neapărat apel pentru ceva ajutor financiar și la http://www.mitropolia-clujului.ro/ierarhi/ps-iustin-sigheteanul Sunt bani destui la Mitropolia Clujului.

Lasati un comentariu